Feyenoord scout: wereldkampioen of ervaren Mexicaanse Chileen?

Foto: Feyenoord scout: wereldkampioen of ervaren Mexicaanse Chileen?

Feyenoord is bezig om de selectie klaar te stomen voor de Champions League. Arne Slot doet dat op het trainingsveld. Technisch directeur Dennis te Kloese en zijn scouts doen dat op de transfermarkt. In Feyenoord scout zet SoccerNews.nl de targets van Feyenoord op een rijtje. In dit derde en voorlopig laatste deel: de nummer tien.

Feyenoord-targets transfermarkt 2023: nummers tien

Van Feyenoord is bekend dat ze op zoek zijn naar buitenspelers en een nummer tien. Daar liggen de prioriteiten, maar het zou goed kunnen dat die worden verschoven gedurende de ontwikkelingen van de zomerse transfermarkt van 2023. In Kantoor Te Kloese, een driedelige serie over de mogelijke uitgaande transfers van Feyenoord, lazen we al dat er een leegloop dreigt bij de verdediging van Feyenoord. De verdedigers zijn voorlopig nog in De Kuip en Feyenoord legde zelfs centrale verdediger Thomas Beelen vast. Vandaar dat Te Kloese en zijn scouts zich nu kunnen richten op de aanvallende posities in de verhalenserie Feyenoord scout. De eerste prioriteit is een linksbuiten, die lijkt met Luka Ivanusec binnengehaald te zijn. Bij de rechtsbuitens wacht Te Kloese op een buitenkansje, maar er moet sowieso een aanvallende middenvelder bij komen. Dus de scouts gaan aan de slag.

Want Sebastian Szymanski is weg en komt niet meer terug. Feyenoord moet 10 doelpunten en 7 assists in 40 wedstrijden vervangen en wil zelfs meer dan dat. Trainer Slot is daarover helder. “We willen vooruit met Feyenoord, doorgroeien, beter worden dan dat we afgelopen seizoen al waren. Dat betekent dat je ook moet zorgen dat je betere spelers terughaalt dan diegenen die zijn vertrokken. Voor die uitdaging staan we.”

Feyenoord scout: toeslaan met Deense topper of wachten op buitenkansje?

Feyenoord heeft Van den Belt en Bullaude, maar wil meer

Feyenoord haalde Thomas van den Belt (22) al naar Rotterdam. De voormalig PEC Zwolle-middenvelder werd uitgeroepen tot beste speler van de Keuken Kampioen Divisie en kan ook uit de voeten als nummer tien. Ezequiel Bullaude is nog meer een aanvallende middenvelder, die als invaller meer als extra spits diende. De 22-jarige Argentijn wil zijn kans grijpen en zou weleens kunnen uitgroeien tot basisspeler komend seizoen. Het talent heeft hij.

Toch is duidelijk dat Feyenoord, zeker na het vertrek van Szymanski, dringend een nummer tien nodig heeft. Een speler die er direct staat, een toegevoegde waarde is en – zoals Slot al zei – beter is dan zijn voorganger. Een lastige taak voor Te Kloese en de scouts van Feyenoord. Het lijkt er dan ook op dat Feyenoord voor deze positie heel diep in de Rotterdamse geldtas moet tasten.

Vanuit de scoutingslijstjes van de links- en rechtsbuiten kwamen ook namen naar voren die als nummer tien uit de voeten kunnen. Mocht Feyenoord Ivanusec strikken dan kan de Kroaat eventueel ook als aanvallende middenvelder uit de voeten. Een korte analyse van de speler laat echter zien dat de Kroatische internationale toch echt meer een dribbelaar is met veel gevaar voor het doel, dan een passer. Een rechtsbuiten die nog beter als aanvallende middenvelder uit de voeten kan is een landgenoot van Bullaude: Lucas Robertone.

Feyenoord kan dubbelslag slaan met LaLiga-speler Robertone

De 26-jarige rechtsbuiten van UD Almería kwam afgelopen seizoen in LaLiga tot 37 wedstrijden, waarin hij 2 keer scoorde. Hij gaf daarnaast 7 assists. Mede dankzij de voorzetten van Robertone bleef Almería op het nippertje behouden voor het hoogste niveau van Spanje. In zijn hele carrière scoorde de Argentijn 22 keer in 167 duels, ook gaf hij 21 assists. Een geboren doelpuntenmaker kunnen we Robertone niet noemen, maar het is wel een heel stijlvolle voetballer, die op veel posities uit de voeten kan. Hij wordt voornamelijk als aanvallende middenvelder gebruikt. Hij is een passer, een spelverdeler met een groot spelinzicht. Handig voor Slot dus.

Het wordt alleen een lastig verhaal om de multifunctionele Argentijn op te pikken bij Almería. Afgelopen december verlengde Robertone zijn contract nog tot medio 2028. Zijn marktwaarde ligt rond de 7 miljoen euro en de Spanjaarden betaalden in 2020 ruim 6 miljoen voor hem. Feyenoord zou dus minstens tussen de 6 en 10 miljoen euro moeten betalen voor Robertone, maar waarschijnlijk een stuk meer. Is hij dat risico waard?

Gaat Feyenoord voor wereldkampioen van 50 miljoen?

Feyenoord lijkt voor de nummers tien op de Argentijnse tour te gaan, want na de al gehaalde Bullaude en Robertone lijkt Feyenoord ook een oogje te hebben op een andere Argentijn. Een Albiceleste zelfs: Thiago Almada (22). De aanvallende middenvelder van Atlanta United werd wereldkampioen met Lionel Messi en deed 6 minuten mee in Qatar. In de belangrijke groepswedstrijd tegen Polen (2-0 winst) viel de nummer tien in. De interesse voor Almada is een bijzondere en hoogstwaarschijnlijk onmogelijk om op te volgen. Almada heeft namelijk een transferwaarde van 20 miljoen euro en een contract tot eind 2025. De rondzingende vraagprijs van 50 miljoen zal Feyenoord toch wel afschrikken?

Maar goed, met de woorden van Slot in het achterhoofd weet Feyenoord ook dat het nou eenmaal veel geld moet uitgeven om betere spelers te halen dan die er al waren. Feyenoord wil Champions League-ready zijn en met Almada heb je dan gelijk een groot talent. Eentje die nog jong is en véél meer waard kan worden. Ook een speler die bij zijn clubs Vélez Sarsfield en Atlanta United uitstekende cijfers kan overleggen. Precies 100 duels voor de Argentijnse club leverde 24 doelpunten en 10 assists op. De cijfers bij Atlanta zijn nog ietsje beter met 15 doelpunten en 16 assists in 51 wedstrijden. Almada zou de transferstunt van Feyenoord kunnen worden.

Heeft Feyenoord straks een wereldkampioen in de selectie?

Feyenoord probeert (mindere) opvolger Szymanski ook bij Dinamo te halen

Als opvolger van Szymanski gewoon eenzelfde type speler weghalen bij dezelfde club. Dat kan Feyenoord doen als het Arsen Zakharyan (20) haalt van Dinamo Moskou. De Russische aanvallende middenvelder kwam bij Dinamo al tot 84 duels en scoorde daarin 17 keer. Hij is nog iets beter in assists geven: 24. Als voordeel heeft het grote Russische talent dat hij nog maar een contract heeft voor één jaar. Zijn marktwaarde is echter 15 miljoen euro, dus Feyenoord moet alsnog diep in de buidel tasten.

De vraag is ook of dit een upgrade is vanuit Szymanski. Qua cijfers niet en bovendien is de Pool al veel verder in zijn ontwikkeling dan de Rus. Feyenoord had Szymanski voor 10 miljoen kunnen halen en om dan een op het oog en papier mindere speler voor meer geld terug te halen zou raar zijn. Een groot talent is het wel. Het hangt af van de scoutingskritieken of Te Kloese hier ook echt op doorpakt. Volgens 1908.nl heeft Zakharyan een transferclausule van 15,5 miljoen euro in zijn contract staan. Die clausule is deze zomer geldig, maar Feyenoord zou zich dat niet kunnen veroorloven. Feyenoord hoopt daarom, zo meldt ook De Telegraaf, een deel van de transferrechten van de Rus voor 8 miljoen te kopen. Een bijzondere constructie, die eerder wel succesvol was bij Santiago Giménez. Op termijn zou Feyenoord dan de rest van de rechten kunnen kopen.

Ervaren ‘Mexicaanse Chileen’ voor Feyenoord?

Te Kloese heeft een uitstekend netwerk in Latijns-Amerika en helemaal in Mexico. Niet zo gek dat er dus ook een speler uit de Mexicaanse competitie op het lijstje staat van kandidaten voor de nummer tien-positie. Volgens media aldaar zou de landskampioen interesse hebben in Diego Valdés (29). De Chileense aanvallende middenvelder van CF América wordt gezien als één van de beste spelers van de Mexicaanse competitie. Een meer ervaren speler ook dan de rest van het scoutingslijstje, bovendien eentje die meer is van de doelpunten maken. In 61 wedstrijden scoorde hij namelijk 20 keer en gaf hij ook nog eens 18 assists. Bij zijn eerdere clubs in Mexico en Chili kan hij vergelijkbare cijfers overleggen. De Chileense international staat op 26 interlands (1 doelpunt).

Wat nog meer in het voordeel spreekt van Diego Valdés is dat hij nog maar een contract van 1,5 jaar heeft (eind 2024) en zijn marktwaarde met 6,5 miljoen euro een stuk lager ligt dan zijn ‘concurrenten’ voor een plek bij Feyenoord. Te Kloese zal deze speler bovendien goed kennen en samen met zijn scouts een goede afweging kunnen maken. Een speler die er gelijk lijkt te kunnen staan en bovendien goed past in het rijtje Spaans sprekende spelers in Rotterdam. Een Valdés-Giménez-connectie lijkt geboren.

De markt is nog even open en de lijst beperkt zich niet tot deze vier genoemde spelers. Er kan dus nog van alles gebeuren, maar duidelijk is dat Feyenoord en in directe zin Te Kloese voor een keuze staan. Een enorm bedrag uitgeven voor een transferstunt (toptalent) of gaan voor een wat veiligere keuze met een bedrag onder de 10 miljoen euro voor meer ervaring? Slot zei het al en Te Kloese weet wat hem te doen staat: “We willen betere spelers terughalen, voor die uitdaging staan wij”.

Welke nummer tien moet Feyenoord halen?

  • Robertone
  • Almada
  • Zakharyan
  • Valdés
858+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie