De Boer wijst Heitinga op ‘lastige Ajax-valkuil’

Foto: De Boer wijst Heitinga op ‘lastige Ajax-valkuil’

Frank de Boer weet precies wat John Heitinga nu meemaakt bij Ajax. De Boer kende eenzelfde soort scenario bij de Amsterdammers toen hij ook middenin het seizoen begon aan zijn trainersloopbaan. De Boer denkt dat Heitinga een goede kans maakt om te slagen als hoofdtrainer van Ajax.

In gesprek met De Telegraaf geeft De Boer aan dat het belangrijk is dat Heitinga een echte Ajacied is. “Ajax zit in je bloed, in je aderen. John speelde vanaf zijn zevende bij Ajax, ik vanaf mijn veertiende, maar ik heb weer iets langer in het eerste gespeeld: 10,5 seizoen. Dan weet je wat het Ajax-DNA is.”

De Boer vindt dat Heitinga goed is begonnen en wees op de wedstrijdbespreking van de oefenmeester. “Bij zijn eerste wedstrijdbespreking liet hij alleen de ranglijst zien, waarop we vijfde stonden. Dat vond ik heel sterk, want vijfde staan kán niet.”

Spelersgroep managen

Volgens De Boer ligt de grootste uitdaging voor Heitinga in het managen van de grote spelersgroep. “Op een gegeven moment krijgt elke trainer een stormfase, waarin het tegenzit en iedereen vindt dat hij moet spelen. Wat doen de jongens die worden gepasseerd? Helpen ze toch de kar te trekken of brengen ze die tot stilstand?”

De voormalig bondscoach van Oranje stelt dat je altijd te maken krijg met drie soorten groepen. “Je hebt een groep die tevreden is en een groep die ontevreden is. Daartussen ’zwemmen’ een paar spelers zonder mening. De ontevreden jongens gaan die zieltjes proberen te winnen. En dat is het lastige. Probeer maar eens dertig mensen te managen. Je kúnt niet iedereen tevreden houden.” Daarnaast stelt De Boer dat Heitinga het ook niet meer moet hebben over vertrokken spelers zoals Sébastien Haller, Antony en Lisandro Martínez. “Die spelers zijn er niet meer. Klaar, dus stop daar ook geen energie in, maar richt je op de selectie die je wel hebt, want dié heeft al je energie nodig.”

Eindigt Cambuur tegen Ajax in 1-4?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Denk jij dat Ajax nog kampioen wordt?

  • Ja
  • Nee
227+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie