Onzichtbare Feyenoord-kracht zorgt voor successen

Foto: Onzichtbare Feyenoord-kracht zorgt voor successen

Feyenoord leek met de komst van Arne Slot de tijd nodig te hebben om zich aan te passen aan een nieuwe manier van spelen, maar dat is in de praktijk niet het geval. De Rotterdammers hebben met vijf overwinning en een verliespartij een uitstekende start van het eredivisieseizoen en lijken klaar om in de Conference League de volgende ronde te bereiken. Onderschatting ligt daarbij echter op de loer.



De thuiswedstrijd tegen NEC van afgelopen zaterdag bewees dat het niet vanzelf gaat voor Feyenoord. De club uit de havenstad kwam razendsnel op een 2-0 voorsprong en leek op weg te zijn naar een galavoorstelling. Magnus Mattsson en Cas Odenthal zorgden namelijk nog vóór rust voor een gelijke stand, waardoor Feyenoord met een grote teleurstelling naar de kleedkamers ging. Toen Calvin Verdonk een kwartier voor het laatste fluitsignaal zelfs voor een voorsprong voor de Nijmegenaren zorgden, leek de teleurstelling compleet.


Slot kwam in die fase van de wedstrijd echter achter de ware aard van de Rotterdammers. Feyenoord liet zich namelijk niet zomaar uit het veld staan en zette alles op alles om alsnog met de drie punten naar huis te gaan. Guus Til zorgde in de tachtigste minuut alweer voor een gelijke stand, waarna de Nederlandse topclub nog niet klaar was. Nadat dezelfde Til in de laatste minuten zijn ploeg op voorsprong zette, maakte Cyriel Dessers het in de blessuretijd van de tweede helft nog pijnlijker voor NEC. De aanvaller zorgde voor een 5-3 eindstand.

Vechtploeg



Til, Luis Sinisterra, Bryan Linssen en Alireza Jahanbakhsh krijgen als voorhoedespelers veel complimenten over hun optredens tijdens eredivisieduels en Europese wedstrijden. De spelers vallen op met doelpunten en assists, waarmee ze van directe waarde zijn voor de prestaties van Feyenoord. Jens Toornstra is echter de drijvende kracht achter de successen van Feyenoord. De middenvelder loopt in zijn controlerende rol in de middenlinie voortdurend de gaten dicht die zijn ploeggenoten openlaten en zorgt in het strafschopgebied voor het nodige gevaar.

Toornstra behoort al jarenlang tot de publiekslievelingen van de Rotterdamse supporters. Dat is niet voor niets, want het is bekend dat de Feyenoord-fans houden van spelers die nooit opgeven en veel energie in de wedstrijd leggen. Sinds zijn komst in 2014, toen hij van FC Utrecht overkwam, heeft Toornstra zelden tot nooit verzaakt en hielp hij Feyenoord meermaals over het dode punt in de wedstrijd heen. Ook tegen NEC zette de middenvelder weer zijn schouders eronder en was hij een van de leiders van zijn team.


Buiten het feit dat Toornstra veel in beweging is op het veld, laat hij ook op andere manieren zien dat hij goed bij Feyenoord past. Zo is hij de mentaliteit die hij bij ADO Den Haag leerde, nooit verloren. Toornstra speelde in de jeugdopleiding van de Haagse voetbalclub en ontwikkelde daar de mentaliteit om zijn figuurlijke mouwen op te stropen en door te gaan tot het laatste fluitsignaal. Tegen de Nijmegenaren bleek dat het Haags kwartiertje bij Toornstra nog altijd niet uit het systeem is, want ook Feyenoord lijkt dit inmiddels te hebben.

Gelijkenissen Schöne



De middenvelder heeft veel gelijkenissen met Lasse Schöne die jarenlang voor Ajax uitkwam. De Deen raakte in Amsterdam onder hoofdtrainers Frank de Boer, Peter Bosz en Erik ten Hag meermaals zijn basisplaats kwijt, maar gaf nooit op. Het zorgde ervoor dat de creatieve middenvelder het steeds voor elkaar kreeg om binnen een aantal maanden weer op het veld te staan en van waarde te zijn voor zijn ploeg. Ook Toornstra maakte dit bij Feyenoord meermaals mee, maar hij bleef eveneens doorstrijden tot hij weer terugkeerde op het veld.

Bovendien lieten beide voetballers allebei zien dat ze in staat zijn om de kameleon van de selectie te zijn. Schöne en Toornstra speelden bij respectievelijk Ajax en Feyenoord allebei als buitenspeler, aanvallende middenvelder en controlerende middenvelder. Telkens leek het erop dat ze op een positie waren terechtgekomen die ze niet zouden beheersen, maar niets was minder waar. Door hard te werken voor hun team en snel te leren bleken de spelers razendsnel in staat om de gewenste kwaliteiten op te pikken.

In zijn controlerende rol op het veld lijkt Toornstra dit seizoen dan ook zeker te zijn van een basisplaats. Met Orkun Kökcü heeft de ervaren middenvelder een speler naast zich staan met veel talenten, maar te weinig ervaring om zonder fouten een wedstrijd te kunnen spelen. Het is begrijpelijk dat Slot ervoor kiest om Toornstra naast hem in een controlerende rol neer te zetten, omdat de 32-jarige speler uit Ter Aar met zijn ervaring simpelweg situaties sneller inschat en daarmee voor veel balveroveringen kan zorgen.

Fitte middenvelder



De nieuwe, aanvallende speelstijl van Slot is voor de toeschouwers leuk om te zien, maar vraagt tegelijkertijd veel energie van zijn spelers. De oefenmeester is daarom op zoek naar een team dat niet snel geblesseerd raakt en waarop hij dus kan bouwen. Met Toornstra in het basisteam zit Slot daarmee goed. Hij was de afgelopen jaren zelden geblesseerd en lijkt ook op andere gebieden niet snel uit het veld te slaan. Alleen al daarom is het voor Slot logisch om zijn team om Toornstra heen te bouwen.


Aangezien Feyenoord veel risico in zijn spel legt, is Slot bovendien op zoek naar ervaring in de as van het veld. Wanneer de club daar namelijk balverlies lijdt, is de tegenstander simpelweg razendsnel weg om uit een counter te scoren. Dat zou het spel van Feyenoord te risicovol maken en de club veel punten kunnen kosten. Toornstra moet in de Kuip daarom een van de spelers zijn die de talentvolle jeugd bij de hand neemt en voor verstandig voetbal zorgt, wat zowel het publiek moet vermaken als voor het behalen van de punten moet zorgen.

Door zijn huidige rol op het veld maakte Toornstra uitsluitend in de uitwedstrijd tegen PSV een treffer. Een kritisch puntje op het spel van Toornstra kan daarom zijn dat hij meer doelpunten moet maken om Feyenoord ook op die manier bij de hand te nemen. Het is begrijpelijk dat hij op bezoek bij Ajax wat meer achterin blijft spelen om de Amsterdammers tijdens een tegenaanval tegen de houden. Tegen de kleinere clubs uit de eredivisie kan Toornstra echter best meer dan voren opstomen om zijn doelpuntenproductie verder te verhogen. Dan is hij pas écht de leider van Feyenoord.

Blijft Toornstra de rest van zijn loopbaan bij Feyenoord?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, hij maakt nog een transfer
372+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:17
0+
Derksen haalt in VI uit naar bargast: ‘Jij verdient tonnen’
12:00
13+
Mysterie Viktor Fischer: underground en depressie na Ajax-tijd
11:43
0+
‘Opvolger Pioli bij AC Milan lijkt bekend’
11:25
14+
‘Real Madrid verlengd contract van drie dertigers’
11:00
25+
‘Manchester United heeft opvolger Varane gevonden’
10:38
248+
Kroes kraakt beleid Mislintat en wijst spelers aan die niet mogen vertrekken
10:25
40+
Jahanbakhsh kon in 2020 naar PSV: “Ze moesten eerst spelers verkopen”
10:15
109+
Te dikke voetballer in de Champions League finale?
10:00
26+
Moest PSV naar Ibiza gaan? | Vraag van Aad
09:32
61+
‘Terugkeer Zirkzee uitgesloten’
09:06
125+
Ajax heeft vakidioot nodig volgens Alex Kroes
08:51
125+
‘Ajax zet vaart achter aantrekken Farioli’
08:40
21+
Nederland was geen optie voor Lijnders: ‘Ik wilde in het buitenland blijven’
08:24
106+
Alex Kroes terug bij Ajax: “Ik kan me volle bak op het voetbalgedeelte focussen”
23:43
244+
‘Dit is waarom Zirkzee niet naar het EK gaat’
23:29
116+
Nachtmerrie Marten de Roon komt uit
23:27
409+
‘Ajax dumpt grootverdiener’
22:45
468+
Silvano Vos schrok zich dood van Ajax-transfer
22:31
101+
‘Oud-AZ’er is nieuwe Mohamed Salah’
22:23
135+
Roda compleet afgeslacht door NAC
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie