Berghuis meer waard dan miljoenensom

Foto: Berghuis meer waard dan miljoenensom

Feyenoord won haar eerste wedstrijd van het seizoen bij PEC Zwolle (2-0) door een dubbelslag van Steven Berghuis. De fans van de Rotterdammers konden daarom opgelucht ademhalen, maar moeten tegelijkertijd nog vrezen voor het vertrek van hun aanvoerder. 

Feyenoord begon de Eredivisie voortvarend. Binnen vijf minuten werd Berghuis in het centrum vrijgespeeld, kreeg hij ruimte van de verdediging van PEC Zwolle en wist hij met een droge knal in de hoek zijn club op voorsprong te zetten. Dat hij überhaupt in het veld stond, was de afgelopen weken nog niet eens zo’n uitgemaakte zaak. 

Berghuis’ transfer 

Er ging een gerucht rond dat Berghuis een transfer te pakken had. Een (onrealistische) overgang naar de Chinese Super League, waar hij samen met oud-Feyenoord spits Graziano Pellè zou kunnen spelen, werd ‘m niet voor de linksbenige rechtsbuiten. Dat was niet het avontuur waar hij op zat te wachten, vertelde Berghuis. Sterker nog: hij was nog helemaal niet uitgeleerd bij Feyenoord en hij zag nog genoeg uitdagingen op de Nederlandse velden. 

In de wedstrijd van PEC Zwolle liet Berghuis wel zien dat hij van een ander niveau was dan de rest van zijn elftal. Hij wist vier van de vijf dribbels succesvol af te ronden, wist in 86% van zijn 44 passes bij een medespeler te krijgen (meeste van de hele Feyenoord-voorhoede) en was ook één keer beslissend in de passing. Dat was nog niet het beste van Berghuis: met twee doelpunten uit vier schoten in totaal, die allemaal op doel waren, toonde de rechtsbuiten zich ook zijn schotsloffen had aangetrokken. 


Feyenoords titelaspiraties

Met de woorden van Berghuis in het achterhoofd – ik kan nog genoeg bereiken op de Nederlandse velden – lijken de bovenstaande statistieken erop te wijzen dat Berghuis op kampioenskoers is. Bij Feyenoord leek hij daar in de wedstrijd tegen PEC Zwolle soms de enige in te zijn.
Na de vroege 1-0 sloop er een bepaalde onzekerheid in de ploeg van Dick Advocaat. De Kleine Generaal riep zijn longen uit zijn lijf dat de spelers naar voren moesten, het middenveld en de defensie sloten maar moeizaak aan op het moment dat Feyenoord de bal in de voorhoede had. 

Dat gaf PEC een aantal keer de kans om gevaarlijk door te breken, maar gevaarlijker dan een aantal afstandsschoten werden de Zwollenaren niet.
Het leek erop dat Berghuis de enige was die vanuit zijn eigen kracht durfde te spelen. De rest van de ploeg zakte na de voorsprong diep in op eigen helft en Feyenoord probeerde er zoals PSV de afgelopen seizoenen voor te zorgen dat de voorsprong werd behouden. Dat een dergelijk plan tegen Borussia Dortmund (lees: sterkere tegenstander) succesvol is, mag geen verrassing zijn. Maar op een dergelijke manier tegen PEC Zwolle spelen, is vragen om problemen. 

Tegenaanval

Aan de andere kant schrijven de voetbalwetten ook voor dat, wanneer je niet goed speelt en toch drie punten pakt, de kampioenschaal snel zal volgen. Toch zal Feyenoord als team meer richting het niveau van Berghuis moeten groeien. De rechtsbuiten speelde, ondanks zijn soms dubbele dekking, als een lammetje die voor het eerst de wei in mocht terwijl de rest van zijn kudde (lees: Feyenoord-spelers) schaapachtig toekeken.

Wanneer de voorhoede van de Rotterdammers de verdediging van PEC onder druk probeerden te zetten, waren zij de enige. Het middenveld en de verdediging gaven daarin niet thuis, waardoor er ruimte ontstond voor de Zwollenaren om zich gemakkelijk een weg naar het vijandige goal te voetballen. Daardoor leek Feyenoord in een vicieuze cirkel te belanden: de ploeg leek na de vroege voorsprong bang om een tegendoelpunt te krijgen dat het vergat dat teampressie het voetbal van je tegenstander onmogelijk maakt. 

 

Deur op een kier

Feyenoord mag zich daarom zijn handen knijpen dat het een speler zoals Berghuis in de gelederen heeft. Hoe lang dat nog zal zijn, hangt vooral van de rest van deze transferperiode af. Hoewel de rechtsbuiten een overgang naar China niet zag zitten, wil hij een nieuw avontuur in het buitenland ook niet helemaal uitsluiten.
Na een teleurstellende periode bij Watford, dat hem in 2015 overnam van AZ, lijkt Berghuis te zinnen op eerherstel in één van de grotere competities. In een interview na de wedstrijd met PEC Zwolle zette hij de deur naar een transfer op een kier. 

“Er moet echt iets moois komen, wil ik er over na gaan denken. Ik ben blij met mijn rol bij Feyenoord op dit moment”, zei hij tegen FOX Sports.
“Maar wanneer er een club 23 miljoen euro biedt, dan is hij weg”, verklaarde Hugo Borst daarna in de studio van de voetbalzender. Het is toch te hopen voor de fans van Feyenoord – en de rest van voetbalminnend Nederland – dat Berghuis over een maand nog steeds in De Kuip speelt. De rechtsbuiten liet in 90 minuten frustratievoetbal zien dat hij met twee doelpunten méér waard is dan een miljoenensom. Vrezen voor een vertrek hoeft echter nog niet; dat kan zomaar veranderen als Feyenoord dit soort wedstrijden een paar keer verliest en de kans op het kampioenschap verspilt.

Ik zou Berghuis verkopen voor…

  • 10-15 miljoen euro
  • 15-20 miljoen euro
  • 20 – 25 miljoen euro
  • 25+ miljoen euro
  • Niet verkopen joh!
1423+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie