Mislintat gaat onrespectvol om met clubicoon Heitinga

Foto: Mislintat gaat onrespectvol om met clubicoon Heitinga

Ajax bracht donderdagmiddag met een persverklaring naar buiten dat de club niet verder gaat met John Heitinga. Waar directeur voetbalzaken Sven Mislintat tevreden was over het werk dat de oefenmeester de voorbije maanden heeft verricht, vond hij de trainer niet de geschikte man om de selectie weer aan de praat te krijgen. Daarmee draait Ajax de situatie volledig om en zetten de Amsterdammers hun onrespectvolle aanpak van het afgelopen half jaar kracht bij.

Hulp van Heitinga

Het was Ajax namelijk dat in januari bij de voormalig hoofdtrainer van Jong Ajax aanklopte in de hoop dat Heitinga als interim-trainer wilde dienen. Hij had er destijds eigenlijk geen zin in, alleen al omdat hij zijn loopbaan rustig had opgebouwd. Via de lagere jeugdelftallen was hij opgeklommen tot de trainer van Jong Ajax, waarna hij assistent wilde worden bij het eerste elftal. Heitinga snapte als geen ander dat hij langzaam moest toegroeien naar de verantwoordelijkheden die bij het leiden van de A-selectie zou horen.

Toen zijn club, waar hij een lange geschiedenis bij heeft, echter nogmaals met hem in gesprek ging, besloot hij uit clubliefde om zijn plannen in zijn hoofd tijdelijk opzij te zetten en te hulp te schieten. Met de ervaren assistent Dwight Lodeweges kreeg hij de loodzware taak om met een ploeg te werken die al een tijdlang weinig energie uitstraalde, spelvreugde ontbeerde en niet als team functioneerde. Niet de eenvoudigste taak, ook niet voor een hoofdtrainer die al jarenlang bij clubs aan het roer staat.

Tegenvallende resultaten Ajax

Het resultaat was na 34 wedstrijden wel duidelijk. Heitinga slaagde er niet in om de selectie aan de praat te krijgen, Ajax behaalde sinds het seizoen 2008-2009 niet meer zo weinig punten in een heel seizoen in de Eredivisie, de club verloor in de bekerfinale van PSV en de Amsterdammers maakten in de Europa League weinig indruk. Hoewel hij over de samenstelling van de selectie zeker te klagen had, kreeg Heitinga het niet voor elkaar om de neuzen dezelfde kant op te krijgen of op een andere manier voor frisheid te zorgen.

Enige rugdekking had hij echter wel mogen krijgen. Als er namelijk de afgelopen maanden iemand was die alleen aan de zijlijn stond en zichzelf maar moest verdedigen tegen de aanwezige pers, dan is het Heitinga wel. Nooit stapte Edwin van der Sar of Mislintat naar voren om te melden dat zij verantwoordelijk waren voor de uitdaging die de trainer kreeg toebedeeld. Je moet namelijk wel een hele grote en talentvolle oefenmeester zijn als je zonder ervaring in crisistijd feilloos de juiste aspecten weet aan te pakken.

Volgens Mislintat besloot hij donderdagochtend pas dat Ajax niet door zou gaan met Heitinga. Het was 4 dagen na het kansloze uitduel met FC Twente. Een van de belangrijkste redenen was dat Heitinga als trainer simpelweg te weinig ervaring had om de boel op te lossen. Uit de analyse van de directeur kwam aan het licht dat de Amsterdammers juist iemand nodig hebben die meer clubs achter zijn naam heeft staan. Als dat daadwerkelijk de reden is, waarom wist hij dat twee weken geleden dan nog niet?

Assistent bij A-selectie

Terug naar januari, toen het allereerst de bedoeling was dat Heitinga de assistent van Schreuder zou worden. Het was voor de jonge trainer de perfecte stap om zijn ontwikkeling een vervolg te geven en zijn plan aan te houden. Hoewel Heitinga zich er niet over heeft uitgesproken, leek het een logische keuze als de oefenmeester volgend seizoen in die rol door zou gaan, met een andere hoofdtrainer aan het roer. Mislintat weigert echter om met dat idee mee te gaan en vindt dat dit niet samengaat.

Het was echter het minste wat Ajax voor hem had kunnen doen. De spelersgroep is zeer tevreden over de manier waarop Heitinga zijn werk doet, hij kent de club van binnen en buiten én heeft als oud-speler een vracht aan ervaring. Waarom zou je hem dan niet de kans geven om assistent te worden? Opnieuw maakte Mislintat echter een opmerkelijke beslissing door Heitinga donderdag mede te delen dat ook deze rol er niet in zit en Ajax een grotendeels nieuwe technische staf wil samenstellen.

Mislintat is naar eigen zeggen voornemens om Heitinga te helpen met een nieuwe uitdaging, maar het is de vraag of de trainer dit nog wil. Dit seizoen ging er zeker veel bij hem fout, maar het was tegelijkertijd duidelijk dat hij alles gaf voor de club. Gezien de resultaten is zijn vertrek een logische beslissing. Anderzijds verdient niemand het, en zeker Heitinga niet, om zonder respect maandenlang aan je lot te worden overgelaten en vervolgens geen kans meer te krijgen om jezelf te revancheren. De Duitse bestuurder staat voorlopig dan ook op achterstand.

Heeft Ajax Heitinga met respect behandeld?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
589+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
38+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
47+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
20+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
37+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
248+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
49+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
86+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
208+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
77+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
731+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
157+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
44+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
341+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
745+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
196+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
320+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
332+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie