KNVB-directrice reageert: is WK-boycot optie?

Foto: KNVB-directrice reageert: is WK-boycot optie?

Vanavond oefent het Nederlands elftal tegen Duitsland, alvast richting het WK in Qatar. Maar zouden we dat toernooi niet moeten boycotten wegens het aan de laars lappen van de mensenrechten in het organiserende land? Marianne van Leeuwen, directrice bij de KNVB, vindt van niet.

“In Qatar is onze inzet meer dan de sportieve inzet. We vragen aandacht voor belangrijke ontwikkelingen. Voor de arbeidsomstandigheden van de arbeidsmigranten, voor de mensenrechten, voor vrouwenrechten, voor vrijheid, voor gelijkheid”, reageert Van Leeuwen, geciteerd door De Telegraaf.

“Amnesty International en andere partijen koppelen terug dat er beweging en impact is. Ze zijn ook heel duidelijk dat er nog een wereld te winnen is en we er nog lang niet zijn. Een boycot of het toernooi verplaatsen zou tegengesteld werken en er niet aan bijdragen. Het zou zelfs schadelijk zijn voor de arbeidsmigranten die hun werk kwijt zouden raken, terwijl we hen juist zouden moeten steunen.”

Laatste keer

Van Leeuwen weet zeker dat Qatar het laatste land zonder naleving mensenrechten zal worden dat een WK krijgt toegewezen. “Het is nu al een tijdje zo dat landen die een bid uitbrengen verplicht zijn daar een mensenrechtenparagraaf in te zetten. Ze moeten het ook heel goed kunnen uitleggen. Ook de besluitvormingsprocedure is veranderd. Landen moeten openlijk aangeven waar ze op stemmen, ze moeten zich dus verantwoorden. Dat zijn belangrijke veranderingen.”

Maar in 2022 vindt er dus nog wél een toernooi plaats in zo’n controversieel land. “We hadden drie opties: niet naar het WK gaan, wel naar het WK gaan en alleen gaan voetballen en als laatste: wel naar het WK gaan en aandacht vragen voor dingen die moeten veranderen. Wij kiezen voor de laatste route. We noemen dat maatschappelijk bewust deelnemen”, aldus Van Leeuwen tot slot.

Houdt Flekken vanavond zijn doel schoon? Pak 3.75x je inleg!

Nederland had het toernooi moeten boycotten

  • Eens
  • Oneens
61+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie