Ajax vestigt hoop op één speler tegen PSV

Foto: Ajax vestigt hoop op één speler tegen PSV

Ajax gaat als koploper de Topper in de Eredivisie tegen PSV beginnen, maar kan in de tweestrijd een grote klap krijgen in de titelstrijd. De Amsterdammers leverden een groot deel van hun voorsprong in december in, waardoor de Eindhovense concurrent de koppositie over kan nemen bij winst in Amsterdam. Ajax vestigt de hoop na de komst van Sébastien Haller vooral op de sterke spits. 

Ajax zag in december haar voorsprong op de andere titelconcurrenten verdampen. Door een matige reeks, die de Amsterdammers ook een overwintering in de Champions League kostte, leverde de ploeg van Erik ten Hag een voorsprong van zeven punten in en staat het aan de vooravond van de Eredivisie-topper tegen PSV nog één punt voor op de concurrent uit Eindhoven. Dat Ajax er alles aan gaat doen om deze minimale voorsprong te behouden in het onderlinge duel, lijkt meer dan duidelijk. De Amsterdammers zullen echter uit een ander vaatje moeten tappen dan de voorbije weken en één man kan hen daarbij helpen. 

Ajax 

De Amsterdammers hadden de Eindhovenaren wel op een beter moment kunnen treffen. Hoewel de in het verleden resultaten geen garantie voor het komende duel geven, moet het spel van Ajax trainer Ten Hag toch zorgen baren. Waar Ajax in het begin van het seizoen de opperste concentratie gemakkelijk wist te behouden tegen de ‘mindere Goden’ van de Eredivisie, sloop er in de laatste weken nonchalance in het elftal en werd duidelijk dat de Amsterdammers niet konden leunen op een goed collectief en afhankelijk waren van de uitspattingen van de balbehendige voorhoedespelers. Op het moment dat ook hun trukendoos niet open ging, bleek het voor Ajax onmogelijk om de solide prestaties uit de eerste helft van het seizoen voort te zetten. 


Het zat de Amsterdammers qua personele problemen dan ook niet mee. David Neres, normaal één van de smaakmakers van het team van Erik ten Hag, kwam terug van een blessure en moest na een korte periode weer de lappenmand in, Quincy Promes heeft zijn vorm nog steeds niet gevonden, Mohammed Kudus was de voorbije maanden niet beschikbaar en spitsen Lassina Traoré, Bryan Brobbey én Klaas-Jan Huntelaar haakten de voorbije weken één voor één af, waardoor de Amsterdammers zich gedwongen voelden om de transfermarkt op te gaan. In de zomermaanden werd de recordkampioen al vaak in verband gebracht met een nieuwe spits, maar deze kwam in de persoon van Sébastien Haller in januari pas écht. 

Jokers Ajax

Het is echter nog geen uitgemaakte zaak dat Haller ook in de basisopstelling start van Ten Hag. De 26-jarige Fransman, die zijn interlands voor Ivoorkust speelt, heeft voor zondag nog maar twee trainingen meegedaan bij zijn nieuwe club en dat lijkt te weinig tijd om goed ingespeeld te raken op je teamgenoten. Aan de andere kant kent Haller de methodes van Ten Hag uit zijn tijd bij FC Utrecht, is hij fit doordat hij bij West Ham United, de club waar Ajax 22,5 miljoen aan betaalde om Haller terug naar de Eredivisie te halen, in de eerste seizoenshelft tot zestien Premier League-wedstrijden kwam. 

Toch heeft Ajax meer jokers in de hand: Mohammed Kudus heeft de groepstraining inmiddels weer hervat en kan tegen PSV zijn rentree wellicht gaan maken. Of de Ajacied ook negentig minuten lang meedoet, valt zeer te betwijfelen. Daarnaast lijkt Ajax het vooral te moeten hebben van de individuele kwaliteiten van spelers zoals Dusan Tadic, die mogelijk in de spits start, Antony en Ryan Gravenberch. 


Zwakke punt PSV

Vooral het middenveld van Ajax lijkt een belangrijke schakel te zijn naar een succesvolle wedstrijd tegen PSV. De Amsterdammers hebben op tactisch gebied daar een voordeel: PSV speelt overwegend met twee centrale middenvelders en Ajax heeft er drie, waardoor er automatisch een man-meer-situatie ontstaat. Vandaar dat het belang van het meespelen van een speler zoals Kudus van groot belang is voor de Amsterdammers: niet alleen staan de individuele kwaliteiten van de Ghanees international buiten kijf, zijn bewegelijkheid kan ervoor zorgen dat PSV’s organisatie uit de defensie verdwijnt. 

Hoewel een speler zoals Zakaria Labyad daar ook een aandeel in kan hebben, blijft de Marokkaanse middenvelder toch ver achter als je hem vergelijkt met de impact die Kudus had in de korte tijd dat hij in de Ajax-opstelling stond. Het defensieve blok voor de verdediging van PSV zorgt ervoor dat de Eindhovense formatie in balans is, waardoor Denzel Dunfries en Philipp Max de volledige vleugel kunnen bestrijken en de Eindhovenaren minder snel een counter tegen krijgen doordat er op het centrale middenveld meestal twee breekijzers staan: Pablo Rosario en Ibrahim Sangaré. De twee verdedigende middenvelders willen positioneel wel eens verkeerd staan en zijn niet de meest snelle spelers, waardoor Ajax in dat gebied van het veld de ruimte kan krijgen om de bal snel te verplaatsen naar de andere kant en zo ruimte te creëren voor de buitenspelers. 


De rechts- en linksbuiten van Ajax lijken ook een belangrijke rol te vertolken. PSV heeft eigenlijk qua vleugelverdedigers hetzelfde recept als Ajax: de backs hebben soms meer aanvallende dan verdedigende taken en staan vaak hoog op het veld, waardoor er daarachter ruimte ontstaat voor de Ajax-buitenspelers. Feit blijft wel dat PSV in Olivier Boscagli en vooral Jordan Teze twee snelle centrumverdedigers heeft die deze gaten kunnen dichtlopen. Het defensieve duo is echter niet vlugger dan spelers zoals Promes en Antony; alleen Tadic zal het waarschijnlijk op snelheid afleggen tegen de twee centrumverdedigers van de Eindhovenaren. Wellicht zien we de Servische alleskunner daarom ook in de punt van de aanval in plaats van op de vleugels. 

Hoop op Haller

Toch heet de grootste hoop van Ajax Sébastien Haller. De boomlange aanvaller maakte een bliksemtransfer zodat hij op tijd speelgerechtigd kon zijn voor de belangrijke wedstrijd tegen PSV. Hoewel het in twijfel getrokken kan worden dat de Fransman een basisplek krijgt, zal Haller hoe dan ook minuten maken in de topper. Zelf droomde hij daar al hardop over in gesprek met Ajax TV: “Ik droom ervan dat ik zondag scoor én dat we winnen.” 

Vooral het feit dat de Fransman het ideale aanspeelpunt is én dat Haller over bovengemiddelde technische bagage beschikt maken hem een game changer als het gaat om topwedstrijden. Of de van West Ham overgekomen spits ook na twee trainingsdagen zijn meerwaarde kan laten blijken, valt nog te bezien. Feit blijft wel dat Ajax met de sterke spits een geheim wapen in huis heeft waar PSV, maar ook de andere teams in de topduels in deze maand, hun handen vol aan zullen hebben.

Ajax gaat de topper tegen PSV…

  • Winnen
  • Verliezen
  • Gelijkspelen
808+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie