Oussama Idrissi

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Oussama Idrissi

Oussama Idrissi is een Marokkaans Nederlandse vleugelaanvaller. In de zomer van 2023 liet Sevilla zijn contract ontbinden, waarna hij overstapte naar Pachuca CF.

  • Idrissi speelt momenteel voor Pachuca CF
  • De aanvaller werd in 2023 landskampioen met Feyenoord
  • In 2021 won hij de Nederlandse dubbel met Ajax
  • Idrissi speelde in Nederland ook voor FC Groningen en AZ
  • In 2019 debuteerde hij als Marokkaans international

Clubcarrière

Idrissi zag op 26 februari 1996 het levenslicht in Bergen op Zoom. Dfee rechtspoot speelde voor drie amateurclubs (SV DOSKO, MOC ’17 en RKSV Halsteren) alvorens hij werd opgepikt door een profclub: NAC Breda. Idrissi maakte na twee jaar de overstap naar de jeugdopleiding van Feyenoord, dat hij in 2015 inruilde voor een overstap naar FC Groningen. Bij de Trots van het Noorden werkte hij het laatste deel van zijn jeugdtraject af.

Doorbraak bij FC Groningen

Idrissi debuteerde op 19 december 2015 in de A-selectie van FC Groningen. Twintig minuten voor tijd mocht hij invallen tegen Heracles Almelo, dat met 2-1 te sterk bleek. In het seizoen 2015-2016 mocht Idrissi in achttien officiële wedstrijden opdraven (drie goals, vijf assists). Scoren deed de vleugelaanvaller onder meer in de Derby van het Noorden tegen sc Heerenveen (1-2 zege).

In de seizoenen 2016-2017 (vijf goals en vijf assists in dertig wedstrijden) en 2017-2018 (vijf goals en één assist in zestien wedstrijden) bleef Idrissi van waarde voor FC Groningen. Dat resulteerde in januari 2018 in een overstap naar AZ. Technisch manager Ron Jans verklaarde namens de Groningers: “Zoals in elke transfer heb je te maken met drie partijen: de club waarbij de speler onder contract staat, de geïnteresseerde club en de speler zelf. Twee van die drie partijen wilden heel graag. Dan moet de derde partij naar tevredenheid – vaak financieel – worden gecompenseerd. Dat laatste is voor ons het geval.”

Smaakmaker bij AZ

AZ betaalde naar verluidt een transfersom van zo’n twee miljoen euro aan FC Groningen. In Alkmaar had de vleugelaanvaller weinig tijd nodig om te wennen. In zijn eerste halve seizoen leverde Idrissi meteen zes goals en zeven assists in vijftien officiële wedstrijden, waar hij in het seizoen 2018-2019 al goed was voor veertien doelpunten en acht assists in 39 officiële wedstrijden.

Zijn beste seizoen in AZ-shirt beleefde Idrissi in 2019-2020. In 42 officiële wedstrijden produceerde hij zeventien doelpunten en tien assists. Scoren deed Idrissi ook in de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Ajax, waardoor beide clubs op 7 maart 2020 in punten gelijk stonden. De coronacrisis maakte echter een einde aan het Eredivisie-seizoen. Tot frustratie van AZ werd het belangrijkste Champions League-ticket toegekend aan Ajax, dat een beter doelsaldo had.

Sevilla

Na tweeënhalf seizoen AZ maakte Idrissi een fraaie transfer naar Sevilla. De Spaanse club telde naar verluidt zo’n twaalf miljoen euro neer voor de vleugelaanvaller, die door een blessure en een conditionele achterstand niet meteen inzetbaar was. Zijn debuut maakte Idrissi in de met 4-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Celta de Vigo. Zijn eerste Champions League-optreden volgde drie dagen later op bezoek bij FK Krasnodar (1-2 zege). Eind januari 2021 stond zijn teller op tien officiële duels voor Sevilla.

Weinig productief bij Ajax en Cádiz

Sevilla gaf Idrissi in de winterse transferperiode van 2021 toestemming om ritme op te doen bij Ajax. De aanvaller debuteerde in de met 1-2 gewonnen Europa League-wedstrijd tegen Lille OSC, maar door de zware concurrentiestrijd (aanvoerder Dusan Tadic was een zekerheidje) kwam hij niet verder dan één basisplaats en dertien invalbeurten. Wel mocht Idrissi een landstitel en de KNVB Beker aan zijn erelijst toevoegen.

Idrissi keerde in de zomer van 2021 terug naar Sevilla, maar in de daaropvolgende maanden bleef zijn inbreng voor de Spaanse club gering. Opnieuw koos de Spaanse club in de winterse transferperiode voor een verhuurbeurt. Idrissi maakte het seizoen af bij competitiegenoot Cádiz CF, waar hij één goal en één assist produceerde in dertien wedstrijden. Die bijdrage leverde de aanvaller in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Rayo Vallecano.

(Pro Shots)

Terug bij Feyenoord

In de zomer van 2022 werd Idrissi voor de derde keer uitgeleend door Sevilla. Ditmaal koos de aanvaller voor een terugkeer op het oude nest bij Feyenoord, waar hij werd herenigd met trainer Arne Slot. Op 7 augustus 2022 maakte Idrissi zijn officiële Feyenoord-debuut in de met 2-5 gewonnen uitwedstrijd tegen Vitesse. Op 21 augustus stond hij voor het eerst in de basis tegen RKC Waalwijk (0-1 overwinning), maar in de rust werd hij vanwege een pover optreden alweer afgelost.

Idrissi beleefde een grillig seizoen in het Feyenoord-tenue. Hij behield wel het vertrouwen van de technische staf en bekroonde dit zelfs door de openingstreffer te produceren in de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (3-0 overwinning). In de zomer van 2023 keerde de aanvaller terug naar Sevilla, maar dat liet zijn contract op 1 september ontbinden.

Pachuca CF

Idrissi keerde terug bij Feyenoord, waar hij de kans kreeg om zijn conditie op peil te houden. Op 19 september 2023 werd zijn nieuwe club bekend: het Mexicaanse Pachuca CF. Zijn debuut voor deze club maakte hij op 1 oktober in de thuiswedstrijd tegen Club Necaxa (1-1). Zijn eerste doelpunt liet niet lang op zich wachten: twintig dagen na zijn debuut maakte Idrissi het verschil op bezoek bij FC Juárez (0-1).


Interlandcarrière

Idrissi kwam uit voor een aantal vertegenwoordigende jeugdteams van Nederland. De buitenspeler kwam onder meer uit voor Jong Oranje, maar de stap naar het grote Nederlands elftal bleef uit. In tegenstelling tot Oranje zag Marokko wel heil in diens kwaliteiten. Idrissi besloot te switchen naar het Afrikaanse land, waar hij op 22 maart 2019 zijn debuut maakte tegen Malawi (0-0) voor de kwalificatie van de Afrika Cup.

In 2019 speelde Idrissi in totaal zeven interlands voor Marokko. Nadien werd hij niet meer opgeroepen.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie