Slot moet eten wat de pot schaft bij Feyenoord

Foto: Slot moet eten wat de pot schaft bij Feyenoord

Feyenoord lijkt de verliezer van de winterse transferperiode. Trainer Arne Slot wilde op elke linie een versterking, maar moet het zondagmiddag tegen PSV met nagenoeg dezelfde selectie doen als in de eerste seizoenshelft. Never change a winning team of hebben de Rotterdammers in de winter de titel verspeeld?

De enige aankoop was Neraysho Kasanwirjo. De twintigjarige centrale verdediger kwam over van FC Groningen voor anderhalf miljoen euro. Verder vertrok aanvallende middenvelder Noah Naujoks en linksback Fredrik Björkan. De ene ging naar Excelsior en de andere ging terug naar de club waar hij onder contract staat: Hertha BSC. Naujoks kwam in Rotterdam niet aan spelen toe en Björkan kende een dramatisch huurverband. Dus zit er voor die spelers niets anders op dan de moed op te rapen en bij andere clubs verder te werken aan hun voetbalcarrière.

Slot wilde bij Feyenoord toch wel wat meer nieuwe spelers verwelkomen in de winter. Aardig wat vaste krachten raakten de laatste tijd namelijk geblesseerd. Gernot Trauner, een tijdje Quinten Timber en onlangs Sebastian Szymanski en Justin Bijlow belandden in de lappenmand. Die laatste brak vrijdag zijn pols en is een tijd uit de roulatie. Met Timon Wellenreuther heeft Feyenoord een uitstekende vervanger, die bovendien al meer dan honderd Eredivisie-wedstrijden gekeept heeft.

Nog steeds geen vervanger voor Aursnes

Er is alleen nog steeds geen vervanger gehaald voor de in de zomer vertrokken Fredrik Aursnes. Slot zint het allemaal niet, maar moet de blessures opvangen met de spelers die hij tot zijn beschikking heeft. Tot nu toe gaat dat uitstekend. Feyenoord staat bovenaan de Eredivisie met twee punten meer dan AZ en respectievelijk vier en vijf punten meer dan PSV en Ajax. Ondanks dat Feyenoord heel veel verkocht en wat minder er voor terug haalde.

Een dikke portemonnee (flink positieve transferbalans) en bovenaan in de Eredivisie, wat wil je nog meer? Aankopen dus. Coach Slot riep hardop dat hij meer spelers wilde. Een verdediger, maar ook een middenvelder en een buitenspeler. Linksbuiten Igor Paixão brak recentelijk door, maar is nog niet fit voor hele wedstrijden. Bovendien voldoet de rest voorlopig nog niet.

De opvolger van de langer geblesseerde Trauner werd binnenhuis gezocht. Lutsharel Geertruida ging van rechtsback naar de centrale positie achterin en Rasmus Pedersen werd de nieuwe rechtervleugelverdediger. En van Groningen werd nog een verdedigend talent opgepikt. Neraysho Kasanwirjo werd voor anderhalf miljoen euro gehaald en wordt de stand-in van Geertruida of Dávid Hancko.

Kasanwirjo komt uit de jeugd van Ajax, maar brak daar niet door. Via Groningen speelt hij nu alsnog bij een topclub. Hij maakte ook al zijn debuut, maar wel is duidelijk dat hij niet voor de basis is gekomen. Gelukkig gaat het herstel van Trauner voorspoedig en rendeert het duo Hankco-Geertruida uitstekend.

Slot heeft Zerrouki met uitroeptekens op verlanglijst staan

Dan over naar de middenvelders. Feyenoord heeft dus nog geen vervanger voor Aursnes gehaald en probeerde het al met Timber, Geertruida en zelfs Kökçu. Geen van allen bleek ideaal en dus wilde Slot Ramiz Zerrouki. De Feyenoord-trainer is erg gecharmeerd van de middenvelder van FC Twente en wilde hem al in de zomer halen. Ondanks biedingen en het feit dat Zerrouki zelf heel graag wil bleef de Algerijnse international in Enschede.

Technisch directeur Jan Streuer is namelijk streng. Hij denkt dat hij met FC Twente gaat strijden voor het kampioenschap en wil iedereen binnenboord houden. Dat heeft trainer Ron Jans hem ook nadrukkelijk gevraagd. Twente heeft wel een achterstand van zes punten op Feyenoord, maar ziet nog kansen. Zonder Zerrouki vervliegen die kansen en dus was het deze winter het antwoord op Feyenoord ook ‘nee’.

Erg vervelend voor Slot en Zerrouki, die zagen zelfs een recordbod van acht miljoen euro afgewezen worden. Heeft Twente te hoog ingezet en zal het in de zomer nog wel eenzelfde bedrag voor de middenvelder krijgen?

Feyenoord had nog een andere middenvelder op het oog. De wat aanvallender ingestelde Thomas van den Belt. De uitblinker van PEC Zwolle wilde ook het allerliefste naar Feyenoord gaan, maar moet hopen dat de Rotterdammers komende zomer terugkomen.

Zwolle wilde namelijk anderhalf miljoen euro hebben en Feyenoord wilde daar niet in meegaan. De Rotterdammers weten ook dat ze Van den Belt wegens een clausule in de zomer voor 800.000 euro kunnen oppikken. Van den Belt is wel een interessante optie en nu al een bijna zekere Feyenoord-transfer. De vader van Van den Belt is de beste vriend van Slot, de speler zelf wil niets anders en dus lijkt deze zomertransfer al in kannen en kruiken.

Wieffer laat zich gelden

Ondertussen heeft Feyenoord het ideale middenveld allang in huis. Mats Wieffer manifesteerde zich opeens op de Zerrouki-positie en kan inmiddels zelfs (iets) betere statistieken overleggen dan de Twente-middenvelder. Zo vult Wieffer sinds kort perfect het gat in dat is ontstaan sinds het vertrek van Aursnes.

De strenge Streuer is zo slecht nog niet geweest voor Feyenoord. De penningsmeester heeft geld overgehouden en Feyenoord kan door op de gevonden weg. Natuurlijk is Slot nu teleurgesteld, maar hij zal ook blij zijn dat hij zijn mannen bij elkaar heeft gehouden. Hij zag dat PSV zijn sterspelers Cody Gakpo en Noni Madueke verkocht en heel even was er ook sprake van dat de belangrijkste speler van Feyenoord zou vertrekken. Benfica klopte op de deur van Feyenoord voor Orkun Kökçü na het verkopen van Enzo Fernández aan Chelsea.

Feyenoord kon niet op tijd een vervanger halen en daarom was de Turkse international dan ook niet te koop. De Rotterdamse supporters en Slot kunnen Streuer dus dankbaar zijn. Geen aankopen die je moet inpassen en niemand vertrok. Gaat dan toch die aloude voetbalwet Never change a winning team werken en Feyenoord de titel bezorgen?

Wie is de winnaar van de wintermarkt?

  • Feyenoord, never change a winning team!
  • AZ, die Mihailovic wordt echt een topper!
  • PSV, lekker veel centjes verdiend!
  • Ajax, de trainerswissel was de belangrijkste transfer!
  • FC Twente, Zerrouki is er nog!
226+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie