Kenners over Noppert: “Zie een andere Andries van voorheen”

Foto: Kenners over Noppert: “Zie een andere Andries van voorheen”

Andries Noppert is zijn basisplaats kwijt bij sc Heerenveen. Trainer Kees van Wonderen hakte dinsdag de knoop door en zal Mickey van der Hart vanaf heden onder de lat zetten. Keeperexperts Harm Zeinstra en Frans Hoeken laten zich uit over die beslissing.

Friese doelman wordt geslachtofferd na volgende blunders

Noppert heeft dit seizoen al de nodige blunders gemaakt, en ging afgelopen weekend tegen AZ (2-2) wederom in de fout, tot twee keer toe. De Toren van Joure lijkt geen schim meer van de doelman die op het WK in Qatar zich in de basis had geknokt. “Hij komt op plekken waar hij niet moet komen. Zoals tegen AZ”, begint Zeinstra in gesprek met ESPN. “Bij de eerste goal staat hij in een matige beginpositie en duurt het ook nog eens te lang tot hij ingrijpt. Dan is het voor een spits makkelijk scoren. Soms zit er ruis op de lijn tussen de drie fases. Keepen bestaat namelijk uit communiceren, beslissen en uitvoeren. Bij Noppert gaat het niet alleen mis in de ‘uitvoerfase’. Hij denkt momenteel teveel na, waardoor hij te lang bezig is met informatie verwerken tot een duidelijke keuze.”

De voormalig sluitpost van onder meer FC Emmen en SC Cambuur trekt de vergelijking met de prestaties van vorig jaar. “Als je kijkt naar hoe hij vorig jaar keepte, wat hij deed bij het voorkomen van doelpunten en hoe hij uitkwam bij voorzetten: dat was gewoon heel erg goed en consistent. Je ziet nu dat hij continu moeite heeft om de juiste keuzes te maken. Dat leidt tot grote fouten.”

Passeren is een logische beslissing

Ook Hoek, de keeperstrainer van het Nederlands elftal tijdens het WK in Qatar, ziet eveneens grote verschillen bij de Fries. “Ik zit er nu niet meer midden in, maar ik zie een andere Andries dan voorheen. Aan de andere kant heeft Kees van Wonderen alles geprobeerd om hem er weer bovenop te brengen. Hij bracht niet meer hetgeen wat je van hem verwacht. Dan is dit een logische beslissing”, doelt Hoek op het passeren van Noppert. “Hij heeft natuurlijk wel veel krediet en bekendheid opgebouwd door Oranje en het vorige seizoen bij Heerenveen. Maar we moeten er niet te zwaar aan tillen: als het bijvoorbeeld de keeper van Vitesse geweest was – zonder het WK achter zijn naam – hadden we deze beslissing heel normaal gevonden”, stelt Hoek.

Beide specialisten verwachten dat Noppert er snel weer bovenop komt. “Andries heeft al heel veel tegenslagen gekend in zijn carrière, die hij allemaal heeft overwonnen”, zegt Zeinstra. Hoek denkt dat deze situatie zelfs positief uit zou kunnen pakken voor Noppert. “De verwachtingen waren de laatste tijd ook zó hoog. Dan doe je het al heel snel niet goed. Na deze lawine van publiciteit is het misschien goed om even de schaduw in te gaan.”

Komt Noppert sterker terug?

  • Ben ik zeker van
  • Vrees van niet
197+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:53
0+
De opstellingen van AZ en FC Twente: strijd om plek drie
15:40
17+
Bosz emotioneel na PSV-titel: “Ja, dat raakt me”
15:34
7+
De Jong prijst Bosz: “Zo moet voetbal zijn”
15:22
14+
Veerman haalt zijn gram: “Het blijft altijd wat”
15:11
141+
Woede na Ajax-treffer: “Oprotten!”
15:00
79+
‘Xavi Simons zegt ‘ja’ tegen transfer’
14:48
16+
Droom komt uit voor Teze: “Laten zien dat we de beste zijn”
14:27
11+
David Min hattrickheld bij ruime en cruciale zege RKC op Heracles
14:08
26+
PSV na enerverend duel met Sparta officieel landskampioen
13:45
10+
Dit zijn de opstellingen van FC Utrecht en Vitesse
13:26
68+
Opstellingen Volendam en Ajax: Amsterdammers zien spelers terugkeren
13:06
636+
Nederland laat niets heel van PSV-publiek bij kampioensduel
12:53
281+
Zo ziet het nieuwe thuisshirt van Ajax er uit
12:33
42+
Brutaal Sparta laat nerveus PSV bibberen en komt op voorsprong
12:21
20+
Bosz wil ‘enorme baggerwedstrijd’ voorkomen in kampioensduel
12:05
16+
Schaal gearriveerd in Eindhoven, trotse Van Breukelen
11:49
96+
Jansen over ontslag bij AZ: “Klein krasje”
11:26
4+
Dit zijn de opstellingen van Heracles Almelo en RKC Waalwijk
11:18
17+
Opstellingen PSV en Sparta: Geen verrassingen aan Eindhovense kant in kampioenswedstrijd
10:47
58+
‘Voormalig PSV’er moet worden geruild met Harry Maguire’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie