De Madueke-deal waar Van Nistelrooy en PSV blij van worden

Foto: De Madueke-deal waar Van Nistelrooy en PSV blij van worden

PSV verkocht deze winterstop Cody Gakpo voor vijftig miljoen euro aan Liverpool. Net lang daarna meldde Chelsea zich in Eindhoven voor Noni Madueke. Ruud van Nistelrooy was stellig: hij wil dat de Engelsman niet vertrekt, maar weet ook dat hij geen keuze heeft als er een hoog miljoenenbod binnenkomt. Dat terwijl de Eindhovenaren net vijftig miljoen euro hebben binnengehaald met Gakpo. Het probleem van Van Nistelrooy is in dezen ook de oplossing voor PSV. De trainer gaf de voorzet, de technische leiding moet deze kans nog ekkes afmaken.

De ogen van de PSV-fans keken tijdens de wedstrijd tegen Fortuna Sittard kritisch naar Noni Madueke. De Engelsman kwam, net als de rest van de PSV-aanvallers, met moeite door de hechte defensie heen. Waar Cody Gakpo de ruimte voor een doelpunt of een assist nog wist te vinden, lukten dat Madueke en de andere PSV-aanvallers in Sittard niet genoeg om een overwinning over de streep te trekken. Dat Madueke veel acties en passes in huis had, maar daar bij lange na niet het rendement van Gakpo bij haalde, lijkt ook de reden dat de Eindhovenaren liever miljoenen cashen dan het creatieve heft in de voeten van de blessuregevoelige buitenspeler te leggen.

PSV en de jacht op (Chelsea-)miljoenen

Met Madueke heeft PSV eigenlijk hetzelfde gedaan als dat Borussia Dortmund deed met Jadon Sancho en Jude Bellingham. Jonge Engelse spelers zijn in de basis om twee redenen interessant voor clubs van het Europese vasteland: de kansen bij Engelse topclubs zijn door het grote geld voor aankopen in plaats van (top)talent.

Door de regels van het Engelse voetbal, waar minimaal acht homegrown (spelers die voor hun 21e minimaal drie jaar in een Engelse jeugdopleiding hebben gespeeld, red.) in de selectie van 25 man moeten zitten, betalen Engelse clubs over het algemeen ook meer geld voor deze spelers – dat aanbod is minder (groot), de vraag is onverminderd groot en dus krijg je daar als verkopende club meer geld voor.

Dat is ook de reden dat PSV hoog in de boom kan gaan zitten in de onderhandelingen met Chelsea. Naast de homegrown-status zorgen er ook andere aspecten voor een goede onderhandelingspositie voor PSV. Madueke heeft nog een contract tot de zomer van 2025, heeft geschatte transferwaarde van 15 miljoen euro en staat nog aan het begin van zijn carrière.

De Engelsman werd in de zomer van 2018 transfervrij overgenomen van Tottenham Hotspur, dus flinke winst kan PSV sowieso bijschrijven. Dat er voor Van Nistelrooy sportieve redenen zijn om, net als bij Gakpo, voor een vertrek van Madueke te gaan liggen, is meer dan duidelijk. Het eerste (een transfer van Madueke naar Chelsea) hoeft het tweede (Madueke in een PSV-shirt) echter niet uit te sluiten. De relatie tussen PSV en Chelsea gaat immers al wat langer mee dan de Madueke-onderhandelingen.

Noni Madueke ook zonder blessure niet klaar voor toptransfer

Chelsea telde honderd miljoen euro neer voor Mychajlo Moedryk van Shaktar Doenesk en heeft spelers als Raheem Sterling, Christian Pulisic en Hakim Ziyech als alternatieven op de vleugels. Met João Felix en Pierre-Emerick Aubameyang zijn er ook twee spelers die, als de nood hoog is, op de flanken kunnen en op basis van hun selectiestatus en ervaring in de Premier League eerder in aanmerking zullen komen dan een 20-jarige Engelsman.

Madueke liet in de wedstrijd tussen PSV en Fortuna Sittard ook zien waarom. Daar moet van te voren wel één kanttekening bij geplaatst worden. Madueke was in creatief opzicht aanwezig: tegen Fortuna Sittard was de Engelsman goed voor acht belangrijke passes; het meeste van alle PSV’ers. Dat daar geen assists uit volgen, hoeft niet altijd te maken hebben met de kwaliteit van de pass – het kan ook aan de kwaliteit van de afwerking of de kwaliteit van de verdedigers / defensieve positionering liggen. Madueke verwijten dat hij geen assists geeft op het moment dat Luuk de Jong zijn dag niet heeft, is daarom te makkelijk.

Madueke heeft, naast zijn fysieke gesteldheid, nog twee andere ‘rendementstoppers’. Daar is de Engelsman in zekere zin wel zelf verantwoordelijk voor. Het grootste verschil tussen Madueke en bijvoorbeeld Gakpo is niet eens de manier van spelen, de explosiviteit van Madueke of de trap van Gakpo. De naar Liverpool getransfereerde linksbuiten deed één ding anders met zijn acties, schoten en belangrijke passes: de Nederlander weet dat hij niet met elke pass of individuele beslissend hoeft te zijn en heeft daardoor de rust in zijn hoofd – en dus in zijn spel – om de momenten te kiezen in plaats van altijd te gaan.

Gakpo heeft daar ook tijd voor nodig gehad, maar plukte dit seizoen de vruchten van die ontwikkeling. De Liverpool-aankoop zette in zijn laatste half jaar bij PSV gemiddeld vijf dribbels per wedstrijd in. Dat leverde gemiddeld 2,9 keer per negentig minuten (58% van alle dribbels) balverlies op. Madueke zet in diezelfde Eredivisie gemiddeld 9,1 dribbels negentig minuten in. Daarvan mislukten er niet alleen in percentage meer dan bij Gakpo (60%): met gemiddeld 5,5 mislukte acties per negentig minuten zorgt Madueke voor meer balverlies dan Gakpo acties maakte.

Dat kiezen van momenten komt niet alleen bij de individuele acties naar voren. Madueke schiet bijna net zo graag als ‘ie een dribbel in zet: tegen Fortuna probeerde ‘ie het acht keer, maar dat lag boven zijn Eredivisie-gemiddelde per negentig minuten: 5,5. Hoe vaak Madueke op de juiste positie stond om te scoren in de Eredivisie? 5,5% (0,3 doelpunten per negentig Eredivisie-minuten). Wanneer een Premier League-club toeslaat om je in de basis te zetten? Als je in 17% van je schotpogingen in de juiste positie staat om te scoren, eerst omhoog kijkt of er ruimte is voor een actie voordat een speler die inzet en, ondanks de drang naar voren, ook met geduld en op zekerheid kan spelen.

De reden waarom Madueke bij PSV speelt

Dat is ook de keuze die Madueke maakte door Tottenham in eerste instantie te verruilen voor PSV: een kans op speeltijd in het eerste, maar ook de ruimte om fouten te maken op het hoogste niveau zonder dat er meteen een meer ervarene of duurdere speler voor in de plaats komt te staan. Dat Chelsea de vleugels goed bezet heeft, onlangs nog een mega-aankoop deed voor die positie(s) en daardoor vooral een ontwikkelingsaankoop in Madueke ziet, is voor PSV een geluk bij de ongelukkig getimede interesse.

Van Nistelrooy gaf eigenlijk de voorzet die Marcel Brands nog ekkes (even, red.) moet inkoppen. De trainer gaf aan dat hij Madueke niet kwijt wilde, net zoals het aannemelijk is dat Madueke zijn zicht op wekelijkse speeltijd niet kwijt wil. Van Nistelrooy accepteerde wel dat niet altijd ‘nee’ gezegd kon worden. PSV heeft ondanks de miljoenendeal van Gakpo nog steeds geld nodig. Dat komt omdat er, naast 45 miljoen euro aan leningen, ook nog dik 22 miljoen euro aan transfervergoedingen betaald moeten worden – en de aankopen die gedaan werden de afgelopen jaren, zijn al voor groot deel voor de uitgaande rekening van Gakpo.

PSV zal waarschijnlijk het gewenste transferbedrag niet zal krijgen op het moment dat Madueke (bijvoorbeeld) nog anderhalf jaar op huurbasis in het Phillips Stadion speelt. Een Madueke in topvorm bleek in het verleden al goud waard voor PSV. Dat de jonge Engelsman, mits fit, nog veel ruimte voor verbetering heeft en bij PSV ook nog niet is uitgeleerd, kan van een Madueke-transfer niet alleen voor PSV een droomdeal maken. Een transfersom van 30-40 miljoen euro zorgt ervoor dat PSV transfersommenschuld kan afbetalen, andere verliezen kan dekken en andere inkomsten kan gebruiken voor bijvoorbeeld de spelersgroep. Van Nistelrooy krijgt ook wat hij wil en kan nog wel even over zijn vleugelflitser beschikken. En voor Madueke geldt dan al helemaal: zo lang hij als een kip zonder kop over Eredivisie-velden blijft rennen en niet fit kan blijven in onze competitie, is hij nog niet aan de Premier League(-top) toe.

Wat is de beste oplossing?

  • Madueke verkopen
  • Madueke verkopen en huren
  • Madueke behouden
1165+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:48
46+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
114+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
34+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
33+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
38+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
96+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
17+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
14+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
225+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
37+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
48+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
775+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
201+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
88+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
10:00
137+
Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee
09:56
49+
NEC-aanhang hoort Vitesse-tegenvaller
09:48
756+
‘Berghuis-transfer voor fooi’
09:41
30+
Jong PSV-trainer kondigt vertrek aan: “Tijd voor een volgende stap”
09:25
6114+
‘Van der Gijp op non-actief bij Vandaag Inside’
09:11
234+
Valentijn Driessen velt oordeel over Brenet-besluit FC Twente
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie