Varkenoord-verrassingen: doorbraak van nieuwe parel uit Rotterdam-Zuid

Foto: Varkenoord-verrassingen: doorbraak van nieuwe parel uit Rotterdam-Zuid

Feyenoord probeert niet alleen topspelers naar Rotterdam te halen, de club leidt ze ook op. De laatste jaren schopte menig zelfopgeleide Feyenoorder het tot international. Op Varkenoord vindt de magic plaats. Daar werken de spelers van de Feyenoord Academy zich uit de naad om hopelijk ooit onder die gigantische koplampen te debuteren. Welke Varkenoord-verrassingen kunnen we komend seizoen verwachten?

Varkenoord-verrassingen: Antoni Milambo op punt van doorbreken bij Feyenoord

In Varkenoord-verrassingen kijkt SoccerNews.nl naar het opleidingscomplex van Feyenoord en welke (Rotterdamse) talenten een spurt maken richting De Kuip. Wie zijn de nieuwste Feyenoord-talenten en wat kunnen we komend seizoen van hen verwachten? In deel één hadden we het over Leo Sauer, in dit deel is Antoni Milambo aan de beurt.

De verstokte Feyenoorder kent Antoni Milambo natuurlijk al wat langer. Twee jaar geleden mocht hij als zestienjarig broekie al mee op trainingskamp en in die twee jaar tijd heeft hij zich steeds nadrukkelijker gemeld en dus heeft Slot deze zomer een beslissing gemaakt. Milambo (nu 18) wordt definitief overgeheveld van het Onder-21-team naar het A-elftal van Slot. In vergelijking met de andere Varkenoord-verrassingen is middenvelder Milambo al wat verder. “Antoni heeft zijn stappen richting het eerste elftal al gemaakt. Hij zat er vorig jaar al een beetje tussenin en zit gewoon in de kleedkamer met de andere jongens.”, aldus Slot.

Echte jongen uit Rotterdam-Zuid

Antoni-Djibu Milambo is (net als Lutsharel Geertruida) echt een jongen uit Rotterdam-Zuid. Op 3 april 2005 werd hij daar geboren. Hij heeft niet alleen de Nederlandse nationaliteit, maar ook die van de Democratische Republiek Congo. Milambo zette zijn eerste voetbalstappen bij amateurvereniging SV DEHMusschen. Op tienjarige leeftijd maakte hij de overstap naar de Feyenoord Academy en kwam hij dus terecht op Varkenoord. Van daaruit ging het snel voor de aanvallende middenvelder.

Milambo barst van het talent en is leergierig. Op alle lijstjes van Varkenoord stond Milambo al snel in de bovenste regionen. En dat niet alleen, er kwam ook interesse opgang van buitenlandse clubs. Nog voor zijn zestiende verjaardag had bijvoorbeeld Manchester United interesse. De Engelse topclub wilde Milambo maar al te graag naar Manchester halen. Toch zwichtte Milambo niet voor de aanlokkingen uit Engeland, nee nog voordat hij zestien kaarsjes mocht uitblazen tekende hij een profcontract bij Feyenoord. “Dit was mijn doel toen ik hier op Varkenoord kwam”, zei Milambo destijds. “Ik ben trots, maar er is meer om te bereiken dit moet pas het begin zijn. Eerste een contract en dan knokken om ooit te debuteren in het eerste elftal van mijn club”, zei Milambo tegen het AD.

Milambo laat zich zien tegen Villarreal in de voorbereiding.

Milambo volgt Wijnaldum op

De fysiek sterke aanvallende middenvelder (nummer tien) bleef presteren en ooit werd al heel snel. Drie maanden na zijn zestiende verjaardag was het zover. Op 12 augustus 2021 mocht hij in de 76e minuut invallen in de voorronde van de Conference League tegen Luzern (3-0 winst). Milambo werd in één klap de jongste debutant bij Feyenoord ooit. Hij nam het record over van niemand anders dan Georginio Wijnaldum. “Na mijn debuut wil ik een echte basisspeler worden van Feyenoord”, sprak Milambo vol vertrouwen. De middenvelder uit Rotterdam-Zuid spiegelt zich aan zijn plaatsgenoot: Geertruida. “Ik woon vlakbij Lutsharel. Hij heeft deze weg al behandeld. Ik luister goed naar hem. Hij zegt dat ik hard moet werken en geduld moet hebben.”

En geduld heeft hij, want na zijn sterke voorbereiding voor het seizoen 2021-2022, waardoor hij zijn debuut kon maken, bleef het bij een handvol minuten in het eerste. Hij kreeg nog wel speelminuten tegen Maccabi Haifa in het hoofdtoernooi van de Conference League, maar zijn Eredivisie-debuut bleef uit. Pas op 2 april jongstleden was het zover: hij viel in blessuretijd in bij de met 3-1 gewonnen uitwedstrijd tegen die andere club uit Rotterdam: Sparta.

Doorbraak bij voorbereiding op nieuw seizoen

In totaal heeft hij officieel 5 wedstrijden op zijn naam staan in Feyenoord 1. Niet veel speelminuten nog, met 48. Nadat hij als vaste waarde van Feyenoord Onder-17, Feyenoord Onder-18 en Feyenoord Onder-21 altijd gepresteerd heeft lijkt nu de weg te zijn gevonden naar zijn doorbraak. Na 33 duels (2508 minuten) in het tweede elftal van Feyenoord en 3 doelpunten en 2 assists begint de jeugdinternational (Oranje Onder-18 en daarvoor ook bij Onder-17 en Onder-15) aan de voorbereiding op het seizoen 2023-2024.

Daar leert het grote publiek pas echt kennis maken met Milambo. In alle oefenwedstrijden krijgt hij speelminuten en doet hij het zo goed, dat de fans al spreken over een nieuwe Rotterdamse parel. Vooral het duel met Hoffenheim beklijft. In het half uur dat hij samen met veel jeugdspelers en reservespelers een 2-0 achterstand goedmaken scoort ook Milambo. De helft tegen Villarreal was ook uitstekend en Slot kreeg zo de bevestiging van zijn keuze. “Hij is speler van Feyenoord 1.”

Milambo is nieuwe Varkenoord-parel

Feyenoord koestert zijn talent die na zijn supersnelle debuut de weg van de geleidelijkheid heeft gevolgd. Bij elke training waarbij extra spelers nodig waren werd Milambo er als eerste bij geroepen. Elke keer als er iemand vanuit de jeugd moest worden aangewezen die de volgende Wijnaldum/Geertruida/Kökcü zou worden ging het vingertje naar die sierlijke aanvallende middenvelder Milambo. Zijn contract loopt nog tot medio 2025 en hij heeft een marktwaarde van 1 miljoen euro. Maar Feyenoord weet hoe waardevol hij echt is.

“Mijn grote doel is die volle Kuip”, zei de 15-jarige Milambo. De 18-jarige Milambo heeft in de voorbereiding al een halfvolle Kuip meegemaakt. Voor de mensen die op Varkenoord rondlopen. Of voor hen het glas nou halfvol of halfleeg is, voor hen is duidelijk dat Milambo die volle Kuip gaat meemaken. Die doorbraak gaat er komen voor de jongste Feyenoord-debutant ooit. De kans is groot dat komend seizoen het Milambo-seizoen gaat worden.

Wordt dit jaar het jaar van Milambo?

  • Ja
  • Nee
1851+ Votes

Varkenoord-verrassingen: zocht Feyenoord nog een linksbuiten?

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:12
25+
‘Virgil van Dijk-transfer na megashock’
14:00
7+
Tim Cornelisse: “Vitesse blijft mijn club, ondanks uitdagingen”
13:49
13+
Strootman neemt beslissing over toekomst
13:25
148+
‘Noa Vahle laat bom ontploffen’
13:09
145+
‘Vervanger Bergwijn kost vermogen’
13:01
874+
‘Ten Hag krijgt Ajax-nieuws’
12:42
2088+
‘Brian Brobbey-stunt bij Oranje’
12:07
155+
Mbappé reageert ‘nee’ op vraag of hij naar Real Madrid gaat
11:45
41+
Harry Kane onzeker voor EK: ‘Het is alleen maar erger geworden’
11:28
56+
Rodrí over verschil tussen Manchester City en Arsenal: ‘Ze wilden ons niet verslaan’
11:07
103+
Carlo Ancelotti over wonderkind Güler: ‘Hij heeft iets heel speciaals’
10:52
71+
Brighton-coach onzeker over toekomst: ‘Ik dacht dat we het nog konden proberen’
10:30
33+
Ex-FC Groningen spits leidt de dans tegen Real Madrid
10:15
1020+
‘Huntelaar-achtige spits ideale opvolger Giménez’
09:40
1118+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
09:10
685+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
08:50
4301+
‘Xavi Simons komt voor monsterbedrag op de markt’
08:34
265+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
08:15
1126+
AD: ‘Feyenoord-deal staat op losse schroeven’
07:41
1090+
‘Slot moet vrezen voor vertrek van twee Liverpool-sterren’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie