Burkina Faso zonder Ajax-invloeden naar halve finale

Eerder op zaterdag bereikte Kameroen de halve finales van de Afrika Cup al door Gambia met 2-0 naar huis te sturen, en nu heeft het land van Ajacied André Onana gezelschap gekregen van Burkina Faso. Dat was met 1-0 te sterk voor Tunesië.

Anders dan de Kameroeners, die natuurlijk in actie kwamen met Onana onder de lat, bleef Burkina Faso verstoken van Ajax-invloeden. Bertrand Traoré (oud-Ajax en ex-Vitesse) en Hassane Bandé, die door Ajax wordt uitgeleend aan NK Istra uit Kroatië, bleven namelijk negentig minuten lang op de reservebank zitten. Ook Omar Rekik (speelde in de jeugd bij PSV en Feyenoord) deed niet mee aan de kant van Tunesië.

In het Roumdé Adjia Stadion in Garoua stal Lorient-aanvaller Dango Ouattara de show. Ibrahim Blati Touré stuurde de vleugelspits op slag van rust weg met een afgemeten passje, waarna de ‘Man van de Wedstrijd’ twee verdedigers uitkapte en hard raakschoot. Overigens was die treffer niet helemaal verdiend, want tot dat moment waren de Tunesiërs eigenlijk de bovenliggende partij.

Veldoverwicht, maar geen kansen

In de tweede helft koos Tunesië de aanval, het Noord-Afrikaanse land ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Gek genoeg leverde dat géén grote kansen op, want Burkina Faso was in het tweede bedrijf nog het dichtst bij een doelpunt: Cyrille Bayala kreeg een enorme kans, maar zijn inzet werd verijdeld door doelverdediger Bechir Ben Said.

Matchwinner Ouattara kreeg overigens nog een rode kaart wegens een elleboogstoot. Burkina Faso speelde de laatste tien minuten met tien man, maar dat brak het land niet op.

Scoreverloop: 1-0 (45′) D. Ouattara

Verdien 2.55 keer je inleg als Marokko morgen van Egypte wint!