Varkenoord-verrassingen: zocht Feyenoord nog een linksbuiten?

Foto: Varkenoord-verrassingen: zocht Feyenoord nog een linksbuiten?

Feyenoord probeert niet alleen topspelers naar Rotterdam te halen, de club leidt ze ook op. De laatste jaren schopte menig zelfopgeleide Feyenoorder het tot international. Op Varkenoord vindt de magic plaats. Daar werken de spelers van de Feyenoord Academy zich uit de naad om hopelijk ooit onder die gigantische koplampen te debuteren. Welke Varkenoord-verrassingen kunnen we komend seizoen verwachten?

Varkenoord-verrassingen: piepjonge Leo Sauer duikt plots op bij Feyenoord

In Varkenoord-verrassingen kijkt SoccerNews.nl naar het opleidingscomplex van Feyenoord en welke (Rotterdamse) talenten een spurt maken richting De Kuip. Wie zijn de nieuwste Feyenoord-talenten en wat kunnen we komend seizoen van hen verwachten? In deel één: Leo Sauer.

We beginnen gelijk met een toptalent dat eigenlijk helemaal niet van Varkenoord afkomstig is. Een jaar geleden kwam hij op huurbasis over van MSK Zilina om Feyenoord Onder-21 te versterken. Hij speelde op Varkenoord zijn wedstrijden en deed dat zo goed dat de Rotterdammers de koopoptie van ruim 2 ton aftikten. Hij viel zo goed op dat hij is opgenomen in Varkenoord-verrassingen en zelfs mag openen in deel één.

Linksbuiten in ‘kampioenselftal’ tegen Villarreal

Plots dook hij daar op in de voorbereiding van Feyenoord op het nieuwe seizoen. In de oefenwedstrijd tegen Villarreal stond een groot gedeelte van het kampioenselftal in de basis en op linksbuiten stond ene Leo Sauer. 17 jaar slechts en Slowaak van geboorte. Opvallend, maar trainer Arne Slot vond van niet. “Hij laat al de hele voorbereiding een goede indruk achter”, zegt de Feyenoord-trainer over de revelatie van de zomer. “Die indruk liet hij ook al achter toen hij vorig seizoen met ons meetrainde.”

Hij was nog maar 16 toen hij vanuit het Slowaakse Zilina overkwam naar het grote Rotterdam. Hij sloot aan bij Feyenoord Onder-21 en greep de kans toen het WK voor de deur stond. Want op dat moment zat Slot opeens met een wat kleinere selectie, maar vooral heel veel extra tijd over. Die tijd besteedde de Feyenoord-coach door wat aanstormende talenten te laten mee trainen. Niet alleen Sauer kreeg een kans, ook bijvoorbeeld Nesto Groen en Antoni Milambo mochten met het grote Feyenoord meetrainen. Sauer liet meteen van zich spreken, met zijn voeten dan, want het Rotterdams is hij nog niet meester.

Plots dook Sauer op als linksbuiten in het basiselftal tegen Villarreal.

‘Een van de grotere jeugdtalenten van Slowakije’

Sauer is echt een product van het scoutingsapparaat. Hij speelde slechts een paar wedstrijden bij Zilina B en een enkel UEFA-jeugdduel. Wel is hij Slowaaks jeugdinternational. “Leo staat in zijn thuisland bekend als een van de grotere jeugdtalenten”, zei Rino Coolen, hoofd van Feyenoord Academy bij de komst van Sauer. Feyenoord besloot de speler op huurbasis naar Rotterdam te halen. Perfect om te kijken of het echt zo’n groot talent is en of hij in Rotterdam past. “Mijn droom is om profvoetballer te worden bij een grote Europese club”, zei Sauer een jaar geleden. “De manier van spelen van Feyenoord spreekt mij erg aan en daarnaast heeft de club een rijke historie en fantastische supporters.” Mooie woorden en het lijkt erop dat Het Legioen Sauer gaat omarmen als een groot talent met heel veel publiekslievelingspotentie. Ondanks zijn piepjonge leeftijd werd hij aan Feyenoord Onder-21 gevoegd. Coolen: “We hopen dat hij daar zijn draai gaat vinden.”

En of. Sauer was één van de uitblinkers van dat elftal en stond al snel bij Slot op zijn lijstje. Met 6 doelpunten en 4 assists in 23 duels liet hij van zich spreken. Uiteraard moet de 1,84 meter lange buitenspeler nog fysiek sterker worden, maar het talent heeft hij zeker. Dat liet hij ook zien met een prachtig doelpunt bij zijn officieuze debuut voor Feyenoord 1 in december. In een oefenwedstrijd tegen KV Oostende trok hij naar binnen en schoot de rechtsbenige Sauer de bal met een mooie krul in het doel. Zijn sterke seizoen besloot hij met een basisplek op het WK onder 20. Slowakije verloor alle groepswedstrijden, maar Sauer was wel verantwoordelijk voor 1 assist van de 2 Slowaakse goals op dat WK. De sierlijke linksbuiten kreeg loon naar een seizoen keihard werken met een uitnodiging om aan te sluiten bij de voorbereiding van Feyenoord 1 voor het seizoen 2023-2024.

Sauer legt Mats Rits van Club Brugge in de luren.

‘Alleen absolute toptalenten kunnen eerste elftal halen’

In de voorbereiding deed hij als volwaardige A-speler mee. Hij viel op in het trainingskamp in Oostenrijk en kreeg in alle oefenwedstrijden speelminuten. De basishelft tegen Villarreal viel op, maar ook de tweede helft tegen Royale Union Saint-Gillis. In de afsluitende oefenpot tegen Benfica viel hij 8 minuten voor tijd in. Het publiek klapte zijn handen blauw. Sauer lijkt klaar voor een plaats op de bank als jonge frisse invaller. Slot bekijkt het per talent en is onder de indruk van Sauer en de andere talenten die meededen in de voorbereiding. “Ze krijgen in de voorbereiding wat meer kansen. Doen ze het goed, dan kunnen ze bij ons blijven trainen. Maar we hebben ook een aantal uitstekende jongens die geen jeugdspeler zijn, maar ook op de bank zitten. De concurrentie is dus groot. Dat is zo bij een topclub. Daarom kunnen alleen de absolute toptalenten het eerste elftal halen.”

Sauer kan je zeker onder dat rijtje scharen, het is nu aan hem om ook die volgende stap te zetten. Wat dat betreft is Slot blij dat de Feyenoord-jeugd ook in de Youth League gaat spelen na het landskampioenschap van het eerste elftal. Sauer kan met zijn 17 jaar nog prima in de Youth League ervaring op doen, maar er lonkt zelfs meer.

Feyenoord op zoek naar linksbuiteninvaller

Zeker als we kijken naar zijn potentie. En dat hij plots in de basis stond tussen alle kampioensspelers zegt heel veel. Want zeker op zijn positie is de keuze niet reuze voor Slot. Igor Paixão is op dit moment de eerste linksbuiten, maar er komt natuurlijk nog een andere linksbuiten aan. Luka Ivanusec gaat als het goed is de linksbuitenpositie versterken en de verwachting is dan dat de Braziliaanse vleugelflitser naar rechts verhuist. Sowieso kansen dus voor Sauer, want een invaller op linksbuiten heeft Feyenoord nog niet. Verbaas je dus niet dat je de naam Leo Sauer de komende weken en misschien wel maanden zal zien staan bij de wedstrijdselectie van Feyenoord. De doorbraak van een Slowaaks toptalent staat voor de deur. De Feyenoord-fans zijn al lyrisch, al is het alleen al om die voornaam (Don Leo/Leo Beenhakker).

Gaat Leo Sauer dit seizoen doorbreken bij Feyenoord?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
1436+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:40
985+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
09:10
557+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
08:50
4160+
‘Xavi Simons komt voor monsterbedrag op de markt’
08:34
187+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
08:15
983+
AD: ‘Feyenoord-deal staat op losse schroeven’
07:41
984+
‘Slot moet vrezen voor vertrek van twee Liverpool-sterren’
07:20
203+
‘Frimpong leunt naar Leverkusen-exit’
07:00
44+
Afscheid nemen bestaat niet met kers op de spitsentaart | SN Team van de Week 34
23:37
258+
Luuk de Jong: “Eigenlijk hou ik daar niet van”
23:24
128+
Analisten zien beste Eredivisie-aankoop: “Zonder twijfel”
23:13
294+
Guardiola: “Kans is groter dat ik vertrek”
23:05
240+
Timber over Oranje: “Blijkbaar niet op tijd fit”
22:59
87+
Team Farioli reikt Bizot helpende hand
22:40
408+
Brobbey onthult droomclub: “Dat stadion…”
22:35
202+
“Heel knap wat Van ‘t Schip gedaan heeft”
22:22
1588+
‘Ten Hag naar Ajax of Europese gigant’
22:14
273+
Van Hanegem laakt Koeman: “Heel jammer”
22:01
675+
‘Volgende Feyenoorder neemt afscheid’
21:48
101+
Sahraoui: “Kan veel van Van Persie leren”
21:34
755+
Aké spreekt klare taal over EK-deelname
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie