‘PSV en Ajax zetten AZ en Feyenoord onder druk na Europees debacle’

Foto: ‘PSV en Ajax zetten AZ en Feyenoord onder druk na Europees debacle’

PSV en Ajax beleefden donderdag een teleurstellende avond in de Europa League. PSV won weliswaar met 2-0 van Sevilla, maar dat bleek niet genoeg na de 3-0 nederlaag in Spanje. Ajax ging met 3-1 onderuit tegen 1. FC Union Berlin, waardoor het na het 0-0 gelijke spel in Amsterdam ook is uitgeschakeld in de Europa League. Daardoor neemt de druk voor AZ en Feyenoord toe in de strijd om de coëfficiëntenlijst.

PSV sloot het Europa League-toernooi af met een overwinning, waardoor het nog wel 0,4 punt pakte voor het het gemiddelde van Nederland op de coëfficiëntenlijst. Het resultaat telt niet mee voor coëfficiënt van de individuele clubs, maar wel voor het landencoëfficiënt. Ajax schreef door de nederlaag in Berlijn geen punten bij.

Schade valt mee

Ondanks de uitschakeling van Ajax en PSV valt de schade nog mee. Dat heeft mede te maken met de prestaties van naaste belager Portugal. SC Braga werd werd uitgeschakeld in de Conference League en verloor daarin beide duels van Fiorentina. Wel won Sporting Portugal met duidelijke cijfers van FC Midtjylland (0-4), waardoor de Portugezen de achtste finales van de Europa League bereikten. Sporting pakte daarmee 0,5 punt, maar in totaal liepen de Portugezen daardoor maar 0,1 punt in. Het verschil met Portugal is daardoor nog altijd riant: 2,584 punt.

Wel heeft Portugal met Benfica en Porto nog twee teams die actief zijn in de Champions League en nog een wedstrijd moeten spelen. Benfica heeft daarin een goede uitgangspositie na een 0-2 overwinning bij Club Brugge, terwijl Porto de eerste wedstrijd verloor met 1-0 van Internazionale. Ook de Fransen beleefden een slechte avond met de uitschakeling van AS Monaco en FC Nantes. Desondanks staan de Fransen nog te ver weg om dit seizoen al plek vijf te bemachtigen. Met name voor de toekomst is plek vijf interessant, omdat de komende jaren goede resultaten van de Fransen wegvallen. “Het verschil tussen Frankrijk en Nederland op de coëfficiëntenlijst van volgend seizoen is minder dan 1,0 punt”, schrijft Voetbal International.

Coëfficiëntenranglijst

Land2022/232018-2023
5. Frankrijk11,41659,997
6. Nederland10,90057,300
7. Portugal11,00054,716

Verwacht jij dat Nederland plek 6 vasthoudt?

  • Ja, dat verwacht ik wel
  • Nee, dat verwacht ik niet
325+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie