Slot staat voor Premier League-probleem

Foto: Slot staat voor Premier League-probleem

Arne Slot is volgens Engelse media één van de twee overgebleven kandidaten bij Tottenham Hotspur. De succestrainer van Feyenoord, die graag een prijs met de Rotterdammers wilde winnen voordat hij vertrok, zou een overstap naar de Premier League wel zien zitten. De stijl van de oud-trainer van AZ, PEC en Cambuur zal echter de schop moeten als Slot zijn Feyenoord-succes door wil trekken naar de Engelse velden.

Arne Slot en de Feyenoord-transfer

Het is moeilijker om géén overeenkomsten te vinden tussen de situaties van Erik ten Hag (vorig seizoen) en Arne Slot. De succestrainers van respectievelijk Ajax en Feyenoord hadden bij hun Nederlandse topclub eenzelfde impact.

Ook de vervolgstappen gaan volgens hetzelfde patroon. Rond deze tijd vorig jaar stond het internet vol met berichten over de concurrentiestrijd tussen Ten Hag en Mauricio Pochettino.

Nu werd die Argentijnse succestrainer ook gelinkt aan de job waar Slot voor in de running is. De kans dat Tottenham bij de Nederlandse trainer uitkomt, lijkt wel steeds groter te worden. Naar verluidt kiest Spurs uit Slot en de Duitse oefenmeester Julian Nagelsmann.

Toch wist Valentijn Driessen (De Telegraaf) nog te vermelden dat ook Xabi Alonso (Bayer Leverkusen) op de shortlist van Tottenham staat.

Tottenham Hotspur

In veel opzichten is Tottenham Hotspur op dit moment te vergelijken met het Feyenoord dat Slot onder zijn leiding kreeg. De ambities van de Noord-Londenaren zijn altijd hoog geweest, de club is (financieel) groot genoeg om mee te concurreren om de Champions League-plaatsen en andere prijzen.

Die laatste zilvervloot voer naar andere plekken van de Theems. Champions League-voetbal wordt volgend seizoen een lastig verhaal door de vernieuwede concurrentie van Manchester United en Newcastle United.

De vraag is daarin vooral hoe zwaar Slot hangt aan het wel of niet halen van een Champions League-ticket. De trainer noemde het toernooi halen al een prijs voor Feyenoord. In zijn carrière speelde Slot vier wedstrijden in Europa. Champions League-voetbal was toen een mooie droom. Een die Slot voorlopig niet bij Spurs waar kan maken.

Dat is niet de grootste sta-in-de-weg voor een Engels potje Slot-voetbal.

De overeenkomsten tussen Slot en Ten Hag

Zowel bij Feyenoord als bij AZ, en zelfs bij PEC en Cambuur, liet Slot zien dat hij een trainer is die het liefste vanuit een georganiseerde opbouw speelt. Vorig seizoen waren die contouren al aanwezig. Nu de trainer met Mats Wieffer een optie heeft die voor meer balans zorgt dan in vergelijking met Fredrik Aursnes, zorgt ervoor dat de trainer nog steeds in zijn favoriete samenstelling van het middenveld kan spelen.

Feyenoord speelt op papier vaak met Sebastien Syzmanski als aanvallende middenvelder. In de praktijk komt de Poolse technicus daar vooral in balbezit op het moment dat Feyenoord via een snelle omschakeling eruit kan vliegen.

Als de ploeg van achteruit opbouwt, zwerft de aanvallende middenvelder in de zones van de tweede spits en de centrale middenvelder om de over het algemeen compact opgestelde tegenstander uit de posities te lokken.

Daarin heeft Slot veel overeenkomsten met het spel dat Ajax onder Ten Hag in de Eredivisie liet domineren. De huidige trainer van Feyenoord kiest daarin een minder pragmatische aanpak, maar wel met eenzelfde resultaat: een ploeg dat op zijn gevaarlijkst is op het moment dat er omgeschakeld kan worden, maar ook met positiespel en door individuele acties in de voorhoede door de defensie kan breken.

Als je die voetbalstijl vertaalt naar het Premier League-voetbal, dan komt Slot in dezelfde probleemzone als Ten Hag tijdens zijn wittebroodsweken in Engeland.

De les van Ten Hag

Daardoor speelt Feyenoord dit seizoen, net zoals Ajax vorig seizoen en Manchester United aan het begin van dit jaar, met een zogenaamd “open middenveld”.

Door de positioneringen van de centrale krachten had dat vaak meer weg van een systeem met één verdedigende middenvelder en twee aanvallende pionnen dan twee controleurs en één aanvallend ingestelde middenvelder.

Dat heeft als gevolg dat je meer mensen voor de bal kunt houden, en daardoor meer voorwaartse druk genereert. Lijdt één van de aanvallers in die posities balverlies, zorgt dat voor gaten op het middenveld die Feyenoord en Ajax konden dichten in onze vaderlandse competitie.

Erik ten Hag

In de Premier League ligt de bal al aan de andere kant van het veld op het moment dat de gemiddelde Eredivisie-ploeg begint met uitverdedigen – en dan ligt de defensie zoals in het begin van het seizoen bij Manchester United he-le-maal open.

Aanpassen nieuwe omgeving

Slot liet bij Feyenoord echter ook zien dat het een trainer is die zich binnen zijn voetbalfilosofie ook kan aanpassen aan bepaalde situaties. De trainer van Feyenoord herinnerde zijn bazen in de eerste seizoenshelft er meerdere keren aan dat hij een nieuwe verdedigende middenvelder wilde verwelkomen. Dat lukte uiteindelijk niet. Toch verzon Slot een blijvende oplossing voor zijn probleem.

Een oplossing die gezien de stormachtige ontwikkeling van Wieffer ook uiterst succesvol genoemd kan worden. Dat Feyenoord nog steeds in de markt is voor een nieuwe defensieve pion op het middenveld, doet niets aan die ontwikkeling af.

Dat Ramiz Zerrouki (FC Twente) opnieuw voor in beeld zou zijn en de Algerijns international met zijn spelersprofiel eerder in de buurt van Wieffer dan Aursnes zit, laat zien dat ook Slot in zijn voetbalvisie aanpassingen doet – voordat Aursnes op zes speelde bij Feyenoord, maakte Slot van Jordy Clasie bij AZ immers de belangrijkste spelverdeler voor de defensie. Dat terwijl die creatieve focus in de as nu één plek naar voren ligt, bij centrale middenvelder Orkun Kökcü.

Het Premier League-probleem voor Slot

Kun je daardoor aannemen dat Slot, net als Ten Hag na zijn dramastar bij United, aanpassingen maakt zodat zijn voetbalfilosofie aansluit bij de wetten van de Premier League? Op basis van de veranderingen binnen het Feyenoord-spel en de progressie in het spel, kun je stellen van wel. Het grootste probleem voor Slot lijkt dan ook eerder de club(s) dan de competitie.

Leeds United, Tottenham Hotspur, Chelsea. Het zijn clubs waarmee geen aanvallend voetbal gespeeld kan worden (Leeds United), het voetbalbedrijf wordt bestuurd door een eigenaar die zichzelf ook sportief directeur maakte en in een half jaar al twee trainers ontsloeg (Chelsea) en een club die elk seizoen uitspreekt om de prijzen te willen spelen, maar vooral jaarlijks vecht om clublegende Harry Kane nog een jaar binnen boort te houden.

Dat terwijl een realistische blik op het Slot-voetbal leert dat de trainer de clubs waar zijn speelstijl zonder al te veel aanpassingen resultaat kan halen wel genoemd heeft, maar hij daar nog niet genoemd wordt.

Napoli. Manchester City. Clubs waarin aanvallend en attractief voetbal hoog in het vaandel staat, maar ook clubs die in net zo’n stabiel vaarwater verkeren als het Feyenoord-vlaggeschip onder leiding van de kapitein uit Bergentheim. Maar dat zijn ook clubs waar een trainer over het algemeen Champions League-ervaring in de benen of vanaf de trainersbank met zich mee moet brengen om een uitnodiging te krijgen voor een sollicitatiegesprek.  

Excelsior
Feyenoord
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 7 mei 2023 14:28.

Waar staat Slot volgend seizoen voor de groep?

  • Feyenoord
  • Tottenham
  • Chelsea
  • Andere club
  • Ik durf het niet te zeggen…
278+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:54
6+
‘Feyenoord wil koopoptie Wellenreuther lichten’
09:32
69+
Perez adviseert Ajax over Heitinga
09:16
20+
Gudelj vergeet pijn: “Voelt heel speciaal”
08:56
47+
Voormalig PSV’er beëindigt abrupt zijn loopbaan
08:35
149+
Perez fileert AS Roma: “Gewoon een gesticht”
08:15
56+
Jesús Navas legt na Sevilla-zege eis neer bij bestuur
07:54
294+
Álvarez geeft duidelijkheid over transferwensen
07:40
561+
Nederlaag AS Roma heeft groot effect op Ajax
07:19
242+
Verliezende Mourinho houdt rug recht
07:00
712+
STEM op de LINKSBACK | SN Team van het Seizoen
00:04
133+
Europa League-specialist Sevilla wint finale na strafschoppen van AS Roma
23:35
99+
Emmen-uitblinker geniet in Breda: “Die vijandigheid, daar houd ik wel van”
23:10
484+
Perez vol verbazing over Ajax-mislukking: “Hij werd zó snel afschreven”
22:53
367+
‘Overstap Benzema naar Al-Ittihad in kannen en kruiken’
22:30
30+
Ongelukkige eigen treffer brengt Sevilla langszij
22:13
180+
KNVB bestraft FC Den Bosch voor misdragingen fans
21:50
44+
Uitgerekend ‘konijn uit hoge hoed’ breekt ban voor AS Roma
21:30
161+
Play-offs mogelijk laatste kunststukje: “Die kans is wel groter dan dat ik blijf”
21:10
156+
Avonturier Brand over voetballen in Albanië: “Blij dat ik daar weg ben”
21:07
105+
‘City kijkt bij concurrent om transferdomper op te vangen’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie