Pol van Boekel

Pol van Boekel is een Nederlandse scheidsrechter. Voor zijn carrière als leidsman was hij actief als profvoetballer bij VVV-Venlo, waar hij zes seizoenen in de A-selectie speelde.

Clubcarrière

Paulus Hendrikus Martinus (Pol) van Boekel werd op 19 september 1975 geboren in Vierlingsbeek. De zoon van voormalig assistent-scheidsrechter Jos van Boekel sloot zich in zijn geboorteplaats aan bij amateurvereniging Volharding. Zijn kwaliteiten vielen op bij VVV-Venlo, waar hij vanaf 1991 het restant van de jeugdopleiding wist te doorlopen.

Doorbraak bij VVV

Van Boekel debuteerde op 7 april 1995 als profvoetballer. Namens VVV-Venlo mocht hij invallen in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (destijds FC Zwolle), dat op een 1-1 gelijkspel werd gehouden. In het beginstadium van zijn professionele carrière fungeerde hij als vleugelaanvaller, maar in die rol kwam hij niet verder dan invalbeurten. Dat veranderde nadat Van Boekel werd omgeturnd tot rechtsback.

Als vleugelverdediger veroverde Van Boekel een basisplaats bij VVV-Venlo. In totaal speelde hij 155 officiële wedstrijden voor de Limburgers, waarin hij tien keer wist te scoren. Na zes seizoenen besloot de clubleiding om zijn aflopende contract niet te verlengen. In 2000 streek Van Boekel neer bij hoofdklasser JVC Cuijk in de hoop om profclubs te overtuigen, maar na een half jaar zette de Brabander een streep door dit plan.

Carrière als scheidsrechter

Van Boekel was al tijdens zijn actieve voetbalcarrière begonnen als scheidsrechter. In het seizoen 1999-2000 floot hij voor het eerst een wedstrijd in het amateurvoetbal, de clash tussen vijfdeklassers HRC ’27 en SVVH. Hij volgde een scheidsrechterscursus voor oud-profvoetballers en werd al snel gepromoveerd naar de C-klasse van de KNVB. Op 6 december 2003 maakte Van Boekel zijn debuut als professioneel scheidsrechter door Jan Wegereef al na veertien minuten te vervangen tijdens de Eredivisie-wedstrijd tussen NEC en RKC Waalwijk (1-1).

Zijn debuut in december 2003 was ongepland, maar ongeveer een half jaar later werd Van Boekel definitief doorgeschoven. Op 14 mei 2004 werd hij voor het eerst ingepland voor een wedstrijd in het betaald voetbal: FC DordrechtTOP Oss (2-2). Van Boekel maakte een goede indruk op de rapporteurs van de KNVB en dat leidde ertoe dat hij in rap tempo werd doorgeschoven naar de A-lijst. Deze promotie maakte het mogelijk om regelmatig in de Eredivisie te fluiten.

Internationale wedstrijden

Van Boekel, die in het dagelijkse leven als hypotheekadviseur werkt, werd in januari 2008 tevens gepromoveerd tot FIFA-scheidsrechter. De leidsman mocht zodoende ook buiten Nederland voetbalwedstrijden in goede banen proberen te leiden. Van Boekel floot onder meer in de Europa League en de voorronde van de Champions League, maar kreeg geen wedstrijden toegewezen in het miljoenenbal zelf.

Als scheidsrechter floot Van Boekel niet op EK’s of WK’s. Onder aanvoering van Björn Kuipers mocht hij in 2012 wel mee naar het EK, waar hij als vijfde official fungeerde en tevens één keer mocht opdraven als vierde official. Kuipers floot in 2021 de EK-finale tussen Engeland en Italië. Van Boekel mocht zijn landgenoot bijstaan in de rol van assistent-videoscheidsrechter (AVAR), ondanks het feit dat hij na de halve finale tussen Engeland en Denemarken een controversiële beslissing van Danny Makkelie niet terugdraaide als VAR.

Van Boekel heeft ook competitiewedstrijden buiten Nederland gefloten. De scheidsrechter kreeg van de KNVB toestemming om wedstrijden te leiden in zowel België, China als Saudi-Arabië.

Topwedstrijden

Van Boekel floot op 8 april 2012 zijn vooralsnog enige bekerfinale. Onder zijn leiding won PSV in De Kuip eenvoudig van Heracles Almelo (3-0). Eerder dat seizoen kreeg hij de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tussen Ajax en FC Twente (1-2) ook al toegewezen.

Als scheidsrechter leidde Van Boekel meerdere wedstrijden tussen clubs uit de traditionele topdrie. Zo floot hij Ajax – Feyenoord en Feyenoord – Ajax elk één keer.

SeizoenWedstrijdType wedstrijd
2011-2012Ajax – FC Twente 1-2Johan Cruijff Schaal
2011-2012PSV – Heracles Almelo 3-0KNVB Beker
2012-2013Ajax – Feyenoord 3-0Eredivisie
2014-2015Feyenoord – PSV 2-1Eredivisie
2015-2016Feyenoord – Ajax 1-0KNVB Beker
2016-2017Ajax – PSV 1-1Eredivisie
2017-2018Feyenoord – PSV 2-0KNVB Beker

Laatste update: 14 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie