Oud-Ajacieden over chaos: ‘Je kunt Steijn weinig verwijten’

Foto: Oud-Ajacieden over chaos: ‘Je kunt Steijn weinig verwijten’

Ajax zit in de perfecte storm. Het is bestuurlijk onrustig, sportief gaat het slechter dan ooit en het schandalige gedrag van de F-Side kwam daar nog bij. Vanmiddag wordt de gestaakte Klassieker hervat. Hoe moet Ajax daarna verder? Nu.nl sprak met drie oud-Ajacieden.

‘Zet Guardiola voor deze groep en ook hij maakt er geen winnend elftal van’

“Het is verschrikkelijk wat er bij Ajax is gebeurd het laatste jaar”, begint Johnny Rep. Hij won in 1972 en 1973 de Europa Cup I met Ajax. “Het begon al met het aanstellen van Alfred Schreuder. Daarna ging de club door met John Heitinga als trainer en kwam er eentje uit Duitsland (Mislintat, red.) die zomaar dik 100 miljoen euro mocht uitgeven aan nieuwe spelers.”

“Ik kende bijna niemand van die nieuwe spelers en zie er ook totaal geen potentie in. Het is toch waanzinnig dat Mislintat alles zomaar mocht doen? Er moet bij Ajax nog een zooitje weggestuurd worden. En dan bedoel ik de mensen die Mislintat door hebben laten klooien.”

Geen Ajax-DNA

Arnold Mühren, winnaar van de Europacup I en II, denkt dat de crisis voor een groot deel te wijten is aan het type speler dat is gehaald: “Je zag dit na het vertrek van Edson Álvarez, Mohammed Kudus, Jurriën Timber en Dusan Tadic wel aankomen. Zeker nadat Ajax twaalf nieuwe spelers haalde, die het Ajax-DNA niet hebben. Ik had liever gezien dat ze voor vier à vijf goede spelers waren gegaan, zoals Donny van de Beek en Hakim Ziyech. Daarvan weet je wat je aan ze hebt.”

“Er moeten mensen met een Ajax-hart opstaan, die het niet voor hun ego maar voor de club doen”, vervolgt Mühren. En de trainer? “Maurice Steijn mag van mij blijven als trainer”, zegt hij. “Wat kan hij aan de binnengekomen spelers doen?”

Moeilijk seizoen

Theo van Duivenbode, finalist in de Europacup I en winnaar van drie titels, is het eens met Mühren: “Het is misgegaan bij de twaalf nieuwe spelers, die niet voldoen. Vreemd dat Steijn amper bij die transfers geraadpleegd is. Is de directie of de rvc wel akkoord gegaan? En waarom?”

Het zijn vragen waarop het antwoord wellicht later naar boven komt, maar hoe moet de club nu verder? Wat moet er dit seizoen van terechtkomen? “Je kunt Steijn weinig verwijten”, vindt Van Duivenbode. “Hij is met deze spelers opgescheept met de boodschap: maak er maar een team van. Als het dan niet lukt, kun je daar als trainer geen moer aan doen. Zet Josep Guardiola voor deze groep en ook hij maakt er geen winnend elftal van. Iedereen bij Ajax moet zich erbij neerleggen dat dit een verdomd moeilijk seizoen gaat worden.”

Ajax eindigt dit jaar in de top 8

  • Ja, dat halen ze wel
  • Nee, degradatie is een reëler vooruitzicht
382+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie