FC Volendam-revelatie genoot van Barcelona-tijd: ‘Misschien had Koeman mij een kans gegeven’

Foto: FC Volendam-revelatie genoot van Barcelona-tijd: ‘Misschien had Koeman mij een kans gegeven’

Xavier Mbuyamba kende zaterdag een sterk optreden tegen AZ. De 21-jarige verdediger wist AZ-topscorer Vangelis Pavlidis in bedwang te houden en scoorde bovendien met een keiharde kopbal. Dat Mbuyama dit seizoen zijn doorbraak kent bij FC Volendam is volgens de verdediger vooral te danken aan zijn periode bij FC Barcelona.

De verdediger maakte afgelopen zomer de overstap naar Volendam, nadat hij eerder al periodes kende bij Chelsea en Barcelona. De boomlange verdediger is vooral onder de indruk van zijn tijd in Spanje, waar hij met wereldtoppers als Lionel Messi en Frenkie de Jong op het voetbalveld stond. “Na een half jaar mocht ik meetrainen met het eerste elftal, dat was geweldig”, vertelt Mbuyamba in gesprek met De Telegraaf.

De verdediger stelt daar echt te hebben leren voetballen. “Er was behalve de bal ook vrij weinig. De gym? Daar deden ze bij Barça niet aan. Alles draaide om het voetballen: rondo’tjes, positiespel, zelfs de keepers deden dan mee. Ik ben daar snel beter geworden. Ik leerde er om rustig te blijven aan de bal, om oplossingen te zien en de juiste keuzes te maken.”

Mbuyama kende ook nog een kortstondige periode bij Chelsea, maar had misschien nog wel langer bij Barcelona willen blijven. “Ik ben heel trots op wat ik al heb gedaan in het leven, maar ook blij met waar ik nu sta. Sommige mensen zeggen dat ik het slimmer had moeten aanpakken. Als ik bij Barça was gebleven, had ik onder Koeman misschien het eerste gehaald. Dingen gebeuren. Ik heb veel geleerd van het verleden en dat kan ik nu laten zien.”

Denk jij dat Volendam in de Eredivisie blijft?

  • Ja, dat verwacht ik wel
  • Nee, ik denk dat ze degraderen
205+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie