Oud-speler Heerenveen wil na gevangenisstraf weer voetballen

Foto: Oud-speler Heerenveen wil na gevangenisstraf weer voetballen

Marco Pappa is weer op vrije voeten. De oud-speler van sc Heerenveen zat sinds augustus 2020 in de gevangenis in Guatemala vanwege geweld tegen vrouwen. Vorige maand is hij vrijgekomen en begonnen met trainen. Pappa (34) wil in eigen land weer voetballen.

Mishandeling

Pappa werd in juli 2020 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar na een aanklacht van zijn ex-partner Andrea Aparicio wegens mishandeling. De middenvelder, die van 2012 tot 2014 onder contract stond bij Heerenveen, had zijn toenmalige vriendin geschopt en geduwd, waardoor meerdere van haar tanden afbreken. Beelden hiervan lekten uit op social media en werden gebruikt als bewijs in de rechtszaak.

Het was de derde keer dat Pappa was gearresteerd voor geweld tegen vrouwen. Het ging om drie verschillende (ex)-vriendinnen, die door Pappa verbaal en fysiek werden mishandeld wanneer hij had gedronken. De voetballer werd gezien als veelpleger en verdween voor vijf jaar de cel in.

Pappa en zijn advocaat vochten sindsdien om zijn vrijlating. Begin dit jaar werd een verzoek tot vervroegde vrijlating afgewezen, maar in augustus werd een nieuw verzoek geaccepteerd. De straf werd verlaagd van vijf jaar tot zestig dagen. Twee maanden na die uitspraak is Pappa vrijgelaten uit de gevangenis. Hij wil zo snel mogelijk weer op het voetbalveld staan en krijgt in januari de kans om zich in een professionele competitie aan te sluiten.

Marco Pappa 2

Verklaring Pappa

“Ik besef me vandaag de dag wat het voetbal mij gegeven heeft. Daar ben ik dankbaar voor. Als ik de kans krijg om terug te keren, denk ik dat mijn carrière het verdient om op het veld te eindigen”, aldus Pappa. “Ik ben 34 jaar oud en kan niet meer zeggen dat ik in Mexico wil gaan spelen of andere dingen wil doen. Ik heb al geleefd en genoten van het voetbal. Ik wil alles oplossen en vrede hebben.”

Pappa ziet in dat hij met zijn wangedrag op veel mensen een slechte indruk heeft gemaakt. “Als voetballer sta je in de belangstelling, maar ik handelde niet met kwade bedoeling. Als je jong bent, weet je niet altijd hoe je met situaties moet omgaan. Ik heb slechte beslissingen genomen, ik heb op veel momenten slecht gehandeld, maar ik heb de prijs betaald.”

Aanbiedingen

Pappa is één van de grootste voetballers van Guatemala. Hij heeft 58 interlands voor het nationale team achter zijn naam en speelde in de MLS voor Chicago Fire, Seattle Sounders en de Colorado Rapids. Verschillende clubs in Guatemala hebben hem al een aanbod gedaan, maar de voormalig international richt zich eerst op fit worden na twee jaar gevangenisstraf.

Zijn gedrag buiten de lijnen wordt blijkbaar snel vergeten. Dat blijkt ook uit de steun die Papa krijgt vanuit de voetbalwereld. Carlos Ruiz, topscorer aller tijden van Guatemala heeft een terugkeer van Pappa op de velden aangemoedigd. “In januari kom je terug en ben je de beste. Je verdient het om gelukkig te zijn en vrede te hebben. Veel van ons gunnen je het beste”, schreef hij op Instagram bij een foto van hem en Pappa.

Ontmoeting in Guatemala

In 2019 had sportjournalist Jesper Langbroek een ontmoeting met Pappa in Guatemala, waarbij hij achteraf ontdekte dat de voetballer een tweede persoonlijkheid heeft. Nuchter aan de kant van een voetbalveld is hij aardig en vriendelijk, maar als hij dronken is, wordt hij agressief en manipulatief. Lees hier het verhaal over ‘De twee gezichten van Marco Pappa’.

Ken jij Pappa nog?

  • Ik wel
  • Ik niet
81+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie