Feyenoord scout: Nations League-finalist of Champions League-held?

Foto: Feyenoord scout: Nations League-finalist of Champions League-held?

Feyenoord is bezig om de selectie klaar te stomen voor de Champions League. Arne Slot doet dat op het trainingsveld. Technisch directeur Dennis te Kloese en zijn scouts doen dat op de transfermarkt. In Feyenoord scout zet SoccerNews.nl de targets van Feyenoord op een rijtje. Vandaag beginnen we met de linksbuitens.

Feyenoord-targets transfermarkt 2023: linksbuitens

Van Feyenoord is bekend dat ze op zoek zijn naar buitenspelers en een nummer tien. Daar liggen de prioriteiten, maar het zou goed kunnen dat die worden verschoven gedurende de ontwikkelingen van de zomerse transfermarkt van 2023. In Kantoor Te Kloese, een driedelige serie over de mogelijke uitgaande transfers van Feyenoord, lazen we al dat er een leegloop dreigt bij de verdediging van Feyenoord. De verdedigers zijn voorlopig nog in De Kuip en Feyenoord legde zelfs centrale verdediger Thomas Beelen vast. Vandaar dat Te Kloese en zijn scouts zich nu kunnen richten op de aanvallende posities. Te beginnen met misschien wel de mooiste positie van allemaal: linksbuiten.

De linksbuiten blijf een bijzondere positie. De (linker-)flankspeler is vaak een grillige eigenzinnige speler. Een speler waar je op zal foeteren, maar net zo vaak verbaas je je over die prachtige actie. De klassieke Hollandse linksbuiten. Een linkspoot op links, balletje langs de tegenstander en voorzetten maar, zoals (om in Feyenoord-sferen te blijven) Coen Moelijn zie je nauwelijks meer. De moderne linksbuiten is het liefst tweebenig, trekt binnendoor en buitenom en schiet bijna net zo vaak zelf op doel als dat hij een voorzet geeft. Het blijft een speler waar je voor naar het stadion komt.

Luka Ivanusec: Nations League-finalist die houdt van de schaar

Zoals Luka Ivanusec. De Kroatische international (24) van Dinamo Zagreb is van het schaartje hier en de kapbeweging daar. Ook legt hij de bal achteloos neer waar hij hem wil hebben. De rechtsbenige linksbuiten (die juist vaak de neiging heeft om een schaar met rechts te maken om zo naar zijn mindere linker te gaan) viel Feyenoord 2,5 jaar geleden al op. Toen deed Ivanusec 72 minuten mee in het door Feyenoord met 2-0 verloren Europese thuisduel. Afgelopen seizoen speelde de Kroatische linksbuiten 47 duels voor Dinamo waarin hij 13 keer scoorde en 5 assists gaf. In de Champions League was hij in 6 wedstrijden niet betrokken bij een doelpunt.

Bij Dinamo Zagreb, dat hem in 2019 voor 3 miljoen euro kocht van stadgenoot Lokomotiv, ontwikkelde Ivanusec zich tot Kroatisch international. Hij werd niet geselecteerd voor het WK, maar stond wel in de Kroatië-basis van de Nations League-finale tegen Spanje. Hij staat nu op 14 interlands, waarin hij 1 keer scoorde en 1 assist gaf.

Een op het oog zeer interessante kandidaat voor Feyenoord, die de potentie heeft om verder uit te groeien en als Kroatisch international er sowieso goed op staat. De Feyenoord-scouts houden hem al lang in de gaten en gaven deze zomer aan hem als prioriteit te zien. Met een actuele marktwaarde van 12 miljoen euro en een doorlopend contract tot 2026 moet hoogstwaarschijnlijk wel het transferrecord van Feyenoord worden gebroken (8 miljoen voor David Hancko). De laatste berichten zijn gunstig want Ivanusec zelf zou graag naar Feyenoord komen. De Rotterdammers hebben naar verluidt een eerste bod van 7 miljoen euro gedaan. De onderhandelingen zijn begonnen.

De stijlvolle linksbuiten Ivanusec stond met Kroatië in de Nations League-finale.

Keito Nakamura: Japanse groeibriljant die scoorde tegen Ajax

Mocht Feyenoord er met Dinamo Zagreb niet uitkomen dan heeft het Rotterdamse scoutingsapparaat uiteraard een back-uplijstje. Al kan je eigenlijk niet van back-ups spreken. Slot gaf eerder al aan dat Feyenoord op meerdere paarden wedt en het dus ook goed kan dat de club twee linksbuitens haalt. De linksbuitens op het target-lijstje van Feyenoord zijn ook allemaal multifunctioneel en kunnen ook uit de voeten als bewegende spits of rechtsbuiten, en in een enkel geval als nummer tien. Keito Nakamura is zo’n speler. Een 22-jarig Japanse linksbuiten die ook als spits of schaduwspits uit de voeten kan. Hij speelt bij LASK Linz in Oostenrijk en heeft een marktwaarde van 8 miljoen euro. Onlangs maakte hij bij Japan zijn debuut. Na 2 interlands heeft al 1 doelpuntje meegepikt. Nakamura heeft een contract tot 2025 en ook voor deze speler moet Feyenoord dus aardig wat miljoenen gaan neertellen.

Nakamura, waar kennen we die ook alweer van? In het seizoen 2019-2020 huurde FC Twente hem voor een seizoen van Gamba Osaka. Hij kwam tot 17 Eredivisie-wedstrijden (4 doelpunten, 1 assist). Leuk weetje voor de Feyenoord-fan: één van zijn doelpunten scoorde hij tegen Ajax. In de tussentijd heeft hij zich flink ontwikkeld. LASK kocht Nakamura in 2021 van Osaka voor een half miljoen. Nu kunnen de Oostenrijkers het twintigvoudige vragen. Dat komt door zijn uitstekende seizoen. In 36 wedstrijden in Oostenrijk kwam hij tot 17 doelpunten en 8 assists. Bij het 22-jarige talent blijft de vraag hoe hij het gaat doen op een hoger niveau. Nakamura valt in ieder geval niet onder de noemer Champions League-aankopen. Toch zijn de Feyenoord-scouts overtuigd, zo meldde 1908.nl al eerder. Wie weet is dit het zomerse transferpareltje van Feyenoord.

Arnaut Danjuma: dure Champions League-held

Een Champions League-aankoop, of in ieder geval Champions League-huur. Die stempel verdient Arnaut Danjuma wel. Waar Feyenoord al lange tijd Ivanusec en Nakamura in de gaten houdt, doemde opeens de naam op van Danjuma. De Telegraaf denkt dat Feyenoord Danjuma wel ziet zitten. In ieder geval meldt het dagblad dat Danjuma zelf Feyenoord wel ziet zitten. Het financiële plaatje is voor de Rotterdammers echter te gortig. Villarreal wil een miljoenenbedrag voor de verhuur van Danjuma en daar vindt Feyenoord het nu nog te vroeg voor. Een permanente overstap naar Rotterdam wordt ook nog niet overwogen door Feyenoord. Villarreal kocht Danjuma ooit voor 25 miljoen euro van Bournemouth en wil die transfersom zeker terug zien. Feyenoord zou dan het eigen transferrecord moeten verpletteren en vindt dat nu nog hoogst onverantwoord. Wellicht verandert dat als de Rotterdammers nog tientallen miljoenen binnenhalen met enkele verkopen.

Want met de 26-jarige Danjuma (contract tot medio 2026 en 25 miljoen marktwaarde) haalt Feyenoord wel iets binnen. Een directe versterking die garant staat voor spektakel en doelpunten. Bovenal haal je iemand met Champions League-ervaring. En niet alleen ervaring zoals Ivanusec, nee ook successen. In het seizoen 2021-2022 miste Villarreal op een haar na de finale van de Champions League. Grote drijfveer in die CL-campagne was Danjuma. In 11 Champions League-duels dat seizoen scoorde hij 6 keer en leverde hij 1 assist. Bij het Nederland elftal is Danjuma voorlopig nog geen succes gebleken (2 doelpunten in 6 interlands), maar met de aanvallende gebreken van Oranje en een transfer naar Feyenoord kan Danjuma zo maar gaan vlammen in oranje. Maar dan moet hij eerst naar Rotterdam trekken en die kans lijkt nog zeer klein.

Danjuma was de Champions League-held van Villarreal in 2021-2022. In de kwartfinale werd het grote Bayern München uitgeschakeld.

Oussama Idrissi en Igor Paixão: bewezen vlees in De Kuip

Natuurlijk heeft Feyenoord zelf ook nog gewoon genoeg in huis om Oussama Idrissi op te volgen. De linksbuiten van het kampioensseizoen was altijd dreigend en kwam steeds beter in vorm. Hij haalde nog geen Champions League-niveau, maar was daar wel op weg naar. Jammer voor de Rotterdammers is dan ook dat ze Idrissi, die zelf graag bij Feyenoord had gebleven, slechts hadden gehuurd. Met Idrissi’s werkgever Sevilla zijn nog contacten, dus het zou goed kunnen dat Feyenoord nog terugkomt bij de Marokkaanse linksbuiten. De Spanjaarden zitten bovendien in financieel slecht weer, waar de Nederlandse club dus kan van profiteren.

Verder zijn we misschien Igor Paixão vergeten. De Braziliaanse vleugelflitser zorgde voor oehs en ahs met zijn acties, voorzetten en fraaie goals, maar deed dat de laatste tijd vooral vanaf rechts. Toch is de 23-jarige Paixão van origine een linksbuiten met rechterbeen. Daarvoor is hij ook gekocht. De kleine rappe man kan dus gewoon weer terug op links. Feyenoord weet ook dat voor Champions League-niveau je minstens twee linksbuitens moet hebben.

Scandinavische talenten: van koopje tot tweebenige doelpuntenmaker

Dus dan zijn er ook altijd wel wat Scandinavische mogelijkheden. Dan moet je denken aan grote talenten die net voordat ze echt doorbreken naar Rotterdam moeten komen. Geen Champions League-aankopen, maar Conference League-aanwinsten met miljoenenbalpotentie. Tobias Fjeld Gulliksen zou zo’n speler kunnen zijn. Volgens 1908.nl wordt de linksbuiten van Strømsgodset scherp in de gaten gehouden. De 20-jarige Noorse linksbuiten (weer rechtsbenig) is in de Eliteserien bezig aan een aardig seizoen. Tot nu toe staat hij op 12 duels (1 doelpunt en 1 assist). Hij heeft nog maar een contract van een jaar, dus zou een koopje (2 miljoen euro) kunnen zijn.

Iets zuidelijker, in Denemarken, voetbalt Gustav Isaksen. Een Deense rechtsbuiten, die ook als linksbuiten uit de voeten kan (tweebenig). Feyenoord is Isaksen net als Ivanusec tegengekomen in de Europese wedstrijden. Slot was eerder al onder de indruk van de vleugelspeler van FC Midtjylland. Afgelopen seizoen kwam hij in totaal tot 45 wedstrijden, waarin hij 22 keer scoorde en 9 assists gaf. De Rotterdammers hopen snel een bod neer te leggen voor de 22-jarige Deen, die met een marktwaarde van 7,5 miljoen euro (contract tot 2025) wel wat moet kosten.

Toeslaan voor die ene linksbuiten en dan kijken naar rechts

Isaksen behoort natuurlijk ook tot de targets van Feyenoord voor de rechtsbuitenpositie. Voor die mooie positie van linksbuiten zijn de kandidaten helder. Ivanusec moet dé aankoop worden en mochten Dinamo en Feyenoord er niet uitkomen dan schakelen de Rotterdammers door. In ieder geval één linksbuiten wil Feyenoord halen en met Paixão en Idrissi (buitenkansje bij Sevilla) heeft Slot dan genoeg keuze. Dan kan er ook snel gekeken worden naar de rechterflank. Want daar wil Feyenoord ook nog een speler voor halen. Wie de opties zijn? Dat lees je binnenkort in het volgende deel van Feyenoord scout.

Voor welke linksbuiten moet Feyenoord gaan?

  • Ivanusec
  • Nakamura
  • Danjuma
  • Idrissi
  • Gulliksen
  • Isaksen
  • Andere linksbuiten
562+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

07:00
4+
VREES voor GELDERSE DERBY | Match of the Weekend
00:10
0+
RKC-directeur: Vaessen aanspreekbaar, reanimatie ter voorzorg
23:51
0+
Noppert hoort Vaessen-nieuws: “Voetbal is een fucking bijzaak”
23:34
0+
Etienne Vaessen bij kennis, op weg naar ziekenhuis
23:21
0+
Voetbalwereld in actie na verschrikkelijke beelden Vaessen
23:17
30+
FC Twente wint nipt en blijft in kielzog PSV
22:49
0+
BREAKING: Paniek bij RKC-Ajax om Etienne Vaessen, duel definitief gestaakt
22:26
191+
Noa Lang verklaart hartje: “Ik ben het niet vergeten”
22:22
133+
‘We gaan onszelf laten zien op het mooiste podium’
22:18
221+
Bosz geniet: ‘Ik vond hem echt geweldig’
21:50
348+
‘Ajax-miskoop gescout door Stevie Wonder’
21:39
44+
Stuntploeg Girona geen partij voor oppermachtig Real Madrid
21:24
38+
Negental Liverpool ziet heroïsch plannetje mislukken
21:09
344+
Steijn onthult: gesprek gehad met kritische Berghuis
21:03
71+
Almere duwt reddeloos Utrecht dieper verdrukking in
20:44
113+
Schiettent levert PSV ‘maar’ drie goals op
20:13
1364+
‘Twee ontevreden Ajacieden overvallen Steijn’
20:10
26+
Dit zijn de opstellingen van Twente en Heerenveen
20:00
203+
Dit zijn de opstellingen van RKC en Ajax
19:41
376+
Fans ‘kennen’ nieuwe trainer Ajax al
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie