Zakaria Labyad

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Zakaria Labyad

Zakaria Labyad is een aanvallende middenvelder met de Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit. De international van Marokko verruilde FC Utrecht in maart 2024 voor Yunnan Yukun.

  • Labyad speelt momenteel voor Yunnan Yukun
  • De middenvelder speelde in Nederland voor PSV, Vitesse, Ajax en FC Utrecht
  • In Nederland won hij drie landstitels en drie bekers
  • In het buitenland kwam Labyad uit voor Sporting Portugal en Fulham
  • In 2012 debuteerde hij als A-international van Marokko

Clubcarrière

Labyad werd op 9 maart 1993 geboren in Utrecht. De Nederlandse Marokkaan leerde het voetballen op straat en werd tijdens een talentendag van FC Utrecht ontdekt door USV Elinkwijk. Bij de amateurclub kwam hij binnen als doelman, maar hij werd al snel omgeturnd tot veldspeler. Labyad wekte de interesse van PSV en FC Utrecht. Na een proeftraining koos hij voor de Eindhovense jeugdopleiding.

PSV

De overstap naar PSV had Labyad deels te danken aan Elinkwijk-jeugdtrainer Ali Afellay. In Eindhoven werd hij omarmd door diens broer Ibrahim Afellay. Mede dankzij deze morele ondersteuning slaagde de aanvallend ingestelde middenvelder erin om de jeugdopleiding te doorlopen. Labyad debuteerde op 25 februari 2010 in de Europa League-wedstrijd tegen Hamburger SV (3-2 overwinning) in de A-selectie van PSV. In totaal speelde de geboren Utrechter dat seizoen zeven duels, waarin hij twee keer wist te scoren ten koste van FC Groningen (3-1 zege).

In het seizoen 2010-2011 bleef Labyad steken op twaalf officiële wedstrijden (één doelpunt). Hij profiteerde uiteindelijk van het vertrek van zijn maatje Afellay, die naar FC Barcelona vertrok. In het daaropvolgende seizoen werd hij een vaste waarde op het middenveld van PSV. Met twaalf doelpunten en zestien assists in 49 officiële wedstrijden liet Labyad zich behoorlijk gelden in Eindhoven. In de bekerfinale tegen Heracles Almelo (3-0 zege) nam hij twee assists voor zijn rekening.

PSV was zeer te spreken over de ontwikkeling van Labyad. De Eindhovense club wilde zijn verbintenis eenzijdig verlengen volgens een clausule in het oude contract, maar kamp-Labyad noemde deze optie niet rechtsgeldig. Gesprekken over een nieuwe verbintenis liepen vervolgens stuk. In maart 2012 besloot de PSV-leiding de hoop op te geven door het contract eenzijdig op te zeggen.

(Pro Shots)

Sporting Portugal

Labyad vertrok in april 2012 naar Lissabon voor gesprekken met Sporting Portugal. Er werd een akkoord voor vijf seizoenen geclaimd, maar wel onder de voorwaarde dat de middenvelder transfervrij zou overstappen. Ook dit zorgde voor grote teleurstelling bij PSV. Dat had er deels mee te maken dat Sporting’s rivaal Benfica wél een transfersom wilde betalen voor de overname van Labyad.

PSV maakte in mei 2012 duidelijk dat Labyad had verzuimd om zijn contract formeel op te zeggen, waardoor hij automatisch voor één seizoen op de loonlijst kwam te staan. Na een felle uithaal richting technisch directeur Marcel Brands kreeg de voetballer een boete opgelegd. Labyad weigerde op te draven voor de eerste training van PSV, waar hij een dag later werd gepresenteerd bij Sporting Portugal. Brands omschreef diens houding als respectloos en weigerde hem vrij te geven.

Sporting Portugal besloot de situatie niet verder te laten escaleren en schoof aan voor onderhandelingen met PSV. In augustus 2012 werd er een doorbraak bereikt aan de onderhandelingstafel, waardoor hij definitief naar Lissabon verhuisde. Labyad verscheen na een aantal onrustige maanden niet in topvorm aan de start van het seizoen 2012-2013. Onder leiding van Ricardo Sá Pinto werd hem slechts een aantal invalbeurten gegund. Na een frisse periode onder Franky Vercauteren werd hij onder zijn derde Sporting-trainer Jesualdo Ferreira als overbodig bestempeld.

Labyad speelde 27 officiële wedstrijden (drie doelpunten) in zijn debuutseizoen bij Sporting Portugal. Het werd een seizoen om snel te vergeten. Niet alleen werd de Utrechter niet onomstreden in Lissabon, maar sportief en financieel rommelde het ook nog eens binnen de club. Sporting slaagde er door een zevende plaats op de ranglijst niet eens in om een Europees ticket te behalen. De clubleiding had moeite om de salarissen te betalen, waar onder meer Labyad de dupe van werd.

Na een conflict met de leiding van Sporting Portugal werd Labyad zelfs uit de A-selectie gezet. Verschillende clubs toonden interesse, maar een akkoord met welke club dan ook bleef uit. Een verzoeningspoging met PSV liep eveneens op niets uit. Technisch directeur Marcel Brands accepteerde zijn publieke excuses in Voetbal International, maar sloot een snel weerzien uit. Labyad stond daardoor tot eind 2013 op een zijspoor.

(Pro Shots)

Vitesse

In januari 2014 maakte Labyad zijn comeback op de Nederlandse velden. De middenvelder werd door Vitesse voor anderhalf jaar gehuurd van Sporting Portugal. Als Eredivisie-grootverdiener debuteerde hij op 18 januari 2014 in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (1-2 overwinning) bij de Arnhemse club. In zijn eerste half jaar werd er in achttien wedstrijden een beroep op hem gedaan. Labyad scoorde drie keer, waaronder in de met 1-2 verloren thuiswedstrijd tegen zijn oude club PSV.

Labyad groeide in het seizoen 2014-2015 onder leiding van trainer Peter Bosz uit tot een van de smaakmakers van Vitesse. In 35 officiële wedstrijden produceerde de Utrechter tien doelpunten en vijf assists. Met een doelpunt en een assist stond hij onder meer aan de basis van de 5-2 overwinning op sc Heerenveen, waardoor de Arnhemse formatie zich in mei 2015 verzekerden van een Europees ticket voor het daaropvolgende seizoen.

Fulham en definitieve Sporting-breuk

In de zomer van 2015 sloot Labyad zich opnieuw aan bij Sporting Portugal. Na anderhalf jaar Vitesse bleef de relatie troebel, waardoor hij meteen naar de beloftenploeg werd verbannen. In februari 2016 werd een tijdelijke oplossing gevonden door de voetballer voor een half jaar te verhuren aan Championship-club Fulham. Met twee wedstrijden bleek ook zijn Engelse avontuur eentje om snel te vergeten.

Op 31 augustus 2016 liet Labyad zijn contract ontbinden bij Sporting Portugal, waar hij geen enkel perspectief meer had. Ondanks zijn transfervrije status lukte het de middenvelder niet om in de rest van het kalenderjaar een nieuwe werkgever te vinden.

(Pro Shots)

FC Utrecht

Labyad vond in januari 2017 eindelijk onderdak bij een club die aan zijn wensen voldeed: FC Utrecht. Onder Erik ten Hag hervond de middenvelder zijn vertrouwen. De trainer had veel vertrouwen in Labyad, die in zijn geboortestad drie keer scoorde in zijn eerste negentien wedstrijden. Net als in zijn laatste Vitesse-seizoen won hij hier de play-offs om Europees voetbal. Na een 3-0 nederlaag in Alkmaar won FC Utrecht thuis met 3-0 van AZ, waardoor een strafschoppenserie de winnaar moest aanwijzen. De Domstedelingen wonnen mede dankzij de doeltreffende inzet van Labyad.

In zijn tweede seizoen verloor Labyad de finale van de play-offs om Europees voetbal van diens oude club Vitesse. Met zeventien doelpunten en twaalf assists in 39 officiële wedstrijden kon de middenvelder desalniettemin terugkijken op een uitstekend seizoen. Trainer Ten Hag vertrok tussentijds naar Ajax en overwoog hem meteen mee te nemen naar Amsterdam, maar daar wist FC Utrecht een stokje voor te steken. Zijn shirtruil met Ajax-ster Hakim Ziyech na de onderlinge wedstrijd in januari 2018 (0-0) sprak boekdelen.

(Pro Shots)

Ajax

In mei 2018 kwam de transfer naar Ajax alsnog rond. De Amsterdammers betaalden zo’n zeven miljoen euro voor de sterspeler van FC Utrecht, inclusief bonussen. Ten Hag zag in hem vooral een ideale stand-in. In het seizoen 2018-2019 werd er in totaal twintig keer een beroep op hem gedaan, met vier doelpunten en vier assists als rendement. Ajax won dat seizoen de landstitel en de KNVB Beker, maar ging in de halve finale van de Champions League sneu ten onder door toedoen van Tottenham Hotspur.

Labyad werd in het voortijdig beëindigde seizoen 2019-2020 getroffen door blessureleed. Zijn teller bleef daardoor steken op een schamel aantal van drie wedstrijden (één doelpunt). De middenvelder was weer fit voor de start van het seizoen 2020-2021, waarin opnieuw de dubbel werd gewonnen. Met ascht doelpunten en vijf assists in 29 wedstrijden bleek hij van waarde voor de manschappen van Ten Hag. Een deel van zijn wedstrijden werkte Labyad overigens als centrumspits af.

Het laatste seizoen van Ten Hag als Ajax-trainer bleek ook het laatste seizoen van Labyad als Ajacied. De Amsterdamse club verlengde zijn aflopende contract niet. Geen gekke beslissing getuige het feit dat hij maar 25 speelminuten kreeg in het seizoen 2021-2022. Labyad haalde in die periode vooral de headlines met een sneer aan het adres van Ajax en het feit dat hij overhoop lag met een aannemer. Laatstgenoemde beschuldigde hem zelfs van mishandeling en een doodsbedreiging, maar de voetballer werd hiervan vrijgesproken. Zijn eigen beschuldigingen van huisvredebreuk en bedreiging werden eveneens geseponeerd.

(Pro Shots)

Terug bij FC Utrecht

Labyad kreeg niet de mogelijkheid om te revalideren bij Ajax. Hij besloot dit traject af te werken bij FC Utrecht, waar hij in februari 2023 een contract voor anderhalf seizoen tekende. Labyad maakte zijn rentree voor de Domstedelingen in de met 1-4 verloren bekerwedstrijd tegen SV Spakenburg. Hij eindigde het seizoen 2022-2023 op acht officiële wedstrijden en één doelpunt.

In het seizoen 2023-2024 bleef een vaste basisplaats uit voor Labyad. Onder Ron Jans kwam hij vanaf november 2023 nog nauwelijks in actie voor FC Utrecht, dat daarom meewerkte aan een transfer naar het Chinese Yunnan Yukun.


Interlandcarrière

Labyad speelde als jeugdinternational voor verschillende vertegenwoordigende elftallen van Nederland. Als A-international koos hij echter voor Marokko, waar hij op 29 februari 2012 debuteerde in de met 2-0 gewonnen oefeninterland tegen Burkina Faso. Na zijn debuut onder bondscoach Eric Gerets is er nog welgeteld vijf keer een beroep op hem gedaan door de Leeuwen van de Atlas.

Labyad heeft als A-international geen toernooiervaring opgedaan. Wel mocht hij in de zomer 2012 met de Onder 23-selectie mee naar de Olympische Zomerspelen in Londen. Zijn team werd al in de groepsfase uitgeschakeld, al pikte hij daar wel een doelpunt in mee.

Laatste update: 1 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie