Doelmandrama Ajax: 9 opvolgers voor ‘dopingzondaar’ Onana

Foto: Doelmandrama Ajax: 9 opvolgers voor ‘dopingzondaar’ Onana

Het is chaos in Amsterdam: nadat Sébastien Haller ontbrak op de ingeleverde spelerslijst voor de Europa League zorgde de UEFA een dag later voor een nóg grotere shock bij Ajax. De Europese voetbalbond schorste doelman André Onana voor twaalf maanden wegens dopinggebruik. Hoe moeten de Amsterdammers dit oplossen? 

Ajax had een erg goede Super Januari-maand in de Eredivisie, maar in het begin van februari zit voorlopig alles tegen. De lijstaanvoerder maakte een administratieve fout waardoor recordaankoop Sébastien Haller niet mag uitkomen in het Europa League-toernooi, maar een dag na dit bekend werd, kwam de UEFA met een nog pijnlijker bericht voor de Amsterdammers: het Europese voetbalorgaan vond een verboden middel furosemide in de urine van doelman André Onana en schorste de doelman per direct voor twaalf maanden. 

André Onana en Ajax

In een reactie via zijn sociale kanalen liet Onana al weten dat hij in beroep gaat tegen de opgelegde schorsing. De 24-jarige doelman van Ajax en het nationale elftal van Kameroen vertelde dat zijn vriendin op het moment van het ongeval de middelen slikte en dat Onana per ongeluk een pilletje daarvan nam, terwijl hij ervan overtuigd was dat hij aspirine had ingenomen. Dat bleek dus niet zo te zijn, getuige de waardes in de ontlasting van de doelman. De UEFA kon daarom maar één ding doen en hem schorsen. Onana heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de schorsing, die waarschijnlijk op het hoogste niveau (sporttribunaal CAS) zal worden behandeld. 

Onana groeide sinds zijn komst bij Ajax uit tot één van de beste doelmannen van Europa. De van FC Barcelona afkomstige goalie werd de afgelopen vier jaar uitgeroepen tot beste doelman van de Eredivisie en mag zich al drie jaar ook de beste doelverdediger van Afrika noemen. Transfermarkt.nl schat zijn waarde daarom ook in op 36 miljoen euro. Met een contract tot de zomer van 2022, was aankomende zomer hét moment om een stap vooruit te zetten. Nu Onana de komende maanden geschorst is – mits zijn onschuld bewezen wordt de komende periode – zal die overgang nog even op zich laten wachten. 


Ajax zit echter wel met een groot probleem op de korte termijn. Onana was de absolute nummer één bij de Amsterdammers en aangezien de internationale transfermarkt net gesloten is, kunnen de Amsterdammers geen vervanger overnemen van een andere club. Daardoor is het aangewezen op de huidige opties bij het eerste elftal, doelmannen van de A1 en kan het eventueel een transfervrije doelman halen om het keepersgilde weer compleet te maken. 

Huidige Ajax-doelmannen

Omdat de schorsing van Onana per direct wordt doorgevoerd en het hoger beroep van de Kat uit Kameroen nog moet beginnen, zal Ajax aankomende competitiewedstrijd met een doelman uit de huidige selectie moeten starten. De belangrijkste kandidaat daarvoor is Maarten Stekelenburg. De 37-jarige doelman keerde aan het begin van dit seizoen terug in de Johan Cruijff ArenA en vertelde bij zijn contractondertekening dat hij ervan uitging dat Onana de eerste keuze werd, maar dat hij het de Afrikaans Doelman van het Jaar zo lastig mogelijk ging maken. 

De ervaren doelman werd in zijn eerste periode in Amsterdam een enorm succes en geldt als de laatste jeugdspeler van de Amsterdammers die als doelman doorbrak bij Ajax. Ondanks dat de jaren beginnen te tellen voor Steek, liet hij in de voorbereiding op dit seizoen nog gemakkelijk bij de grond te komen en is met zijn ruime ervaring in het internationale topvoetbal – kun je die redding op het schot van Kaka’ tijdens het WK nog herinneren? – waarschijnlijk de beste keuze voor de korte termijn. 


Naast Stekelenburg heeft Ajax-trainer Erik ten Hag ook nog de keuze uit Kjell Scherpen en Dominik Kotarski. De twee doelmannen van Jong Ajax wisselen in de Keuken Kampioen Divisie stuivertje met competitiewedstrijden omdat Kotarski geen club kon vinden om op huurbasis te vertrekken. Dat komt Ajax op dit moment wel goed uit: Scherpen maakte in het KNVB Bekertoernooi al zijn debuut voor de Amsterdammers, maar wist weinig te overtuigen in zijn optreden tegen FC Utrecht en moest vier keer vissen tijdens die wedstrijd, die Ajax overigens wél winnend wist af te sluiten (5-4, red.). Kotarski heeft nog geen minuten gemaakt in de hoofdmacht. 

Naast Stekelenburg, Scherpen en Kotarski heeft Ajax nog drie doelmannen rondlopen: Daan Reiziger, Charlie Setford en Calvin Raatsie. Het is waarschijnlijker dat één van de keepers van Jong Ajax wordt toegevoegd aan de selectie van het eerste elftal en één van deze jonge talenten doorschuift naar Jong Ajax dan dat Reiziger, Setford of Raatsie overgeheveld worden. 

Transfervrije opties

Los van de doelmannen die nu al in de Johan Cruijff ArenA actief zijn, zijn er meer opties voor de Amsterdammers. De transfermarkt is dan wel gesloten, maar er zijn nog altijd een aantal doelmannen die nog geen club hebben gevonden. Jesse Gonzalez speelde bijvoorbeeld jarenlang voor FC Dallas in de Major League Soccer (Verenigde Staten) maar zit nu verlegen om een werkgever. De 25-jarige doelman is enkelvoudig international van Amerika en was in zijn jeugd actief als international voor Mexico. Na vijf jaar verliet hij de Major League Soccer om zijn geluk elders te beproeven, maar tot op heden heeft hij nog geen passende uitdaging kunnen vinden. Dat laatste kun je ook zeggen van Sergey Ignatovich. De Wit-Russische doelman met Champions League-ervaring diende clubs als Dinamo Minsk, FK Beryoza en Dynamo Brest maar heeft sinds zijn vertrek uit Minsk geen nieuwe werkgever meer kunnen vinden. Het lijkt heel onrealistisch dat Ajax bij één van deze twee doelmannen uitkomt, maar een kat in het nauw maakt vreemde sprongen. 


De Amsterdammers kunnen ook op een voor de Eredivisie bekende weg kiezen. Zo is Nikki Maëmpää na zijn vertrek bij Stoke City op zoek naar een nieuwe werkgever. De oud-doelman van onder andere FC Den Bosch, Willem II, AZ en VVV-Venlo heeft er op zijn 36e nog steeds niet genoeg van. De 21-voudig international van Finland kent de Eredivisie als competitie en zal zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan Nederland. Datzelfde geldt voor Joris Delle, oud-doelman van NEC Nijmegen en Feyenoord. De 30-jarige doelman speelde voor het laatst voor Orlando Pirates (Zuid-Afrika) en is sinds een paar maanden transfervrij.

Wat is de beste optie voor Ajax?

  • Stekelenburg eerste doelman maken
  • Scherpen eerste doelman maken
  • Kotarski eerste doelman maken
  • Reiziger eerste doelman maken
  • Setford eerste doelman maken
  • Raatsie eerste doelman maken
  • Gonzales halen
  • Ignatovich halen
  • Maëmpää halen
  • Delle halen
3092+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie