‘Ajax moet vrezen voor PSV-doemscenario’

Foto: ‘Ajax moet vrezen voor PSV-doemscenario’

Volgens Valentijn Driessen staan de nationale en internationale posities van Ajax op het spel. In zijn column in De Telegraaf schrijft de Ajax-wachter dat de Amsterdammers momenteel op drijfzand vertoeven. De voetbaljournalist stelt dat er op sportief gebied dan ook weinig meer fout mag gaan anders dreigt Ajax als een kaartenhuis ineen te storten.

Het mislopen van de Champions League zou ook voor Ajax een financiële strop zijn schrijft Driessen. “Om een vrije val dan te voorkomen dient Ajax juist extra geld uit te geven om CL-waardige spelers te halen tegen nog hogere salarisvoorwaarden. Geld wat niet meer op de plank ligt.”

Driessen stelt dat anders het PSV-scenario lonkt, waarmee hij doelt op de verkoop van Cody Gakpo aan Liverpool. “PSV verkocht z’n beste speler Cody Gakpo om financieel overeind te blijven. Het sportieve resultaat wordt er door ondermijnd, terwijl succes juist voor financiële impulsen zorgt.”

Zorgelijke ontwikkeling bij Ajax

Volgens de Ajax-watcher moeten de Amsterdammers serieus rekening houden met eenzelfde scenario. “De club staat gedeeld tweede met PSV, op drie punten van koploper Feyenoord en een punt voorsprong op AZ. De coronacrisis kostte Ajax tientallen miljoenen euro’s, maar sportief bleef de club de machtigste op de Nederlandse apenrots. Deze soevereiniteit wankelt nu. Meer door toedoen van Ajax zelf dan door de concurrenten.”

Bovendien ziet Driessen nog een andere zorgwekkende ontwikkeling bij Ajax. “Op de markt is geen enkele Ajacied meer dan 30 miljoen euro waard. Een prijsdalend effect is dat weinig doorverkochte Ajacieden doorbreken en doorgroeien bij topclubs. Antony heeft het moeilijk bij Manchester United en Brazilië en Lisandro Martinez was slechts een bruikbare wissel bij wereldkampioen Argentinië.”

Driessen stelt dat Ajax in de weer is met een ‘giftige cocktail’ en voorziet een mogelijk doemscenario. “Komt er een tweede CL-misser of mislukte transferperiode achteraan, dan hoeft Ajax alleen nog maar naar PSV te kijken hoe moeilijk het wordt om de negatieve spiraal, sportief en financieel te doorbreken. De dramatische zomeraankopen kunnen het einde inluiden van de hausse-periode als Ajax niet snel orde op zaken stelt.”

Spelen NEC en Ajax gelijk?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Denk jij dat Ajax Champions League-voetbal haalt?

  • Ja, dat verwacht ik wel
  • Nee, dat gaat ze niet lukken
949+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie