Antony zit bij Manchester United in de problemen

Foto: Antony zit bij Manchester United in de problemen

De supporters van Manchester United zijn Antony intussen liever kwijt dan rijk. De Braziliaanse aanvaller kwam vanwege zijn transfersom van bijna 100 miljoen euro vol vertrouwen binnen en slaagde er in anderhalf jaar tijd in om zichzelf in Engeland onmogelijk te maken. De conclusie is echter dat hij dit vooral aan zichzelf te danken heeft.

Inside: Antony onder druk bij Manchester United

Dat hoofdtrainer Erik ten Hag in de zomer van 2022 tijdens zijn komst ervoor koos om bij het clubbestuur aan te dringen op het binnenhalen van Antony, was geen grote verrassing. De oefenmeester kende de Zuid-Amerikaan uit zijn periode bij Ajax. In Amsterdam arriveerde hij in 2020 en bleek hij geen aanpassingstijd nodig te hebben om zowel in de Nederlandse competitie als in de Champions League van meerwaarde te kunnen zijn. De 16 miljoen euro dat Ajax betaalde aan São Paulo was dan wel een flink bedrag, maar al snel was het duidelijk dat de club bij een verkoop veel meer voor de aanvaller zou krijgen. En dat gebeurde ook.

Ajax zat er niet bepaald op te wachten om hem na twee seizoenen al weg te doen. Met de nieuwe trainer Alfred Schreuder aan het roer, waren de Amsterdammers al de nodige spelers kwijtgeraakt. Schreuder eiste dan ook bij het clubbestuur dat Antony zou blijven. Manchester United had zijn pijlen echter op hem gericht staan en bleek ver te willen gaan. Zo bleek het mogelijk dat de creatieveling, die een marktwaarde van niet meer dan 40 miljoen euro vertegenwoordigde, voor meer dan het dubbele naar de Premier League kon verkassen. Ten Hag was er echter van overtuigd dat hij met de Braziliaanse aanvaller geen kat in de zak zou kopen.

Hevige kritiek op zijn inbreng

Vorig voetbaljaar klonken in Engeland echter al de nodige twijfels over de kwaliteiten van Antony. Hij was dan wel dreigend aan de rechterkant van het speelveld, maar tot veel doelpunten en assists leidde het niet. In 23 basisoptredens en 2 invalbeurten in de Premier League kwam Antony niet verder dan 4 treffers en 2 assists, een zeer slechte statistiek voor een speler die als topper werd binnengehaald. Dit seizoen zorgen zijn cijfers echter voor een nog groter probleem. Waar Antony van Ten Hag in alle competities de nodige kansen kreeg, lukte het hem nog geen enkele keer om (in)direct betrokken te raken bij een doelpunt.

Daardoor begint de Engelse pers zich steeds meer te roeren. Na het verloren uitduel met Nottingham Forest (2-1 nederlaag) van eind vorig jaar was The Sun onder meer klaar met de prestaties van Antony en haalde het snoeihard uit. “Opnieuw een hopeloze, gênante prestatie van de honderd miljoen euro kostende vleugelspeler van United, die zijn reputatie als een van de slechtste aankopen uit de clubgeschiedenis alleen maar versterkte. Misschien is hij zelfs wel de allerslechtste aankoop. Hij deed gewoon helemaal niets, waarna hij kort in de tweede helft werd vervangen”, zo schreef het na het teleurstellende resultaat.

Volgens voormalig topkeeper Peter Schmeichel zorgt de creatieve buitenspeler zelfs voor problemen in de selectie van Manchester United. Vanwege zijn gedrag zouden verschillende spelers klaar zijn met Antony en erop hopen dat de Engelse topclub snel afscheid van hem neemt. “Ik vind dat Ten Hag de status van Antony echt moet heroverwegen. Hij voegt weinig toe aan het team. Hij frustreert zijn teamgenoten. Het is echt frustrerend. Antony krijgt al geruime tijd de kans, maar deze speler heeft nog altijd niet gescoord dit seizoen. Hij heeft zelfs geen assist gegeven”, vertelde de 60-jarige Deen in gesprek met Supersport.

Antony voor Manchester United in actie tegen Nottingham Forest.

Lastige situatie voor Antony

Antony heeft ogenschijnlijk het geluk dat hij bij Manchester United nog altijd werkt onder Ten Hag. De Nederlander blijft in de media het volste vertrouwen in zijn speler uitspreken, al zal hij eveneens zien dat het steeds lastiger wordt om hem voor de kritische, Engelse pers te verdedigen. Zo kwam hij eerder dit seizoen in de problemen terecht toen zijn ex-vriendin aangifte tegen hem deed vanwege huiselijk geweld, mishandeling en bedreiging. Ten Hag gaf Antony vervolgens de mogelijkheid om naar zijn geboorteland Brazilië af te reizen om zijn privézaken te regelen, waardoor hij een tijdlang niet tot de selectie behoorde.

Eenmaal teruggekeerd sloot Ten Hag hem weer in de armen, maar Antony had het verpest bij de supporters. De voetballer blijkt niet van steen te zijn en verliest langzaam het vertrouwen in zichzelf, waardoor de kans dat hij in Manchester nog gaat slagen steeds kleiner begint te worden. Zijn situatie wordt bovendien nog zorgelijker wanneer het clubbestuur er binnen een paar maanden voor kiest om afscheid te nemen van Ten Hag, die vanwege de teleurstellende prestaties steeds verder onder druk komt te staan. Bij de komst van een nieuwe hoofdtrainer lijkt Antony vervolgens de eerste speler te zijn die uit de selectie vliegt.

Tóch zijn er in Engeland eveneens analisten die erin geloven dat Antony het in het land kan redden. Gary Neville stelde onlangs bij Sky Sports dat de aanvaller zeker niet het geldbedrag waard was dat hij ooit voor Manchester United heeft gekost, maar dat hij weldegelijk het niveau heeft om een bepalende speler te worden. “Antony moet zijn spel zodanig aanpassen dat zijn teamgenoten weten waar zij bij hem aan toe zijn. Hij moet meer consistentie toevoegen aan zijn spel. Antony zal nooit uitgroeien tot een van de beste spelers in de wereld, maar hij zou kunnen uitgroeien tot een speler zoals Riyad Mahrez”, zo luidde zijn oordeel.

Of Antony nu nog jaren voor Manchester United gaat voetballen of snel vertrekt: zijn periode in Engeland zal nooit volledig geslaagd meer zijn. De Braziliaan kreeg zijn kans in een Europese topcompetitie op een presenteerblaadje aangeboden, maar blijkt nog altijd niet bestand te zijn tegen de druk en het verwachtingspatroon die rondom de transfer hangen. Met zijn 23-jarige leeftijd is hij echter nog niet te oud om zich te herstellen. Als hij de juiste mensen om zich heen verzameld en Manchester United hem de gelegenheid biedt om zich te revancheren, kan het nog lukken. Maar daarvoor kan Antony uitsluitend naar zichzelf kijken.

Gaat Antony bij Manchester United nog slagen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
1249+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:59
4+
Transferdomper voor FC Utrecht
12:43
11+
Bakayoko geniet van Eredivisie-sensatie: “Hoe hij dat doet, pff…”
12:29
357+
‘Van Bommel heeft groot nieuws voor Feyenoord’
12:15
2025+
‘Daley Blind-drama voor Oranje’
12:00
65+
Slot-ball blijft bij Feyenoord met deze bijzondere trainers
11:47
84+
Verbazing om Pusic-suggestie: “Kleineerde Wieffer”
11:30
154+
‘TV-exit voor Wilfred Genee’
11:16
20+
‘Italiaanse top jaagt op Zirkzee’
10:57
176+
‘Verrassende wending voor Roger Schmidt’
10:44
16+
Van de Ven baalt na nieuwe dreun: “Wil ik eigenlijk niet naar kijken”
10:27
124+
‘Ajax laat oog vallen op Zweedse middenvelder’
10:13
29+
Ten Hag doet boekje open over mislopen ‘supertransfer’: “Heeft het al bewezen”
10:00
252+
Geloof in Ajax: “We komen snel terug”
09:54
95+
‘Bom onder Conference League-finale’
09:39
27+
Oranje-international zaait vertwijfeling: “Is geen positie voor hem”
09:24
118+
‘Opvolger Vandaag Inside dient zich aan’
09:09
404+
Driessen loopt he-le-maal leeg over ‘Ajax-tafel’
08:52
236+
‘Xavi Simons betrokken in dubbeldeal’
08:33
70+
’70 miljoen-vervanger voor Antony’
08:17
74+
Frimpong reageert op Oranje-stelling: “Bondscoach moet maar beslissen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie