Gravenberch verspeelt voorlopig zelf toptransfer

Foto: Gravenberch verspeelt voorlopig zelf toptransfer

Ryan Gravenberch werkte zondagmiddag weer een puike wedstrijd af. In het met 5-0 gewonnen duel met Vitesse was de middenvelder zeer aanwezig in het Amsterdamse spel door evenwicht in het team te brengen. Bovendien was hij vlak voor de theepauze goed voor een doelpunt, waarmee hij zijn visitekaartje wederom afgaf.



De tiener is pas bezig aan zijn tweede volledige seizoen in Amsterdam, maar is al niet meer weg te denken uit het basisteam van Ajax. Waar hij in het najaar van 2019 uitblonk bij Ajax en de kans kreeg in het eerste team, veroverde hij in de zomer van 2020 pas echt het vertrouwen van Ten Hag door een plaats bij de eerste elf te bemachtigen. Met Edson Álvarez naast hem speelde Gravenberch afgelopen seizoen alsof hij al jaren in de A-selectie zat en kwam het mede door zijn prestaties dat Ajax de Nederlandse dubbel veroverde.

Ondanks zijn kwaliteiten had Gravenberch vorig seizoen ook nog het nodige te verbeteren. De controlerende middenvelder had onder meer een bepaalde nonchalance in zijn spel opgesloten zitten, waardoor het in een wedstrijd te vaak voorkwam dat zijn directe tegenstander richting het doel van Ajax kon dribbelen. In die periode liet hij zich echter van zijn beste kant zien door in de media te stellen dat hij ook vond dat hij zichzelf op dat vlak kon verbeteren. In de maanden hierna ontwikkelde Gravenberch zich ook op dit onderdeel razendsnel.


Dankzij zijn uitstekende spel van afgelopen seizoen kreeg hij deze zomer dan ook aanbiedingen van grootmachten in de Europese topcompetities om een transfer te maken. Gravenberch leek daarbij niet direct te kunnen rekenen op een basisplaats, maar de clubs zagen in dat de middenvelder op termijn kan uitgroeien tot een topspeler. Bij Ajax waren ze daarom bang dat de speler voor een relatief laag bedrag richting het buitenland zou vertrekken, maar Gravenberch stelde de club aan het einde van afgelopen seizoen al gerust.

Aanblijven Gravenberch



Het jeugdexponent van Ajax kreeg na de bekerfinale tegen Vitesse namelijk de vraag gesteld of hij het zag zitten om deze zomer al bij zijn jeugdliefde te vertrekken. Het zou Ajax een paar maanden de mogelijkheid geven om een versterking aan te trekken, maar Gravenberch bespaarde zijn club voorlopig al het werk. De speler stelde dat het zowel goed zou zijn voor zijn eigen ontwikkeling als voor Ajax om nog een seizoen langer aan de club verbonden te blijven, waarvan beide kampen kunnen profiteren.

Hij gaat mogelijk zijn laatste jaar in bij Ajax, zo liet hij blijken in een interview met De Telegraaf. “Een hoge transfersom is goed voor de club, maar indirect ook voor mezelf”, stelde Gravenberch. “Als een club veel geld voor je betaalt, kom je toch als een grotere meneer binnen. Ik heb een verbintenis tot de zomer van 2023 en op dit moment zijn we niet in gesprek over contractverlenging. Na dit seizoen zou het een mooi moment kunnen zijn om verder te kijken. Maar daar ben ik echt totaal niet mee bezig, omdat Ajax mijn volle focus verdient.”


Bij Ajax heeft hij niet alleen de garantie dat hij veel minuten kan maken, maar krijgt hij eveneens de mogelijkheid om op het hoogste niveau mee te doen. Waar Frenkie de Jong in 2019 profiteerde van een ijzersterk seizoen bij Ajax, kan Gravenberch na dit jaar eveneens als een grote voetballer bij een topclub binnenkomen. Aangezien de Amsterdammers in het Miljardenbal in een poule met Besiktas, Borussia Dortmund en Sporting CP zitten, lijken dit seizoen alle deuren open te staan om te overwinteren in de Champions League.

Benodigde verbeteringen



Wil Gravenberch zich ontwikkelen tot een grote Nederlandse speler, dan moet het talent echter nog wel een aantal stappen zetten. Bij Ajax speelde de middenvelder afgelopen seizoen vaak verdedigend, waardoor hij op de voorste dertig meter van het veld, waar het voetbal vaak risicovoller is, weinig in balbezit kwam. Het zou Gravenberch daarom helpen wanneer hij dit seizoen meer op de helft van de tegenstander speelt en ook op dit gedeelte van het veld leert om de bal met zijn medespelers snel te laten rondgaan.

Tegen Vitesse nam Gravenberch al meer risico in het veld en was direct het resultaat te zien. Zijn doelpunt gaf hem duidelijk vertrouwen richting de aankomende interlandperiode, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat de middenvelder eveneens een aantal grote kansen miste om meer Amsterdamse treffers te maken. Waar hij bij Ajax nog wegkomt met een gemiste kans, is dat bij een buitenlandse club vaak een ander verhaal, waardoor hij dit seizoen meer doelpunten en assists zal moeten afgeven.

De 19-jarige Gravenberch kan zichzelf bovendien op fysiek vlak ontwikkelen. Het talent mag in de eredivisie dan wel tot een topspelers van de competitie behoren, maar in de Champions League oogt Gravenberch logischerwijs nog minder zeker van zijn zaak. Ook in dit geval kan hij De Jong als voorbeeld nemen. Doordat de speler van Barcelona in het seizoen 2018/2019 aantoonde ook tegen Europese grootmachten zijn mannetje te staan, durfden de Spanjaarden het aan om tientallen miljoenen euro’s voor hem neer te tellen.

Veelbelovende toekomst



Gravenberch heeft inmiddels ook de status bereikt dat hij zich niet alleen moet richten op Ajax, maar ook voor een basisplaats in het Nederlands elftal in aanmerking komt. De middenvelder behoorde afgelopen zomer al tot de Oranje-selectie tijdens het Europees kampioenschap en liet in de tweede helft tegen Macedonië zien dat hij ook met de druk van zijn land goed kan omgaan. De kans is daarom aanwezig dat Louis van Gaal hem dit seizoen op het middenveld gaat uitproberen naast De Jong, waardoor hij weer een nieuwe stap in zijn loopbaan kan zetten.


Een basisplaats in het Nederlands elftal kan Gravenberch de komende maanden helpen om het tempo van zijn huidige ontwikkeling vast te houden en zijn naam in Europa te laten rondzingen, al blijft dat geen garantie voor succes in het buitenland. Waar De Jong en Matthijs de Ligt bij Ajax niet stuk te krijgen waren, krijgen zij in het buitenland nog altijd de nodige kritiek op hun functioneren. Ook Hakim Ziyech en Donny van de Beek hebben het in Engeland moeilijk, wat Gravenberch de komende jaren eveneens zal meenemen in zijn keuzes.

Voorlopig zit hij echter goed bij Ajax en wacht hem op nationaal en internationaal vlak een mooi seizoen, waarin hij tot de uitblinkers van zijn team kan behoren. Vooralsnog liet Gravenberch zich al aardig zien en lijkt hij dit seizoen de architect van het elftal van Ten Hag te worden. Met zijn rust, balbehandeling, overzicht en loopvermogen moet hij Ajax voorbij de drie Champions League-tegenstanders kunnen loodsen. De komende maanden moeten alleen uitwijzen of Gravenberch daar al klaar voor is.

Is Ryan Gravenberch nu al klaar voor een topclub?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
  • Ik twijfel
822+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
42+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
52+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
21+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
37+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
253+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
51+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
87+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
211+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
79+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
742+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
160+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
44+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
343+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
746+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
197+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
321+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
336+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie