Tonny Vilhena

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Tonny Vilhena

Tonny Vilhena is een Nederlandse middenvelder. Hij is een jeugdexponent van Feyenoord, waar hij tot de zomer van 2019 zijn voetbalkunsten vertoonde. Momenteel is Vilhena actief voor het Griekse Panathinaikos.

  • Vilhena speelt momenteel voor Panathinaikos
  • De middenvelder speelde eerder voor Feyenoord, FK Krasnodar, Espanyol en Salernitana
  • Met Feyenoord werd hij in 2017 landskampioen
  • Vilhena debuteerde in 2016 voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Tonny Emilio Trindade de Vilhena werd op 3 januari 1995 op de wereld gezet in Maassluis. Hij is de zoon van een Angolese vader en een Nederlandse moeder. In zijn geboorteplaats mocht Vilhena zijn eerste stappen als voetballer zetten bij amateurclub VDL-Maassluis, dat hem in 2003 kwijtraakte aan Feyenoord.

Kampioen met Feyenoord

Vilhena doorliep de volledige jeugdopleiding van Feyenoord, waar hij op 22 januari 2012 zijn debuut maakte in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo (2-1 nederlaag). In het seizoen mocht de middenvelder in totaal zes keer opdraven voor de manschappen van Ronald Koeman. De trainer had veel vertrouwen in Vilhena, die vanaf het seizoen 2012-2013 een vaste basisplaats veroverde bij de Kuipbewoners.

(Pro Shots)

In 2016 dreigde Vilhena transfervrij te vertrekken bij Feyenoord. Na langdurig onderhandelen kwamen beide partijen niet tot een akkoord, maar vanwege de gezondheid van zijn moeder besloot de middenvelder alsnog bij te tekenen tot de zomer van 2020. Jeannette Vilhena overleed in oktober 2016 na een lang ziektebed op slechts 52-jarige leeftijd. De Feyenoorder ontbrak daardoor in de selectie voor het uitduel met Go Ahead Eagles (1-0 nederlaag), waar fans van de tegenstander voor een prachtig eerbetoon zorgden.

Vilhena zal het seizoen 2016-2017 niet snel vergeten. De nederlaag in Deventer was een spaarzame uitglijder van Feyenoord, dat onder Giovanni van Bronckhorst eindelijk weer een kampioenschap naar Rotterdam bracht. Met vier doelpunten in 29 competitiewedstrijden had Vilhena een aandeel in het behaalde kampioenschap. Ook maakte hij dat seizoen het winnende doelpunt in de Europa League-wedstrijd tegen Manchester United (1-0).

Transfer naar FK Krasnodar

Na 258 officiële wedstrijden (41 doelpunten) nam Vilhena alsnog afscheid van Feyenoord, waar hij ook de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal tweemaal wist te winnen. In de zomer van 2019 maakte de middenvelder de overstap naar het Russische FK Krasnodar. Feyenoord verdiende negen miljoen euro aan diens vertrek naar de Premjer-Liga. In tweeënhalf jaar tijd mocht Vilhena 79 keer opdraven voor Krasnodar (negen doelpunten).

Verhuurd aan Espanyol en Salernitana

In januari 2022 werkte FK Krasnodar mee aan het vertrek van Vilhena. De middenvelder maakte op huurbasis de overstap naar het Spaanse Espanyol, dat de oud-Feyenoorder na zeventien wedstrijden (één doelpunt) permanent contracteerde. Tijdens de voorbereiding op het seizoen 2022-2023 kwam Vilhena echter weinig aan spelen toe.

(Pro Shots)

Espanyol besloot Vilhena in het seizoen 2022-2023 te verhuren aan Salernitana. De Nederlander werd meteen een vaste waarde bij de Italiaanse club. Vilhena debuteerde op 14 augustus 2022 in de met 0-1 verloren thuiswedstrijd tegen AS Roma voor zijn nieuwe club. Met vier doelpunten en één assist in 33 Serie A-wedstrijden leverde hij een bijdrage aan de handhaving van zijn team. Espanyol degradeerde daarentegen, waardoor Vilhena in de zomer van 2023 zijn koffers pakte voor een avontuur bij Panathinaikos.

Panathinaikos

Vilhena maakte op 25 juli 2023 zijn debuut voor Panathinaikos, dat in de voorronde Champions League met 1-3 won bij SK Dnipro-1. Zijn eerste doelpunt voor de Griekse club maakte de middenvelder op 3 januari 2024 tegen PAS Giannina (2-0 zege).


Interlandcarrière

Vilhena werd in maart 2013 voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal. Tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Estland en Roemenië behoorde de Feyenoord-middenvelder tot de selectie van bondscoach Louis van Gaal, maar speeltijd zat er destijds nog niet voor hem in. Ondanks een stage in mei 2014 ging ook het WK 2014 in Brazilië aan zijn neus voorbij.

Danny Blind was de eerste bondscoach die Vilhena speeltijd gunde namens het Nederlands elftal. Op 4 juni 2016 mocht de middenvelder in de oefeninterland tegen Oostenrijk (0-2 overwinning) elf minuten voor tijd invallen voor Riechedly Bazoer. Tot en met november 2018 liep de teller op naar vijftien wedstrijden in Oranje-shirt, maar sindsdien staat de teller stil. Na september 2019 werd Vilhena überhaupt niet meer opgeroepen.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie