Varkenoord-verrassingen: ‘nieuwe Frenkie de Jong’ kijkt elke vrijdag naar spelerslijst Slot

Foto: Varkenoord-verrassingen: ‘nieuwe Frenkie de Jong’ kijkt elke vrijdag naar spelerslijst Slot

Feyenoord probeert niet alleen topspelers naar Rotterdam te halen, de club leidt ze ook op. De laatste jaren schopte menig zelfopgeleide Feyenoorder het tot international. Op Varkenoord vindt de magic plaats. Daar werken de spelers van de Feyenoord Academy zich uit de naad om hopelijk ooit onder die gigantische koplampen te debuteren. Welke Varkenoord-verrassingen kunnen we komend seizoen verwachten?

Varkenoord-verrassingen: Gjivai Zechiël

In Varkenoord-verrassingen kijkt SoccerNews.nl naar het opleidingscomplex van Feyenoord en welke (Rotterdamse) talenten een spurt maken richting De Kuip. Wie zijn de nieuwste Feyenoord-talenten en wat kunnen we komend seizoen van hen verwachten? We hadden het eerder al over Leo Sauer en Antoni Milambo, dan kan Gjivai Zechiël natuurlijk ook niet ontbreken.

Want Zechiël viel tijdens de Feyenoord-voorbereiding niet alleen op vanwege zijn opvallende haardos en vrolijke sprints. De 19-jarige verdedigende middenvelder, die als een soort Frenkie de Jong heel veel meters maakt, hoopt dit seizoen de stap te maken van de Onder-21 naar de A-selectie van trainer Arne Slot.

Rotterdamse jongen opgepikt bij Sparta

De jongen met de moeilijke naam: Gjivai Zechiël. De op 1 juni 2004 geboren voetballer komt gewoon uit Rotterdam. Hij maakte furore bij de Rotterdamse amateurclubs Swift Boys en XerxesDZB toen Sparta Rotterdam hem oppikte. Zechiël vlindert nog niet heel lang op Varkenoord. In 2018 werd hij door de Feyenoord-beleidbepalers naar de Academy gehaald. In zijn vierde seizoen kreeg hij op 17-jarige leeftijd een contractaanbod, dat hij gelijk ondertekende. Destijds speelde hij in het Onder-18-elftal onder coach Melvin Boel. Diezelfde trainer is nu verantwoordelijk voor Onder-21.

“Ik ‘Ik heb er de afgelopen jaren hard voor gewerkt en ben blij dat de beloning nu is gekomen. Het doet me veel dat mijn familie bij mijn ondertekening aanwezig was. Zij hebben mij altijd gesteund en gemotiveerd”, zei Zechiël vorig jaar april bij zijn eerste profcontract. De verbintenis die nog steeds geldt en een levensduur heeft tot medio 2025. Hoofd van de Feyenoord Academy Rini Coolen loofde Zechiël destijds al. “Dit is ook een schitterend moment voor Feyenoord. Gjivai is een technisch vaardige speler die graag de bal wil hebben. Hij is een goede verbindingsspeler die het vermogen heeft om een overtalsituatie te creëren op het veld.”

Varkenoord-verrassingen: doorbraak van nieuwe parel uit Rotterdam-Zuid

Vakantie afgebroken voor grijpen buitenkans

Inderdaad, net zoals die Nederlandse blonde middenvelder van FC Barcelona. Zechiël zit nog niet zo lang bij de selectie als Milambo, of heeft al zoveel lof gehad zoals Sauer, toch greep hij zijn kans toen hij plots zijn vakantie moest onderbreken om zich te melden bij Slot. Hij was een van de gelukkigen die vanuit het Onder-21-elftal de kans kreeg in de voorbereiding. Zechiël zag dat als een buitenkansje en liet zich niet alleen zien aan de Varkenoord-volger, maar viel ook op bij het grote publiek.

Hij was nog nooit geselecteerd voor het grote Feyenoord, wacht dus nog altijd op zijn debuut, maar kreeg een goed rapport van Boel. Slot nam hem mee naar het Oostenrijkse trainingskamp en gaf hem net als andere Varkenoord-talenten speelminuten in de oefenwedstrijden. Zo deed hij een helft mee in de met 3-1 gewonnen van PEC Zwolle gewonnen oefenpot en was hij ook goed voor 45 minuten tegen Royale Union Saint-Gillis. In die laatste wedstrijd deed hij het uitstekend, om daarna tegen Hoffenheim (net als tegen Club Brugge) weer op de bank plaats te nemen. Toch kreeg Zechiël op zijn jonge leeftijd al een prachtige voorbereidingsbeloning. Want op 27 juli debuteerde hij officieus in De Kuip. Hij speelde de tweede helft tegen Villarreal en deed dat niet onopvallend.

Zechiël zoefde gelukszalig over het veld van De Kuip tegen Villarreal (1-1).

‘Relaxte jongen’ had toch wel Kuip-spanning

“Geweldig, echt onbeschrijfelijk”, zo probeerde Zechiël na afloop van het 1-1 gelijkspel zijn gevoelens te omschrijven. “Mijn eerste minuten in De Kuip, dat zorgde best wel voor kippenvel”, vertelt de vrolijke middenvelder in geuren en kleuren. De Varkenoord-verrassing toont gelijk zijn karakter, want van echte zenuwen had hij geen last. “Ik ben een relaxte jongen, dus normaal voel ik nooit iets. Maar deze keer met De Kuip voelde ik wel wat gezonde spanning. Je weet hoe De Kuip is. Het is het gekste en mooiste stadion van Nederland.” Van die spanning was overigens niets te merken. De Feyenoord-supporter en de tv-kijker thuis zagen een gedreven Zechiël die een van de uitblinkers was. De 19-jarige box-to-box-speler had zelfs bijna gescoord.  “We pakten de bal goed af als team, ik dribbelde en dribbelde en toen kwam ik op de zestien en schoot ik. Misschien als ik iets rustiger blijf, zit hij er wel in. Daar moeten we naartoe werken.”

Zechiël speelde sinds die opvallende wedstrijd tegen Villarreal geen minuten meer voor Feyenoord 1. Slot ging met zijn basisploeg werken, maar behield de jonge middenvelder wel voor de bank. Bij de openingsronde tegen Fortuna Sittard (0-0) viel hij buiten de selectie en moest hij weer op de tribune van De Kuip plaatsnemen.

Varkenoord-verrassingen: zocht Feyenoord nog een linksbuiten?

Flinke concurrentie leidt Zechiël naar sportschool

De middenvelder heeft met Mats Wieffer en Ramiz Zerrouki ook niet de minste concurrenten. En dan hebben we het nog niet gehad over de andere Feyenoord-middenvelders. Wat wel opvalt is dat die middenlinie in De Kuip nog totaal uit balans is, waardoor Zechiël misschien kansen ruikt, zeker als nieuwe aankopen uitblijven. De Varkenoord-verrassing weet wat hem te doen staat. “We zijn bezig met mijn fysiek, ook om wat aan te komen”, zegt hij tegen het clubkanaal van Feyenoord. “Dat is wel nodig op dit niveau. Het is niet dat ik het nu niet kan bijbenen, maar dan kan ik het nog makkelijker. Vooral fysiek is een groot ding.”

Op welke lijst komt Varkenoord-verrassing te staan?

Nog even en Zechiël zit weer op de bank. Die frisheid kan het stroef gestarte Feyenoord wel gebruiken. De krullenbol speelt anders net zo makkelijk weer bij Onder-21, waarvoor hij in totaal al 25 wedstrijden speelde (2 doelpunten en 2 assists). Of misschien zit een verhuurperiode er wel in voor dit Varkenoord-talent. Met zijn instelling lijkt niets mis en zijn gedrevenheid en techniek kunnen hem misschien dit seizoen al wel aan een debuut en meer helpen. Voor nu is het elke vrijdag goed kijken op welke spelerslijst hij staat.

Maakt Zechiël binnenkort zijn debuut?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, komt nog te vroeg
1544+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie