Wisselvallige EL-avond resulteert in zware onvoldoendes

De Europa League-avond was voor de Nederlandse ploegen er weer een van ups en downs. Waar het PSV lukte om een achterstand in een voorsprong om te buigen, kwamen Feyenoord en AZ niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Welke spelers vielen in positieve of negatieve zin op?

Nicolai Jörgensen – 4

Afgelopen week kreeg Nicolai Jörgensen nog het volste vertrouwen van de trouwe aanhang van Feyenoord, maar tot een goede vorm leidde dit nog niet. Ook tegen CSKA Moskou lukte het de Deense centrumspits niet om de Rotterdammers bij de hand te nemen. Jörgensen miste voor rust onder meer een aantal grote kansen, die een spits in goede doen normaliter maakt.

De Deen bleef desondanks hard werken voor zijn ploeg, al deed hij de ploeg in de tweede helft flink de das om. Waar hij voor rust al een gele kaart kreeg voor een elleboogstoot, gebeurde dit na rust opnieuw. Daardoor moest hij van de scheidsrechter naar de kleedkamer en stond Feyenoord plotseling met tien man, wat de club duur kwam te staan.

Cody Gakpo – 6,5

PSV kon afgelopen maand een tijdlang niet over Cody Gakpo beschikken vanwege het coronavirus, maar inmiddels is de voetballer terug van weggeweest. Hoofdtrainer Roger Schmidt is al vanaf de seizoenstart enthousiast over het harde werken van Gakpo die dit seizoen al verschillende belangrijke treffers maakte voor de Eindhovenaren.

Ook tegen PAOK speelde Gakpo weer een uitstekende wedstrijd. Hoewel PSV op een 0-2 achterstand kwam te staan, bleef de aanvaller hard werken. Uiteindelijk wist hij zichzelf te belonen door een schot vanaf de rechterkant van het strafschopgebied door de benen van keeper Živko Živković het doel in te werken. In de tweede helft gaf hij bovendien een voorzet op Noni Madueke die de gelijkmaker binnenschoot.

Teun Koopmeiners – 7,5

Het aanvoerderschap bij AZ bekleedt Teun Koopmeiners al tijdenlang vol trots. De middenvelder ontwikkelde zich het afgelopen jaar uitstekend en maakte zelfs de stap richting het Nederlands elftal. Hoewel hij nog geen vaste basisplaats heeft bij Oranje, ziet bondscoach Frank de Boer het ogenschijnlijk in hem zitten.

Dat opgedane vertrouwen nam hij mee terug naar AZ. Tegen Real Sociedad liet Koopmeiners zich veelvuldig in het Alkmaarse spel zien en had hij bovendien de voorsprong op zijn voeten. Koopmeiners nam een afgeslagen bal van ongeveer twintig meter afstand vol op zijn wreef. Het snoeiharde schot was onbereikbaar voor keeper Alejandro Remiro, maar de bal ging helaas tegen de lat.

Marcos Senesi – 7

De schrik stond bij Dick Advocaat in de ogen toen Nicolai Jörgensen vroeg in de tweede helft de rode kaart kreeg getoond. Waar Feyenoord volop kans leek te maken op de overwinning, moesten de bezoekers nu alles op alles zetten om minimaal een punt over de streep te trekken. Dat lukte de Rotterdammers uiteindelijk, wat voor een gedeelte te maken had met Marcos Senesi.

De centrale verdediger is bij Feyenoord uitgegroeid tot een betrouwbare defensieve kracht met voetballende kwaliteiten. Tegen CSKA Moskou was Senesi bovenal in verdedigend opzicht zeer belangrijk. Hij leidde zijn achterhoede waar nodig en liet zich tussendoor gelden met uitstekende ingrepen op de Russische voorhoede, waarmee hij voor Feyenoord goud waard was.

Olivier Boscagli – 4,5

Het lukte PSV niet om de openingsfase tegen PAOK zonder kleerscheuren door te komen. De Eindhovenaren stonden binnen een mum van tijd op een achterstand en zagen de Grieken zelfs binnen een kwartier op een 0-2 voorsprong komen. Beide keren stond Olivier Boscagli niet goed, waardoor de aanval van PSV in het vervolg van de wedstrijd een grote taak moest volbrengen.

Niet alleen in verdedigend opzicht maakte Boscagli een slechte indruk, ook in de opbouw slaagde de voetballer er vaak niet in om de vrije man te vinden. Daarom moest hij deze vaak aan Ibrahim Sangaré of Pablo Rosario afspelen die slechts op korte afstand van Boscagli stonden. Dat zij er wél in slaagde om een aanval op te zetten, toont de opbouwende onkunde van Boscagli nog maar eens aan.

Pantelis Hatzidiakos – 6,5

AZ kreeg in de uitwedstrijd tegen Real Sociedad nog lastig grip op het aanvalsspel van de opponent, maar in de terugwedstrijd lukte dat een stuk beter. Pantalis Hatzidiakos speelde daarin donderdag een belangrijke rol. De centrale verdediger hield samen met Bruno Martins Indi de defensieve linie uitstekend gesloten, waardoor de Spanjaarden lastiger tot kansen kwamen.

Het sterke spel van Hatzidiakos wisselde hij echter tegelijkertijd af met mindere momenten, zoals tien minuten voor tijd. Aangezien Real Sociedad in de aanval was, probeerde Hatzidiakos deze te stoppen. Dat deed hij echter met een harde overtreding op zijn directe tegenstander, vlak voor het zestienmetergebied van AZ. Het leidde tot een gevaarlijke vrije trap die Marco Bizot tegenhield.