Geen Dick Advocaat alsjeblieft meer in De Galgenwaard, Frans

Foto: Geen Dick Advocaat alsjeblieft meer in De Galgenwaard, Frans

Moet ik het op deze plek maar weer eens over FC Utrecht hebben dat dramatisch presteert tot nu toe en de trainer er al uit knikkerde? Ja, ik kom er gewoonweg niet onderuit. Wanbeleid noem ik het wat zich in de Domstad afspeelt. En ik vind nog steeds het belerende gedrag van ene Alex Pastoor, tot nu toe ook nog geen punt gepakt met zijn team, na afloop van de veegpartij tegen Feyenoord opmerkelijk. Zo ga je niet met Hansie Hansie om.

Wanneer gaat FC Utrecht nu eens écht beleid maken, met een duidelijke visie qua spelersaankopen?

Een waar sterrenensemble aan spelers, met bekende namen in ieder geval. Die bakken met geld verdienen. FC Utrecht is de laatste jaren – uitzonderingen als Anastastios Douvikas daargelaten – soms een soort opvanghuis geweest voor spelers die op hun spreekwoordelijke retour zijn zoals de heren Labyad, Dost, Van der Hoorn, Klaiber en Younes. Ik kon in het aankoopbeleid van technische baas Jordy Zuidam maar weinig lijn en visie ontdekken.

Echt hoge verwachtingen had ik daarom dan ook niet van de ploeg die de topman van FC Utrecht voor dit seizoen had samengesteld. Je kunt niet zomaar even een team spelers bij elkaar zetten en dan hopen dat dit een successtory wordt. In De Galgenwaard dachten ze klaarblijkelijk van wel. Mijn voorgevoel gaf me echter al snel gelijk, want na drie wedstrijden spelen wist de Utrechtse FC tot nu toe nog geen enkel punt te behalen.

Ontslag

En: zelfs geen enkel doelpunt te produceren. De man die hiervoor verantwoordelijk was, trainer Michael Silberbauer, is er inmiddels al niet meer. Ontslagen, de laan uitgestuurd door td Jordy Zuidam. De man die de Deen in december vorig jaar nog de beste keuze vond. En diegene dus die de huidige spelersgroep heeft samengesteld.

Ik hoorde Zuidam na het congé van Silberbauer zeggen dat hij zelf zijn eigen positie niet ter beschikking stelt als verantwoordelijk directielid voor het gevoerde technisch beleid. “Dat is absoluut niet aan de orde.” Zag ik nou een minzaam lachje op je gezicht toen je die vraag gesteld kreeg, Jordy? Dat mag ik toch niet hopen.

Wat mij betreft is een terugkeer van Dick Advocaat als hoofdtrainer bij FC Utrecht juist absoluut niet aan de orde. Laat ik vooropstellen: Advocaat heeft een schitterende carrière als trainer gehad. Waarmee hij, zeker in het buitenland, grote roem heeft vergaard. Bij het Schotse Rangers FC en in het Russische Sint-Petersburg lopen ze jaren na dato nog altijd met hem weg.

Geen tussenpaus op leeftijd

Dickie is er vele miljoenen rijker mee geworden. Niks mis mee, dat recht heeft hij. Het gaat mij er meer om dat FC Utrecht nu eindelijk eens écht en goed beleid gaat maken. Dus niet opnieuw met een tussenpaus als Advocaat, want dát wil de oud-prof op dit moment nog altijd maar: troubleshooter spelen.

Met zijn 75 jaar moet hij gewoon blijven analyseren op tv. Doet ie leuk, ontspannen ook. Ik hoop van ganser harte dat suikeroom van FC Utrecht Frans van Seumeren dat ook inziet. De club is dit seizoen pas drie wedstrijden ver in de Eredivisie. Kies gewoon voor een jongere maar toch ervaren gast als Rob Penders.

Hij deed veel kennis op als speler en presteerde de afgelopen jaren uitstekend met FC Eindhoven in de Keuken Kampioen Divisie. Penders is sinds dit seizoen werkzaam als assistent in De Galgenwaard. Kind kan de was doen met een nieuw contract voor hem dus. En hupsakee: aan de slag in De Galgenwaard.

Meneer Pastoor

Op deze plek wil ik ook nog even Almere City-trainer Alex Pastoor aanstippen. Met 6-1 had hij op zijn broek gekregen afgelopen zondag in De Kuip. Ik herhaal: met zes tegen één. Terwijl het met gemak ook 12-3 kon zijn geweest. Alex Pastoor was echter trots op zijn ploeg, probeerde hij de kijkers van ESPN een rad voor de ogen te draaien.

Ja, ik weet het: Almere is promovendus en Feyenoord is de regerend landskampioen. Maar dan nóg hoef je niet te doen alsof het allemaal niet zo erg is als je verliest. Want verliezen is simpelweg nooit leuk, klote zelfs als dat met hele grote cijfers gebeurt. Pastoor heeft iets aparts over zich, dat is me in al die jaren al vaker opgevallen.

Hansie

Belerend doen vindt hij blijkbaar leuk of interessant, zo lijkt het althans. Dat weigert hij kennelijk af te leren. Alsof Hans Kraaij jr. een kind was van een jaar of tien zette Pastoor hem in de Rotterdamse catacomben te kakken voor de camera. Want Kraaij had hem even onderbroken tijdens een interview. Foei Hansie, niet meer doen hè.

Tenenkrommende televisie. De sympathieke verslaggever en voormalig prof, normaliter zeker niet op zijn mondje gevallen, bleef netjes en verontschuldigde zich zelfs. Dát had zeker niet gehoeven. Meneer Pastoor is terug in de Eredivisie, dat we het allemaal even weten. Wat mij betreft mag het allemaal weer een tandje minder, Alex. Gewoon punten pakken en niet zo gek meer doen.

Want ook in Almere zal paniek uitbreken als degradatie over een aantal maanden wel heel dichtbij komt. Ook al wil men dat daar nu nog anders doen voorkomen.

Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Elke woensdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Thimister is sinds achttien jaar journalist. Tips? [email protected]

FC Utrecht moet een nieuwe technisch directeur binnenhalen?

  • Ja
  • Nee
475+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:12
29+
Ergernis bij Van Hanegem over PSV: “Eerst die Schmidt en nou begint Bosz ook al”
07:51
259+
Driessen komt met bizar Ajax-nieuws: “Net zo lang totdat de rvc weg is”
07:33
201+
Te Kloese heeft grootse Feyenoord-plannen: “Moet gebeuren”
07:17
169+
Derksen wijst ‘ideale’ technisch directeur Ajax aan
23:44
206+
Jan Smit woedend op KNVB die ‘andere wetten’ hanteert
23:28
675+
“Steijn heeft bij Ajax geen idee wat hij aan het doen is”
23:10
375+
Te Kloese onthult detail Kökcü-deal Feyenoord
22:47
567+
Halsema fileert Ajax en eist verandering
22:25
96+
Jong Ajax weet tegen FC Eindhoven wéér niet te winnen
22:13
1012+
Van der Meijde kondigt supportersacties Ajax aan
21:43
509+
Ajax kan eerste naam van lijstje afstrepen
21:30
161+
Van Wonderen weg bij sc Heerenveen? “Zou nergens op slaan”
21:12
315+
Feyenoord helder: “Hoopten dat KNVB 0-3 zou handhaven als uitslag”
20:46
1256+
‘Mislintat wilde reorganisatie bij Ajax’
20:27
806+
‘Promes vreest voor gevangenisstraf in Rusland’
20:09
748+
Rvc-voorzitter Eringa weigert op te stappen
19:44
1277+
KNVB reageert op woede van Ajax en FC Volendam
19:24
509+
Mislintat en Steijn verdedigd: “Supporters roepen het over zichzelf af”
19:11
1407+
‘België is bang dat Overmars terugkeert bij Ajax’
18:50
98+
Maakt Wiegman de stap naar het mannenvoetbal? “Ik denk dat het kan”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie