Spanje wint tegenvallende Nations League-finale

Foto: Spanje wint tegenvallende Nations League-finale

De Nationals League van 2023 is zondagavond gewonnen door Spanje. Na een ietwat tegenvallende finale werd de finale in De Kuip tegen Kroatië beslist door een strafschoppenserie.

Strafschoppenserie beslist Final Four

Kroatië en Spanje bereikten de Nations League-finale eerder deze week door het uitschakelen van respectievelijk Nederland (4-2 na verlenging) en Italië (2-1) Voorafgaand aan deze clash werd de beker het veld van De Kuip opgedragen door Giovanni van Bronckhorst. Een bijzonder moment voor de momenteel clubloze voetbaltrainer, die terugkeerde in het stadion waar hij in 2017 de landstitel vierde met Feyenoord.

De eerste dreiging van de avond kwam op naam van de Spanjaarden. Doelman Dominik Livakovic werd vroeg in de wedstrijd behoorlijk in de problemen gebracht door een voorzet van Fabián Ruiz, maar had het geluk dat de bal op de paal eindigde. Ook middenvelder Gavi slaagde er na Kroatisch balverlies niet in om de ban te breken: zijn schot vloog net naast het vijandelijke doel.

Een wervelshow bleef uit in Rotterdam, maar toch had de brilstand voor rust zomaar van het scorebord kunnen verdwijnen. Kroatië kreeg ook een aantal mogelijkheden om de nul van het scorebord te werken. Marcelo Brozovic leverde na een goede individuele actie een levensgevaarlijke voorzet af, maar had de pech dat geen enkele teamgenoot daar tegenaan kon lopen.

Grote kansen blijven onbenut

In de tweede helft bleven Kroatië en Spanje zoeken naar het openingsdoelpunt. De beste kans na rust kwam op naam van de Kroaten. Doelman Unai Simón zat helemaal mis na een voorzet van Ivan Perisic, maar de opponent slaagde er niet in om de ban vervolgens binnen te werken. Ook het daaropvolgende schot van Josip Juranovic zorgde niet voor een doorbraak in de derde Nations League-finale ooit.

Ansu Fati dacht in de slotfase het verschil te maken in Spaans voordeel. De FC Barcelona-aanvaller kreeg op geringe afstand van het vijandelijke doel de mogelijkheid om uit te halen en liet Livakovic kansloos, maar Perisic stond goed gepositioneerd en werkte het schot van de zijlijn. De internationals werden daardoor gedwongen om het loodzware seizoen met minimaal dertig minuten te verlengen.

Kroatische missers fataal

In de verlenging drong Spanje het meest aan, maar echt grote kansen bleven uit. Er moest zodoende een strafschoppenserie aan te pas komen om de winnaar te bepalen. Kroatië begon daardoor als favoriet, aangezien die ploeg in tegenstelling tot Spanje op het WK aantoonde de zenuwen goed in bedwang te kunnen houden vanaf de penaltystip.

Kroatië en Spanje begonnen foutloos, maar bij een 3-3 stand faalde Lovro Majer. Aymeric Laporte vergat bij 4-4 de wedstrijd te beslissen door op de lat te schieten. Daniel Carvajal besliste de finale alsnog in Spaans voordeel na de misser van Bruno Petkovic.

De terechte winnaar?

  • Ja
  • Nee
124+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:00
10+
‘Verrassende nieuwe trainer voor Ajax’
18:49
5+
Arteta bevestigt geweldig nieuws voor Jurriën Timber
18:35
22+
‘Slot naar Liverpool is ook voor Feyenoord een winst’
18:20
120+
Verweij brengt update over zoektocht Ajax naar trainer
18:03
68+
Bakayoko lyrisch over Feyenoord-speler: “Pffoee”
17:47
195+
Sturing ontroerd door actie NEC, Vitesse-spelers doen zelf offer
17:32
78+
Ramalho reageert: “Of ik bij PSV blijf na de zomer?”
17:16
82+
Driedubbel goed nieuws uit Ajax-ziekenboeg
17:00
25+
Ajax begint bovenaan, VOLGEVRETEN PSV’ers en 5 over 12 voor Vitesse | Twee Viertje met Aad #81
16:45
111+
‘Denk niet dat PSV open staat voor salonremise’
16:30
154+
Mark van Bommel trekt Antwerp-deur achter zich dicht
16:13
77+
Arsenal brengt slecht nieuws over Miedema
16:07
133+
‘PSV identificeert topkandidaat voor versterking defensie’
15:48
146+
‘Ten Hag kan Man United verruilen voor nieuwe topclub’
15:34
530+
‘Transfer binnen Eredivisie lonkt voor Bas Kuipers’
15:20
109+
Slot geeft update over status met Liverpool
15:00
230+
Feyenoord bevestigt rampscenario Mats Wieffer
14:45
193+
Vitesse bereikt gigantische mijlpaal
14:32
587+
‘Dreun voor Noa Lang’
14:15
106+
Opsteker voor NEC: ‘Ajax en PSV-target snel terug’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie