Feyenoord verovert Zilveren Bal na eenvoudige zege op Sparta

Soccernews

Feyenoord heeft woensdagavond op Het Kasteel ruim gewonnen van Sparta. In het kader van de Zilveren Bal won de ploeg van Mario Been met 2-4 van de stadsgenoten uit Spangen. In een matige eerste helft konden de beide ploegen geen potten breken, na de rust werd de wedstrijd beslist in het voordeel van [i]de Stadionclub[/i]. Mede dankzij een tweetal goede debutanten kon Feyenoord de wedstrijd naar zich toe trekken en de eerste prijs van 2011 op haar naam zetten.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd één minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de dinsdag overleden Coen Moulijn. Beide ploegen, spelend met een rouwband om de arm, begonnen afwachtend aan het duel. Het was lang wachten op de eerste mogelijkheid, die uiteindelijk na een kwartier spelen kwam via Georgino Wijnaldum. De aanvallende middenvelder kon uit een moeilijke hoek uithalen, maar zag hoe de doelman van Sparta het schot keerde. Luigi Bruin zette de bezoekers op een voorsprong, hij benutte een strafschop na een lichte overtreding op Luc Castaignos. Het slordig verdedigende Feyenoord kon niet lang genieten van de voorsprong. Pol van Boekel gaf enkele minuten later Sparta de kans gelijk te maken vanaf elf meter. Bruno Martins Indi beging volgens de scheidsrechter een overtreding op Johan Voskamp. De Sparta-aanvaller profiteerde zelf van de buitenkans en trok de stand weer gelijk: 1-1. In het restant van de eerste helft nam Sparta het initiatief en kwam het nog tot wat kleine mogelijkheden, niemand bij de thuisploeg kon deze echter verzilveren.

Feynoord kwam goed uit de kleedkamer en kreeg via Luc Castaignos de kans om de voorsprong te pakken. De jonge spits was de onoplettende Sparta-defensie te slim af, maar zag zijn inzet geblokt worden. Uit de onschuldige situatie ontstond een opstootje waarbij Castaignos zich liet gaan en natrapte richting Ruud Knol, hierop kreeg hij de rode kaart voorgehouden. Ondanks de numerieke minderheid, pakte Feyenoord snel hierna toch de voorsprong. De zeer goed debuterende Krisztian Simon kwam op over de flank en bracht vervolgens Wijnaldum in stelling om de 1-2 binnen te tikken. Invaller John van Beukering maakte zijn eerste goal in het tenue van Feyenoord, na goed terugleggen van opnieuw Simon, schoot de oud-NEC’er hard binnen. Simon bekroonde zijn debuut door na een goede combinatie beheerst binnen te werken en vergrootte hiermee de marge tot drie. Lucas van Oeveren verzachtte de pijn voor Sparta, met een geweldige uithaal bracht hij de 2-4 eindstand op de borde.