Seizoenstart Feyenoord openbaart zwart gat: wat te doen?

Foto: Seizoenstart Feyenoord openbaart zwart gat: wat te doen?

Feyenoord lijkt de druk als landskampioen nu al niet aan te kunnen. Net als FC Barcelona in LaLiga slaagde de ploeg van trainer Arne Slot er niet in om als kampioen tegen een stugge tegenstander in de openingswedstrijd drie punten te pakken. Het seizoen beginnen met puntenverlies is geen ramp, maar de slechte seizoenstart van Feyenoord legt wel gelijk aardig wat pijnpunten bloot.

Analyse: gat op middenveld Feyenoord openbaart zich bij seizoenstart

Slot probeerde van alles, maar Feyenoord wist in De Kuip niet te scoren tegen Fortuna Sittard (0-0). Natuurlijk waren er heel wat factoren die niet meezaten voor de Rotterdammers. De domme, maar ook onterechte rode kaart voor de teruggekeerde Bart Nieuwkoop, een uitblinkende doelman Ivor Pandur, schoten die net wat scherpte misten en de scheidsrechter die de regels niet goed opvolgde bij bijvoorbeeld het penaltymoment. Maar zoals altijd moet je de hand in eigen boezem steken en dat deed Slot dus ook. De seizoenstart van Feyenoord is slecht, want ook tegen PSV – in de verloren strijd om de Johan Cruijff Schaal – straalden de Rotterdammers niet het onverwoestbare uit dat juist vorig seizoen zo’n kracht was. Wat is er gebeurd en hoe nu verder?

Waar blijft vervanger Kökcü?

Orkun Kökcü en Sebastian Szymanski laten een gigantisch gat achter op het middenveld van Feyenoord. Dat was al wel voorspeld, maar is na de seizoenstart pijnlijk duidelijk geworden. Feyenoord heeft ook geen adequate vervangers gehaald. Slot hoopte nog dat zijn nieuwe spelers verbeteringen zouden zijn, of in ieder geval van gelijke waarde, maar komt nu al tot de conclusie dat hij weer spelers moet gaan ontwikkelen. Hij kan niet doorgroeien, maar moet onder de Feyenoord-lat van vorig seizoen beginnen. Feyenoord maakte een fout door niet alles op alles te zetten om Szymanski definitief naar De Kuip te halen, in plaats daarvan kwam Calvin Stengs. De speler die na PSV al naar rechtsbuiten ging, zodat Slot Quinten Timber een kans kon geven. Voor Kökcü is helemaal geen vervanger gehaald. Ramiz Zerrouki is precies hetzelfde type voetballer als Mats Wieffer en allebei spelen ze het liefst als zes. De acht-positie van Kökcü is leeg en Wieffer gaf zelf al toe dat hij hopeloos uit vorm is en zich niet lekker voelt op de Kökcü-plaats.

En dan hebben we het nog niet gehad over de leiderschapskwaliteiten van Kökcü (en ook Szymanski). De voormalig aanvoerder van Feyenoord zag Lutsharel Geertruida met de band spelen tegen Fortuna Sittard. Alhoewel Geertruida op heel veel vlakken een uitstekende aanvoerder zou zijn (strijdlust, speler uit de eigen jeugd, afkomstig uit Rotterdam-Zuid en ook nog een van de beste spelers), is hij geen natuurlijke leider. Geertruida is op dit moment veruit de beste speler, maar ziet ook dat zijn Feyenoord een speler mist die de boel aanstuurt en weet wanneer druk te zetten en wanneer niet.

Geertruida is niet de aanvoerder, die Kökcü voor Feyenoord was.

Feyenoord-middenveld totaal uit balans

Het middenveld van Feyenoord is totaal uit balans en Slot is zoekende. Zerrouki moet nog in het Feyenoord-spel komen en zou eigenlijk met Wieffer moeten concurreren om de positie van controlerende middenvelder. Hij kwam nauwelijks in het spel voor in die 35 minuten die hij speelde. Hij had ook de pech dat Nieuwkoop rood kreeg en hij daardoor geslachtofferd werd. Wieffer heeft nog altijd een duidelijke streep voor op de Algerijn. De Oranje-international was in die eerste helft veruit de slechtste van Feyenoord, maar mocht blijven staan van Slot. Wieffer speelde in die eerste 45 minuten meer ballen verkeerd dan goed. Hij herstelde zich wel in de tweede helft. De andere middenvelder heette deze keer Quinten Timber. Hij mist echter heel veel facetten, die Szymanski zo sterk maakte. De Pool wist in het Slot-spel precies wanneer hij druk moest zetten en heeft de creativiteit en genialiteit om iets onvoorspelbaars, maar goeds met de bal te doen. Timber werkte keihard, maar moet zich op die vlakken nog erg ontwikkelen. Het is de vraag of hij onvoorspelbare en goede ooit weet te combineren.

Slot zal dus nog gaan zoeken naar het juiste middenveld en hoopt dat net als vorig jaar de puzzelstukjes in elkaar vallen. Wel weet hij dat er een leider ontbreekt in de as. Wat dat betreft ligt er nog een taak voor Dennis te Kloese weggelegd. Het lijkt er steeds meer op dat Feyenoord zich richt op meer buitenspelers, zodat de verwachte aankoop Luka Ivanusec naar het middenveld kan. Terwijl de Kroatische international toch echt een linksbuiten is. Wie weet kan Slot met zijn magie daar nog iets aan veranderen.

Verdediging Feyenoord is een huis, aanval wordt internationaal

Eigenlijk staat het alleen verdedigend goed bij Feyenoord. Op dissident Nieuwkoop na, waarom hij gelijk de voorkeur kreeg boven Marcus Pedersen blijft de vraag, staat het daar nog als een huis. David Hancko en Geertruida zijn een uitstekend duo en ook Thomas Beelen bewees met zijn sterke invalbeurt dat het met de back-up goed zit. Voorin laat alleen Igor Paixão zien klaar te zijn voor het seizoen. Al het gevaar kwam van de Braziliaanse linksbuiten, die als het even nodig is straks naar de rechterkant zal verhuizen. Santiago Giménez kan – ook al zegt hij van niet – nog wel wat vakantie gebruiken. De Mexicaanse spits is uiterst ongelukkig in zijn balaannames en mist alle scherpte in de spits. Wat dat betreft is de veelbelovende, maar druistige invalbeurt van Ayase Ueda een uitkomst voor Slot. Hij kan Giménez zo op scherp zetten en wie weet ontpopt zich wel een aardig Mexicaans-Japans aanvalsduo. Met daaromheen een Kroaat en Braziliaan. De internationale Feyenoord-aanval is geboren.

Te Kloese of Slot, wie doet wat voordat Champions League begint?

Het is duidelijk dat er nog héél veel moet gaan gebeuren in Rotterdam. Feyenoord dacht in de zomer voort te borduren op het succesvolle seizoen en hebben met het behouden van Justin Bijlow, Geertruida, Hancko en Giménez een grote slag geslagen. Voortborduren kan echter alleen als je ook op andere vlakken versterkingen haalt van toegevoegde waarde, maar die zijn er (nog) niet. Of moeten zich nog ontwikkelen. Het gat dat Kökcü en Szymanski achter hebben gelaten is blijkbaar flink onderschat. Te Kloese heeft nog ruim twee weken om iets van dat gat te dichten en anders moet Slot weer hopen dat met zijn magie en een beetje geluk alles snel in elkaar valt. De Champions League komt er namelijk al snel aan.

Moet Feyenoord nog een waardige opvolger van Kökcü halen?

  • Ja, daar ligt precies het pijnpunt
  • Nee, middenveld valt nog wel in elkaar
370+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:08
108+
Drie rvc-leden Ajax kondigen vertrek aan
12:49
60+
Feyenoord-deal ’99 procent’ zeker
12:29
142+
‘Twente-man is dé oplossing voor Ajax’
12:08
81+
Karim maakt excuses naar Goudmijn en zoekt hulp
11:43
14+
Concurrenten Heracles en sc Heerenveen maken opstelling bekend
11:23
153+
“Mislintat heeft bij Ajax de scouting genegeerd”
11:07
205+
Van den Herik oordeelt hard over Ajax: “Onnodig geëscaleerd”
10:46
150+
‘Geschrokken’ De Wit baalt van AZ-tegenvaller
10:31
525+
Koeman haalt snoeihard uit naar Ajax en Barcelona
10:19
73+
Ajax-periode hielp Kluivert met doelpunt tegen Manchester United
10:00
36+
Hoe spreek je Royale Union Saint-Gilloise uit? | Match of the Weekend
09:49
77+
Ten Hag-plan gekraakt: “Spelers zijn verdwaald”
09:37
182+
‘Real Madrid richt pijlen op Oranje-international’
09:18
153+
De Ligt spreekt zich uit over aanstaande landstitel Bayer Leverkusen
08:50
451+
PSV-transfer aanstaande? “Speler waarvoor je naar het stadion komt”
08:37
171+
Barcelona geeft duidelijkheid over Xavi
08:16
902+
Opvallende opvolger voor Van ‘t Schip bij Ajax genoemd
23:47
200+
Bosz: ‘Mijn carrière was al geslaagd’
23:31
14+
Min met gevoel voor understatement: “Hij vloog er wel lekker in”
23:16
223+
Ten Hag ‘vlucht’ na deze kritische vraag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie