Stam: “Als Ajax zou bellen, ga je daar altijd mee in gesprek”

Foto: Stam: “Als Ajax zou bellen, ga je daar altijd mee in gesprek”

Jaap Stam sluit een dienstverband bij Ajax niet uit. De voormalig verdediger, die eerder bij de Amsterdamse club speelde en trainer was, zou in ieder geval de telefoon opnemen. Dat vertelt de Rots van Kampen aan SoccerNews-presentatrice Anouk Hoogendijk in een exclusieve video.

Jaap Stam over United, Beckham, spruitjes van Ferguson, Ajax en veel meer

Interview met Jaap Stam over Ajax

Hoogendijk gooit de vraag op wat Stam zou doen als hij benaderd wordt door Ajax. “Als Ajax zou bellen dan ga je daar altijd mee in gesprek”, antwoordt de oud-trainer van Jong Ajax, Reading, PEC Zwolle, Feyenoord en FC Cincinnati. “Maar ik heb niet het gevoel dat het zo is. Ten eerste, omdat men altijd een beetje kijkt naar je verleden. Waar je gewerkt hebt en hoe dat gegaan is. Men denkt dan altijd als je ergens bent weggegaan of het is ergens niet gelukt: dan gaan we het maar niet doen. Men houdt er altijd rekening mee van wat een ander over hun keuzes gaat zeggen.”

Ajax heeft een speciaal plekje in zijn hart. Stam sloot zijn indrukwekkende carrière af in Amsterdam, hoewel hij eerder voor PSV speelde. De reden is terug te vinden in zijn jeugd en zijn clubvoorkeur. “Ajax is altijd mijn club geweest, van jongs af aan. Bij mij in de buurt in Kampen waren we allemaal voor Ajax. Toen ik de kans kreeg om daar te mogen voetballen, was ik gelijk heel positief. Ik heb gelijk gezegd dat ik het ging doen. Voor mijn gevoel was dat echt een mooie, waardige afsluiting van mijn carrière. Terugkomen bij de club waar ik op jonge leeftijd veel voor gaf.”

Einde van zijn carrière

Kort na de start van zijn tweede seizoen in Amsterdamse dienst verraste Stam de buitenwereld door plotseling een punt achter zijn loopbaan te zetten. Daar blikt de oud-speler van Manchester United en AC Milan op terug. “Ik was er helemaal klaar mee. Het eerste seizoen hebben we het kampioenschap misgelopen op één doelpunt. Dat was heel jammer. Aan het einde van dat jaar hadden we al gesprekken over het afsluiten van mijn carrière, maar ik had nog een contract voor een jaar. Ze hebben me toen min of meer overgehaald om nog een jaar verder te gaan.”

De 67-voudig international kwam er vervolgens al snel achter dat hij niet meer de juiste motivatie had. “Dan doe je het niet voor de juiste redenen, niet voor jezelf. Je doet het voor een ander, omdat je een schuldgevoel hebt. Omdat je nog een jaar contract hebt, anderen je nodig hebben en je jonge spelers kunt helpen. Maar uiteindelijk merkte ik dat het voor mijzelf steeds moeilijker werd om me op te laden. Elke ochtend naar Amsterdam te rijden, weer in hotels slapen en in trainingskamp gaan. Ik dacht: ‘Dit is het gewoon niet.’ Het was heel vervelend om te stoppen met voetbal, maar er is meer op de wereld.”

Hoogendijk omschrijft Stam als een keiharde, nuchtere verdediger, maar ziet dat hij altijd vanuit zijn gevoel heeft gehandeld. Dat strookt niet met de eerste indruk die anderen van hem hebben. “Veel mensen kennen mij niet. Die kijken naar mij. Ik draag nu een brilletje, maar als je ogen wat dieper in je kast liggen, denken ze: ‘Wat een chagrijnige gast.’ Als ik dan met ze praat zeggen ze: ‘Je valt best mee!’ Mensen doen veel aannames hoe een persoon is, hoewel dat niet zo is.”

Wil je Jaap Stam ook beter leren kennen? Kijk dan nu het exclusieve interview met SoccerNews!

Moet Ajax Jaap Stam bellen?

  • Ja, hij kan wat voor de club betekenen!
  • Nee, ze hebben hem momenteel niet nodig.
295+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie