‘Ajax, Feyenoord en PSV staan voor dilemma’

Foto: ‘Ajax, Feyenoord en PSV staan voor dilemma’

Sinds het vertrek van Marc Overmars nemen technisch manager Gerry Hamstra en zijn rechterhand Klaas-Jan Huntelaar het technische beleid van Ajax waar. De Amsterdammers lijken echter niet door te willen met Hamstra en zoeken nog naar een nieuwe technisch directeur. Opmerkelijk genoeg zitten ook de andere topclubs, PSV en Feyenoord momenteel zonder technisch directeur na het vertrek van respectievelijk John de Jong en Frank Arnesen.

“De vijver aan technisch directeuren is veel te klein, die conclusie kun je wel trekken”, stelt Eric Gudde tegenover het Algemeen Dagblad. “Er zijn voorbeelden van oud-voetballers die hun voetbalshirt uittrekken en een paar maanden later succesvolle technisch directeuren blijken. Maar er zijn er ook veel, te veel, die het niet redden. Dat merk je aan het huidige aanbod. Dat is zonneklaar”, erkent de voormalig Feyenoord-baas.

Nico-Jan Hoogma

De KNVB noemt die trend dan ook zorgwekkend en heeft inmiddels een project opgestart om voldoende kundige technisch directeuren op te leiden. Een initiatief dat toegejuicht wordt door Nico-Jan Hoogma, de huidig technisch directeur van Heracles Almelo. “Zelf heb ik het geluk gehad dat ik onder leiding van Jan Smit langzaam in het vak kon groeien. Dat heeft me zoveel gebracht. Je kunt, zoals ik, dan zeventien jaar betaald voetbal achter de rug hebben en in het bezit zijn van een hbo-diploma; je leest niet zomaar een jaarrekening en maakt niet zomaar een financiële balans op. Je bent, kortom, niet van de ene op de andere dag directeur van een voetbalorganisatie. Dat daar nu meer oog voor komt met dat buddy-traject is een goede zaak.”

Opleiding technisch directeur

Gudde zou het liefst een officiële opleiding zien, voor zowel algemeen directeur, als voor technisch directeur. “Om het aanbod van technisch directeuren te vergroten, zou je als KNVB een opleiding moeten aanbieden waar kandidaten met een breed scala aan achtergronden terecht kunnen.” Volgens Gudde komt er ongelofelijk veel kijken bij de functie van een technisch directeur. “De staf aanstellen en begeleiden, de juiste spelers halen en verkopen, de scouting aansturen, oog hebben voor de jeugdopleiding. En dan heb je vaak ook nog te maken met een raad van commissarissen die je, wanneer de sportieve resultaten even tegenzitten, uit emotie zomaar aan de kant kunnen zetten. Het vak van technisch directeur in de huidige vorm is zwaar. Té zwaar, denk ik geregeld. Je kunt het haast niet goed meer doen. De constructie waarbij de taken verdeeld worden over meerdere personen is zeker het nadenken waard. Wat vaststaat: het zou de houdbaarheid van de technische eindverantwoordelijke ten goede komen.”

Moet Ajax Gerry Hamstra zo snel mogelijk vervangen?

  • Ja, die is ongeschikt
  • Nee, ze moeten hem laten zitten
286+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie