Antony bezorgt Ajax nieuw Ibrahimovic-drama

Foto: Antony bezorgt Ajax nieuw Ibrahimovic-drama

Antony zette zichzelf weer op de kaart in de wedstrijd van Ajax tegen FC Groningen. De Braziliaanse vleugelaanvaller, die al heel de transferperiode wordt gelinkt aan een transfer naar Manchester United, liet in de Johan Cruijff ArenA zien waar het bij de ploeg van Erik ten Hag onder andere aan ontbreekt in de voorhoede. Dat dit positief is voor Ajax´ penningsmeester, lijkt buiten kijf te staan. Helemaal als United in de laatste weken van de transfermarkt de bange kat is die gekke sprongen maakt. Het geluk voor Ajax: de transfer(bedrag)tijden zijn wel wat veranderd sinds dat Zlatan Ibrahimovic na een weergaloze solo zijn transfer naar Juventus ineens kon afronden. 

De Antony-show bij Ajax tegen FC Groningen kwam voor de Amsterdammers op het slechtst mogelijke moment. Op het moment dat de Braziliaanse vleugelaanvaller zich een weg tussen drie Groningen-verdedigers op een vierkante meter werkte, zou je bijna hopen dat de scouts van United even niet oplette. Dat de Braziliaan even later met een weergaloos schot vanaf de rechterhoek van de zestien zelf op het scorebord eindigde en even later vanaf de linkerflank Steven Bergwijn bediende, zorgde er niet alleen voor dat zijn naam opnieuw onderstreept werd door de scouts (van United) die de wedstrijd tegen FC Groningen aandachtig bekeken. Daar staat inmiddels een grote, duivelsrode cirkel omheen. 

Antony en Ajax

Kijk je naar het track-record van Ten Hag bij Ajax, dan valt op dat de creativiteit van zijn teams vooral vanaf de linkerflank kwamen. Antony gaf daar de afgelopen jaren met zijn van-buiten-naar-binnen dribbels en kunsten aan de zijlijn onder Ten Hag vaak het startschot of degene die een andere ploeggenoot vrij kon dribbelen met zijn actie. Voor de komst van de Brazliaanse vleugelaanvaller maakte Hakim Ziyech de dienst uit op de rechterflank. Dat zijn allebei andere types dan de huidige rechtsbuiten onder Ten Hag bij Manchester United: Engels international Jadon Sancho. De oud-speler van Borussia Dortmund en Man City kostte bijna honderd miljoen euro, maar zorgt tot nu toe eerder voor aanvalsvertraging dan tempoversnellingen in het offensieve spel van The Red Devils


De wedstrijd tegen FC Groningen was het perfecte voorbeeld wat United op dit moment op de flank(en) mist. Marcus Rashford heeft de snelheid en de techniek die nodig is om dit soort ruimtes te kunnen creëren, maar is eigenlijk niet behendig en lichtvoetig genoeg om zich in de extreem kleine ruimtes tussen de back, de centrale verdediger en één van de verdedigende middenvelder te bewegen zonder dat er op regelmatige basis balverlies geleden wordt. Sancho heeft die korte dribbel wel, maar heeft dan weer de snelheid niet die nodig is om tussen al die instappende verdedigers en invliegende ledematen te slalommen. 

Dat maakte Antony ook voor de sportieve crisis op Old Trafford al een belangrijke gegadigde voor een transfer naar Manchester United. De situatie vanuit Engeland is echter ook al weken lang duidelijk: de club zal eerst een oplossing moeten vinden voor het probleem rondom Cristiano Ronaldo, die ondanks geruchten over contractontbinding volgens de officiële mededeling van de club nog steeds niet mag vertrekken uit de selectie van Erik ten Hag. Sterker nog: de Portugese steraanvaller zou samen met invloedrijke spelers zoals Bruno Fernandes en Harry Maguire bij het bestuur van United hebben aangeklopt om hen aan te moedigen de spelers te halen die Ten Hag bovenaan zijn wensenlijst heeft staan. Dat is, ondanks het naderende akkoord met Juventus-speler Adrien Rabiot, nog altijd Frenkie de Jong. Maar na Groningen-thuis zal ook de naam van Antony opnieuw in de bestuurskamer van United vallen. 

Manchester United

In de eerste twee wedstrijden van United dit seizoen vielen, buiten de uitslagen, twee andere spelelementen op. In aanvallend opzicht ontbreekt het de ploeg aan een Antony, een speler die zich ondanks de drukte door de linies kan dribbelen en zo ruimte kan creëren voor zijn medespelers. Dat zo’n speler in offensief opzicht een meerwaarde heeft, is duidelijk. Het defensieve aspect van een dergelijke speler op de flanken, dat wordt nog wel eens onderschat. Een speler zoals Antony is bijna altijd aanspeelbaar. Op de stropdas. Met een crosspass in zijn voeten. Over de grond. Wanneer United dan een sterke passer op de as van het middenveld heeft staan, bijvoorbeeld een Rabiot of een De Jong, en een explosieve buitenspeler zoals Antony, heeft Ten Hag de offensieve basis van zijn reactie-tactiek die Ajax ver bracht in de Champions League bij United binnen. 


Bij Ten Hag weet je immers: als de ploeg aanvalt, zijn er enorme ruimtes achter de defensie en tussen de linies. Brentford ging daar in de Premier League nóg beter mee om dan Brighton, dat nog wel ruimtes tussen de defensieve linies liet. Brentfort hield alles pot-dicht, waardoor je een Eredivisie-beeld kreeg in een Premier League-wedstrijd: United omsingelde de tien man van Brentford die het centrum volledig dichtzette. Als het dan ook ontbreekt aan groot, sterk aanspeelpunt in de spits, een explosieve en zeer behendige vleugelspeler én creativiteit vanuit de as van het veld, ben je als ploeg niet alleen gemakkelijker te verdedigen dan PSV in het eerste seizoen onder Roger Schmidt. Met een laag baltempo en veel ruimtes tussen de linies, is dat vragen om tegendoelpunten – en die heeft United de afgelopen weken ook gekregen. 

Dat Antony en De Jong en/of Rabiot van United nog geen dominante ploeg in de Premier League maken, is op basis van het spelbeeld tegen Brighton en Brentford wel duidelijk geworden. Met een trainer zoals Ten Hag is het, helemaal in de stijl die hij wil spelen met United, wel van essentieel belang dat er een explosieve buitenspeler die veel individuele acties, en dus dreiging, met zich meebrengt. Niet kan alleen om de geslaagde acties, maar vooral om de organisatie van de tegenstander te ontregelen. Eén actie van Antony, al is het maar een balletje terug dribbelen en breed leggen zodat het spel verlegd kan worden, kan ervoor zorgen dat een speler van de tegenstander instapt en ruimte creëert waar spelers als Christian Eriksen en Bruno Fernandes wel mee weten om te gaan. Dat maakte een Antony-transfer al bijna net zo noodzakelijk als duur voor Manchester United, maar na de competitiestart van Ten Hag én de Antony-show tegen FC Groningen is zijn komst nog noodzakelijker geworden. En daardoor nog duurder. 

Zlatan Ibrahimovic

De solo’s van Antony tegen FC Groningen zou zomaar eens dezelfde uitwerking kunnen krijgen als de inmiddels legendarisch slalom van Zlatan Ibrahimovic tegen NAC Breda. De spits was al gewild, maar na dat kunststukje werd hij onhoudbaar voor de Amsterdammers. Juventus betaalde destijds zestien miljoen euro om de inmiddels veertigjarige spits van AC Milan op deadlineday over te nemen. Aangezien deze in Engeland één dag later ligt dan in Nederland en Ajax-trainer Alfred Schreuder een nieuw tactisch plan zal moeten uitdokteren als Antony (tijdelijk) wordt opgevolgd door een minder explosieve speler zoals Steven Berghuis of Mohamed Kudus. Zomeraanwinst Francisco Conceição past wel in dat straatje, maar lijkt zich voorlopig op speelminuten in Jong Ajax te moeten richten. 


De transferbedragen die in 2004 voor topspitsen uit de Eredivisie werden betaald, worden nu als het ware neergeteld voor verdedigers met eenjarige contracten (Marcos Senesi, red.). Ajax betaalde zelf al 31 miljoen euro voor Steven Bergwijn en anderhalf jaar daarvoor dik 22 miljoen euro voor Sébastien Haller. Met de transferinkomsten die Ajax al heeft dit seizoen, de status van Antony binnen het team van Schreuder en de noodzaak van United om in de laatste weken van de transfermarkt iets te forceren, zorgt ervoor dat Ajax liever gisteren dan vandaag duidelijkheid krijgt over de toekomst van Antony – of er moet een één op één vervanger voor de Braziliaanse sensatie in een scoutingsboekje staan. 

Zonder vervanger van Antony én zonder tactische aanpassingen met een type Berghuis als rechtsbuiten, kom je in de situatie terecht waarin Ajax zat op het moment dat Antony nog niet terug was van de Olympische Spelen en moet Ajax in de winterstop, voor clubs het minst ideale moment om te verkopen, op zoek naar versterkingen voor een eerste elftal met veel kwaliteit. Dat je dan een dikke transfersom hebt om op te teren, ervan uitgaande dat Antony een bedrag tussen de tachtig en honderdtwintig miljoen euro oplevert, is fijn voor de penningsmeester. Het bedrag dat Ajax dan betaalt voor een explosieve buitenspeler ligt, helemaal als deze in Europa actief is, veel hoger dan in de zomer. Dat terwijl er op dit moment ook opties beschikbaar zijn die aan het Antony-profiel voldoen en bewezen hebben het Ajax-niveau aan te kunnen.

Voetbal is tegenwoordig ook snel handelen buiten het veld. AS Roma heeft Justin Kluivert, die nog een contract heeft tot aan het einde van het seizoen, niet hard nodig, terwijl Ajax bij een Antony-transfer zo’n explosieve en bovendien tweebenige buitenspeler wel kan gebruiken. Op het moment dat Ajax niet handelt voordat Manchester United toegeeft aan de roep van de trainer, de sterren van het team én de achterban, komt het belangrijkste gevolg van een Ibrahimovic-drama aan het licht: spelers zoals Angelos Charisteas en Markus Rosenberg. Ajax kan er natuurlijk ook voor kiezen om Antony deze zomer nog aan zijn contract te houden, maar zo’n unieke situatie ontstaat vaak niet eens een keer in een seizoen. Ook met een mega-transfer van Martínez al op zak is het bedrijfsmatig bijna niet te verantwoorden om het transferrrecord van de club niet te laten breken door Antony en Manchester United.

TIP: Een stunt van Sparta tegen Ajax is minimaal 6x je inzet waard!

Wat moet Ajax doen als United aanklopt?

  • Voor meer dan 100 miljoen verkopen
  • Niet verkopen
  • Verkopen en Berghuis op rechtsbuiten
  • Verkopen en vervanger halen
  • Verkopen en Kudus op rechtsbuiten
  • Verkopen en andere speler rechtsbuiten
2004+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie