Antony revancheert zich, Schuurs wederom zwakke plek

Foto: Antony revancheert zich, Schuurs wederom zwakke plek

Ajax heeft zijn derde wedstrijd in de Champions League winnend afgesloten. De Amsterdammers wonnen met 1-2 van FC Midtjylland, maar hadden het zeker niet eenvoudig. Waar aanvallend nog wel gevaar ontstond, had Ajax het in verdedigend opzicht duidelijk moeilijker. Hoe presteerden de spelers individueel?

André Onana - 8

Lang leek het erop dat Ajax het in Denemarken moest stellen zonder de onbetwiste doelverdediger André Onana. De Kameroener mocht echter alsnog meedoen en vloog dinsdagavond laat dan ook over. Achteraf bleek dit maar goed ook voor Ajax, want de keeper kreeg tegen FC Midtjylland verschillende lastige schoten te verwerken. Onana stond zoals gewoonlijk weer uitstekend en behoedde Ajax verschillende malen voor tegendoelpunten.

Desondanks moest Onana een tegendoelpunt verwerken, maar deze was hem nauwelijks aan te rekenen. Anders Dreyer mocht op de rand van het strafschopgebied namelijk zomaar wegdraaien van zijn tegenstander en in de korte hoek raakschieten. Onana pakte de wedstrijd na het tegendoelpunt weer uitstekend op en haalde na een half uur spelen een bal uitstekend uit de hoek. In het overige gedeelte van de wedstrijd bewees Onana opnieuw zijn meerwaarde.

Noussair Mazraoui - 7

Na het vertrek van Sergino Dest is Noussair Mazraoui uitgegroeid tot de vaste rechtsback van de Amsterdammers. Ook tegen FC Midtjylland bewees de Marokkaanse verdediger zijn meerwaarde voor Ajax, al speelde hij beduidend minder dan de eerdere wedstrijden in het seizoen. Waar hij zich normaliter veelvuldig bemoeid met het Amsterdamse aanvalsspel, hield hij zich in Denemarken nadrukkelijk afzijdig. Niet Mazraoui, maar Antony hield het veld daardoor breed.

Mazraoui maakte in aanvallend opzicht geen grote fouten, maar dat was defensief gezien wel een totaal ander verhaal. Na de vroege 0-2 voorsprong bleek de ervaren back ook gevoelig voor onderschatting. Hij zat niet meer kort op zijn directe tegenstander, waardoor die vaak eenvoudig langs de zijkant kon opstomen. Daarnaast was de communicatie met zijn teamgenoten vaak niet goed, wat verschillende gevaarlijke situaties opleverde. Een kwartier voor tijd kwam Sean Klaiber voor hem in de ploeg.

Perr Schuurs - 4

Ajax had het na de vroege 0-2 voorsprong verdedigend lastig, en dat kwam onder meer door de matig spelende Perr Schuurs. De centrale verdediger had het, evenals tegen Liverpool en Atalanta, moeilijk om positioneel goed te staan. Schuurs kwam daardoor al in de eerste helft verschillende malen te laat, waardoor hij onverhoopt overtredingen moesten maken. Het leverde hem al vroeg in het duel een gele kaart op. Daardoor moest hij in de rest van de wedstrijd scherp zijn.

Buiten het positie kiezen was Schuurs ook niet scherp op de bal en liet hij de centrumspits van FC Midtjylland meermaals uit zijn rug weglopen. Hij bracht zijn keeper Onana daardoor veelvuldig in de problemen, die hem door uitstekend keeperswerk op de been hield. Na een uur spelen besloot hoofdtrainer Erik ten Hag in te grijpen. De oefenmeester haalde Schuurs naar de kant en bracht Edson Álvarez weer eens binnen de lijnen. Lissandro Martínez - 6

Schuurs vertolkte de centrale rol in de verdediging niet met zijn vaste maatje Daley Blind, maar met Lissandro Martínez. De Argentijn moet dit seizoen regelmatig vanaf de kant toezien hoe zijn team presteert, maar in Denemarken kreeg hij de mogelijkheid om zichzelf weer te bewijzen. De defensieve kracht maakte echter geen sterke indruk in het duel. Zo zat hij bij het enige tegendoelpunt van Ajax behoorlijk mis door zijn directe tegenstander te laten schieten.

Na de rust kwam Martínez een stuk sterker uit de kleedkamer. Martínez liet in balbezit beduidend meer rust zien, waardoor de Amsterdammers lang de bal in de ploeg hielden. Daardoor zorgde hij er indirect voor dat hij minder in de problemen kwam en daarmee minder naar achteren hoefde te lopen. Samen met Álvarez hield hij in de tweede helft dan ook de linies gesloten en behoedde hij Ajax voor opnieuw puntverlies in het Miljardenbal.

Nicolás Tagliafico - 5

Ook aan de linkerkant van de verdediging lukte het Ajax in de eerste helft niet om controle te krijgen. De Amsterdammers wilden koste wat het kost opbouwen, waardoor Tagliafico het eerste half uur een aantal keer gevaarlijk in de problemen kwam. Dat deed de Argentijn voor een belangrijk gedeelte zelf. De Zuid-Amerikaan kon in die situaties de bal eenvoudig naar voren schieten, maar wilde per se het middenveld bereiken. Daardoor ontstonden verschillende counters voor FC Midtjylland.

Door het breed houden van Promes kwam Tagliafico gedurende de gehele wedstrijd nauwelijks ver over de middenlijn en hield hij zich dan ook vooral bezig met de restverdediging van Ajax. Waar hij in de eerste helft zijn directe tegenstander meermaals eenvoudig liet voetballen en daardoor zijn centrale verdedigingsduo in de problemen bracht, zat hij na rust een stuk feller op de opponent. Het resulteerde in het tweede bedrijf in een uitstekend overwicht.

Ryan Gravenberch - 6

In de derde Champions League-wedstrijd voor Gravenberch kwamen zijn kwaliteiten, maar eveneens zijn grootste verbeterpunten aan het licht. Gravenberch speelde in de openingsfase uitstekend. Ook tegen FC Midtjylland overheerste hij het middenveld en bleek hij met zijn loopvermogen in staat om de middenlinie van de opponent in de war te brengen. Het risico zorgde echter ook voor balverlies, waarna Ajax vaak niet goed stond om de fout op te vangen.

Wanneer we naar de verdedigende kwaliteiten van Gravenberch kijken, dan zijn er nog voldoende aspecten te verbeteren. Vooral in de eerste 45 minuten liet de middenvelder zich te gemakkelijk aftroeven door de Denen en vergat hij een aantal maal met zijn tegenstander mee te lopen. Wil Gravenberch dan ook écht de vaste middenvelder van Ajax worden, dan moet hij ervoor zorgen dat hij de komende maanden zijn defensieve kwaliteiten snel naar een hoger niveau brengt.Daley Blind - 6

Het kwam voor Daley Blind waarschijnlijk niet als een verrassing dat hij tegen FC Midtjylland op het middenveld moest optreden. De Oranje-International liet tegen Liverpool al zien dat hij uitstekend op het middenveld kan acteren, terwijl Atalanta hem als centrale verdediger meermaals aftroefde. In de openingsfase liet Blind weer zien wat we van hem op het middenveld gewend zijn. De ervaren voetballer is als geen ander in staat om de bal soepel van kant te laten wisselen, wat Ajax vroeg in het duel goed uitkwam.

Ook Blind bleek echter na de voorsprong niet in staat om het verdedigende blok dicht te houden. FC Midtjylland kon daardoor verschillende malen eenvoudig counteren en de Amsterdammers in de problemen brengen. Blind vergat die keren in te grijpen en zijn ploeggenoten bij de hand te nemen. In de tweede helft kreeg Blind zijn maatje Klaassen naast zich, waardoor hij beter uit de verf kwam. Al was het zeker niet zijn beste wedstrijd uit zijn actieve loopbaan.

Jürgen Ekkelenkamp - 4

De blessure van Mohammed Kudus betekent dat Jürgen Ekkelenkamp bij Ajax de kans heeft om zichzelf te bewijzen in het basiselftal. Hoewel hij tegen VVV-Venlo nog goed was voor twee doelpunten, stelde hij tegen Fortuna Sittard teleur en moest hij zelfs in de rust al het veld ruimen. Tegen FC Midtjylland maakte hij nauwelijks meer indruk, want hij had het in de eerste helft behoorlijk moeilijk om het middenveld van de Deense club in toom te houden.

Dat Ekkelenkamp het tegen FC Midtjylland moeilijk had, is behoorlijk logisch. De talentvolle middenvelder speelde nog weinig duels in de Champions League en moet dan ook wennen aan het snelle voetbal in het Miljardenbal. Veel speeltijd om aan het niveau te wennen kreeg Ekkelenkamp overigens niet. Ten Hag besloot tijdens de theepauze in te grijpen en haalde Ekkelenkamp naar de kant. Davy Klaassen mocht op zijn plaats invallen.

Antony - 7

Het was de grote droom van Antony om ooit in de Champions League uit te komen, een droom die tegen Atalanta werkelijkheid werd. Tegelijkertijd bleek eveneens dat de Braziliaan behoorlijk moeite had om zich met het hoge niveau van het Miljardenbal te meten. De vleugelaanvaller liet zich vaak eenvoudig aftroeven door de Italiaanse verdedigers en bleek ook in defensief opzicht niet in staat om zijn team veel te helpen.

Uiteraard heeft Antony tijd nodig om aan te haken bij het gevraagde niveau, en tegen FC Midtjylland liet de jonge voetballer al meer zijn kwaliteiten zien. Al in de eerste minuut kreeg Antony een niet te missen kans, waardoor zijn vertrouwen voor de rest van het duel groeide. Ook in de tweede helft maakte Antony een doelpunt, waarmee hij Ajax op een 1-3 voorsprong leek te schieten. Het bleek echter om buitenspel te gaan, waardoor het tweede feestje niet doorging. Dusan Tadic - 7

Ajax opereerde in de afgelopen wedstrijden vrijwel altijd met Lissana Traoré in het centrum van de aanval, maar tegen FC Midtjylland besloot Ten Hag iets anders te proberen. Dusan Tadic, van wie de oefenmeester bij Rondo nog liet weten dat het geen echte spits is, mocht deze rol in Denemarken alsnog vervullen. Dat deed hij in de openingsfase uitstekend. Waar hij bij de eerste goal ruimte maakte voor Antony om te scoren, kwam de tweede treffer van zijn eigen schoen.

Onder het motto 'verdedigen begint in de aanval' bleek de Serviër woensdagavond minder te spelen. Hoewel hij in de eerste helft druk op de verdediging van FC Midtjylland zette, ging het uiteindelijk meer om schijn druk zetten. Daardoor kregen de Denen alle ruimte om te voetballen en overliep de thuisploeg het middenveld van Ajax vaak simpel. Door een aantal tactische omzettingen in de rust kwam Tadic beter uit de verf en zorgde hij voor veel balbezit in de ploeg.

Quincy Promes - 7

Ten Hag gebruikte Quincy Promes aan het begin van het seizoen als aanvallende middenvelder, maar dit bleek niet de beste positie van de aanvaller. Na de verliespartij en de komst van Davy Klaassen besloot de oefenmeester in te grijpen en zette hij Promes op de reservebank. Het bracht de Nederlander behoorlijk uit vorm, wat onder meer zijn invalbeurten duidelijk maakte. Tegen FC Midtjylland was Promes echter weer van de partij en toonde hij zijn kwaliteiten aan.

Promes bracht allereerst al in de eerste minuten beduidend meer diepgang dan zijn directe concurrent Neres, waardoor Ajax vroeg in de wedstrijd op een florissante 0-2 voorsprong kwam te staan. Bij beide doelpunten speelde Promes een belangrijke rol, waarvoor hij absoluut een pluim verdiende. In de rest van het duel kwam Promes echter beduidend minder in het Amsterdamse spel voor en was hij alleen in momenten opvallend te noemen. 

POLL: Waar is Daley Blind het beste?

Vandaag 26 Januari 2021

  • teaser
  • compact
<strong>MERCATO LIVE: Frenkie de Jong-transfer, Jörgensen-vervanger</strong>

MERCATO LIVE: Frenkie de Jong-transfer, Jörgensen-vervanger

Het coronavirus houdt de wereld nog steeds in zijn greep, maar... the show must go on: het is tijd ...

175
<strong>Ziyech slachtoffer van Duits één-tweetje</strong>

Ziyech slachtoffer van Duits één-tweetje

Hakim Ziyech werd vanmorgen wakker met het nieuws dat zijn club Chelsea hoofdtrainer Frank Lampard ...

470
<strong>Winterslaap 'De Beer' goud waard voor Feyenoord </strong>

Winterslaap 'De Beer' goud waard voor Feyenoord

Het lijkt in eerste opzicht nog niet op een gelukkig huwelijk: Lucas Pratto moest Feyenoord in de ...

708
Schmidt gestraft voor tirade over Bas Nijhuis

Schmidt gestraft voor tirade over Bas Nijhuis

Na afloop van de wedstrijd tussen Sparta Rotterdam tegen PSV op Het Kasteel ging oefenmeester Roger ...

116
Willem II ontslaat trainer Adrie Koster

Willem II ontslaat trainer Adrie Koster

Willem II heeft zijn trainer Adrie Koster ontslagen. De Tilburgers waren vorig seizoen dé ...

216
'Feyenoord krijgt nieuwe spits in schoot geworpen'

'Feyenoord krijgt nieuwe spits in schoot geworpen'

Vertrek Nicolai Jörgensen ergens in de aankomende dagen bij Feyenoord, dan zou dat geen verrassing ...

266
Mourinho verdrietig: "Frank is niet alleen een collega"

Mourinho verdrietig: "Frank is niet alleen een collega"

Chelsea besloot gisteren om zijn oefenmeester Frank Lampard op straat te zetten. José Mourinho, die ...

28
Kieft: "Zet hem bij Atlético Madrid neer en hij speelt niet"

Kieft: "Zet hem bij Atlético Madrid neer en hij speelt niet"

De beide AZ-pareltjes Calvin Stengs en Myron Boadu hebben het dit seizoen behoorlijk moeilijk. Tegen ...

80
'Verliespartij Feyenoord tegen AZ door Klassieker'

'Verliespartij Feyenoord tegen AZ door Klassieker'

Feyenoord verloor op zondag met 2-3 van AZ, waar de Rotterdammers eerder nog uitstekend speelden in ...

120
'PSG moet niet proberen om ons te destabiliseren'

'PSG moet niet proberen om ons te destabiliseren'

Technisch directeur Leonardo van Paris Saint-Germain gaf onlangs aan geïnteresseerd te zijn in de ...

34
'Barcelona choqueert en verkoopt Frenkie de Jong'

'Barcelona choqueert en verkoopt Frenkie de Jong'

Gisteren werd bekend dat FC Barcelona met een schuld van maar liefst 1 miljard euro kampt en het is ...

2004
Van der Vaart kraakt 'supertalent': 'Haalt Ajax 1 niet'

Van der Vaart kraakt 'supertalent': 'Haalt Ajax 1 niet'

In de voorbije jaren konden we meermaals lezen dat Naci Ünüvar als een soort verlosser werd gezien ...

370
Hans Kraay: 'Hij kan zo naar AZ of PSV'

Hans Kraay: 'Hij kan zo naar AZ of PSV'

Micky van de Ven maakt dit seizoen behoorlijk veel indruk in de Keuken Kampioen Divisie bij FC ...

110
"Ik vraag me af of Tuchel de juiste man is om hiermee verder te gaan"

"Ik vraag me af of Tuchel de juiste man is om hiermee verder te gaan"

Chelsea besloot gisteren om afscheid te nemen van oefenmeester Frank Lampard, en het is een publiek ...

36
VIDEO: Pepe (37) gaat ploeggenoot te lijf

VIDEO: Pepe (37) gaat ploeggenoot te lijf

Wijsheid komt met de jaren, maar bij Pepe is dat anders. De Portugese centrumverdediger is toch al ...

106
'Ten Hag ziet transfer totáál niet zitten'

'Ten Hag ziet transfer totáál niet zitten'

Het is inmiddels wel algemeen bekend dat er iets gaande is tussen Quincy Promes en zijn voormalige ...

380
AS: Kylian Mbappé kiest voor Real Madrid

AS: Kylian Mbappé kiest voor Real Madrid

Volgens het Spaanse dagblad<i> AS</i> heeft Kylian Mbappé een beslissing genomen over zijn ...

107
'Last-minute stunt kost Ajax krankzinnig bedrag'

'Last-minute stunt kost Ajax krankzinnig bedrag'

De transfermarkt is nog maar eventjes open, maar misschien krijgt Ajax de mogelijkheid om een nieuwe ...

1134

Gisteren 25 Januari 2021

'PEC haalt wéér aanvaller en troeft Groningen af'

'PEC haalt wéér aanvaller en troeft Groningen af'

PEC Zwolle gaat Manuel Benson toevoegen aan de selectie. Na Virgil Misidjan en Thomas Buitink is de ...

160
"Magie tussen de spelers en Ten Hag op een laag niveau"

"Magie tussen de spelers en Ten Hag op een laag niveau"

Erik ten Hag gaat met Ajax aan kop in de Eredivisie, is ondanks pittige lotingen kwartfinalist in de ...

345
Europa hoogst haalbare voor Feyenoord: "Pappen en nathouden"

Europa hoogst haalbare voor Feyenoord: "Pappen en nathouden"

Valentijn Driessen zag Feyenoord zondag met 2-3 verliezen van AZ. Volgens Valentijn Driessen ziet ...

102
'Transfer Jörgensen naar Engeland klapt'

'Transfer Jörgensen naar Engeland klapt'

Feyenoord-spits Nicolai Jörgensen lijkt in ieder geval niet naar West Bromwich Albion te verhuizen. ...

360
Reza reageert op mogelijke Heerenveen-hereniging

Reza reageert op mogelijke Heerenveen-hereniging

Reza Ghoochannejhad maakte vrijdagavond als invaller een hattrick bij PEC Zwolle, maar dolgelukkig ...

243
"Daarom is het transferresultaat van Feyenoord zo slecht"

"Daarom is het transferresultaat van Feyenoord zo slecht"

AZ heeft zondag een flinke tik uitgedeeld aan het adres van Feyenoord. De Alkmaarders wonnen met 2-3 ...

175
NEC en Go Ahead doen goede zaken in 'KKD'

NEC en Go Ahead doen goede zaken in 'KKD'

NEC heeft maandagavond drie punten bijgeschreven in de Keuken Kampioen Divisie. De formatie uit ...

69
'Slot stuit nu al op groot Feyenoord-probleem'

'Slot stuit nu al op groot Feyenoord-probleem'

Arne Slot zwaait volgend seizoen de scepter bij Feyenoord. De oefenmeester heeft hoge verwachtingen ...

253
Lof en kritiek voor Schmidt: "Dat was hij heel even kwijt"

Lof en kritiek voor Schmidt: "Dat was hij heel even kwijt"

Roger Schmidt is de laatste weken een paar keer in opspraak geraakt door zijn houding. De ...

185
Kieft wijst probleem Haller aan: "Helemaal niet fit"

Kieft wijst probleem Haller aan: "Helemaal niet fit"

Sébastien Haller heeft de hoge verwachtingen nog niet waar kunnen maken bij Ajax. Zijn start was ...

291
"Bij een andere club komt Stengs nooit aan spelen toe"

"Bij een andere club komt Stengs nooit aan spelen toe"

AZ won zondag met 2-3 van Feyenoord, maar niet iedere speler van de Alkmaarders kan rekenen op ...

87
'Quincy Promes zorgt voor verbazing met actie'

'Quincy Promes zorgt voor verbazing met actie'

Quincy Promes lijkt er alles aan te doen om deze winter afscheid te nemen van Ajax. Zelfs de op ...

1126
'Advocaat valt ondanks camera's uit tegen Petrovic'

'Advocaat valt ondanks camera's uit tegen Petrovic'

Aan het begin van het seizoen werd bekend dat Disney aan een serie omtrent Feyenoord werkt. Volgens ...

364
Lampard reageert voor het eerst op Chelsea-congé

Lampard reageert voor het eerst op Chelsea-congé

Frank Lampard is maandag op straat gezet door Chelsea. De 42-jarige Engelsman betreurt het feit dat ...

156
'Laporta heeft groot nieuws voor Frenkie de Jong'

'Laporta heeft groot nieuws voor Frenkie de Jong'

FC Barcelona kampt met gigantische problemen in financieel opzicht. Joan Laporta hoopt in maart ...

567