Eriksen laat Ajax-fans dromen

Foto: Eriksen laat Ajax-fans dromen

Christan Eriksen werd na een geslaagde hartoperatie ontslagen uit het ziekenhuis in Kopenhagen. De Deense middenvelder kreeg tijdens het eerste EK-duel van Denemarken een hartaanval en werd op het veld succesvol gereanimeerd. De aanvallende middenvelder ontving steun van over de hele wereld, maar zal de komende maanden de gebeurtenissen van de afgelopen dagen gaan verwerken. 

Christan Eriksen was hét gesprek van de eerste week van het EK. De Deense middenvelder liet de hele (voetbal)wereld schrikken toen hij in elkaar zakte in de eerste helft van Denemarken – Finland in Kopenhagen. Nadat de middenvelder succesvol op het veld gereanimeerd werd en met een ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd, volgde later het bericht dat de Deense spelmaker buiten levensgevaar is. Een paar dagen later werd duidelijk dat er een inwendige defibrillator kreeg omdat hij een hartaanval op het veld kreeg door hartritmestoornissen – en zo’n defibrillator help om dit in de toekomst te voorkomen. Een dergelijk hartkastje werd in het verleden ook bij Ajacied Daley Blind geplaatst. 

Christian Eriksen

Eriksen en Blind kennen elkaar van hun gezamenlijke periode bij Ajax. De 30-jarige verdediger van Oranje vertelde na de wedstrijd tegen Oekraïne (3-2 winst) dat de gebeurtenissen in Kopenhagen, die Blind samen met een aantal (oud-)teamgenoten en andere Oranje-internationals live aan het volgen was. Net als de rest van de voetbalwereld schrok Blind zich een ongeluk, maar was het effect voor de voormalig teamgenoot én vriend van Eriksen nog heftiger. Blind ging aan het begin van het seizoen in de voorbereiding tegen Hertha BSC ook naar de grond nadat zijn defibrillator was afgegaan tijdens het oefenduel met de Bundesliga-club. 


Blind is voor Eriksen op zijn beurt hét voorbeeld dat je ook met een defibrillator topsport kunt bedrijven. Daar ligt echter wel een probleem voor de sportieve toekomst van Eriksen: de Deense middenvelder staat nog tot 2024 onder contract bij Internazionale en in Italië is het verboden om met een defibrillator te spelen. De Italiaanse bond liet al weten hiervoor (voorlopig) geen uitzondering te maken voor Eriksen, die dus niet speelgerechtigd voor Copa Italia en Serie A-wedstrijden. 

Eriksen was bij Internazionale in tegenstelling tot zijn vorige ploegen Ajax en Tottenham Hotspur niet meteen een dragende kracht van het elftal. De Deense spelmaker maakte na een aantal uitstekende jaren in de Premier League in 2020 de overstap naar Internazionale. De Italiaanse topclub, waarmee Eriksen afgelopen jaar het landskampioenschap vierde, speelde onder Antonio Conte een systeem waarin de kwaliteiten van de aanvallende middenvelder in eerste instantie niet goed pasten. Eriksen begon als aanvallende middenvelder, maar schoof later in het afgelopen seizoen terug naar het centrale middenveld. Sinds die positiewisseling kreeg de Deense middenvelder vaker een basisplaats van Conte. In totaal speelde Eriksen vorig seizoen 34 wedstrijden over alle competities, waarin hij vier doelpunten maakte en geen assists gaf. 

Ajax

Hoewel op dit moment de focus volledig ligt op het fysieke herstel van Eriksen, zal Internazionale zich moeten buigen over de (sportieve) toekomst. Op het moment dat Eriksen bij Internazionale tekende was hij 90 miljoen euro (!) waard. Omdat hij nog maar een halfjaar contract over had bij Spurs, hoefde Internazionale ‘maar’ 27 miljoen euro over te maken om Eriksen los te weken uit het Tottenham Hotspur Stadium. Door de nieuwe situatie van Eriksen heeft de Italiaans landskampioen eigenlijk drie opties: in gesprek gaan met de Italiaanse bond om te kijken of er versoepelingen of een uitzondering mogelijk is op de regels voor Eriksen. Als dat niet lukt, dan zal Internazionale of over moeten gaan op verkoop van de speler of het contract van Eriksen wordt ontbonden. 


Dat laatste lijkt echter het meest onwaarschijnlijke geval. Internazionale investeerde ruim een jaar geleden een kleine dertig miljoen euro in de speler, waardoor het aannemelijk is dat de topclub uit Milaan bij de Italiaanse bond aanklopt voor een gesprek. Komt daar niet het door Internazionale gewenste resultaat uit, zal er dus een gedwongen vertrek moeten plaatsvinden – ervan uitgaande dat zowel Inter als Eriksen het niet zien zitten om de komende drie seizoenen niets te kunnen spelen in Italië. 

In dat geval weet Eriksen dat hij op één plek meer dan welkom is: de Johan Cruijff ArenA. Nadat het nieuws over de regelgeving in Italië rondom defibrillators en Serie A-voetbal bekend werd, wisten de fans van de Amsterdammers niet hoe snel ze Eriksen terug naar het oude nest moesten dirigeren. De Ajax-aanhang is de trucendoos van de Deense aanvallende middenvelder nog niet vergeten en zien hem hoe dan ook graag terug in het Ajax-shirt. 

Onzekere tijd

Eriksen werd afgelopen zomer én in de winterstop ook al in gesprek met de Amsterdammers over een terugkeer naar de Johan Cruijff ArenA. Destijds leek de Deense spelmaker een terugkeer in de Eredivisie nog niet te zien zitten. De destijds 28-jarige aanvallende middenvelder zit op dit moment in de fase van zijn carrière waar de meeste spelers hun beste voetbal spelen en Eriksen zag het klaarblijkelijk niet zitten om in de topdagen van zijn voetballoopbaan in een kleinere competitie te spelen.


Aangezien Eriksen in het tweede deel van de competitie een stuk meer in actie kwam dan in zijn eerste jaar bij Inter onderstreepte het gelijk van Eriksen om voor zijn kans te vechten. Dat kunstje zal Eriksen, die zelf al aangaf een terugkeer in het voetbal te willen maken, nu moeten herhalen. Voordat de Deen überhaupt kan denken aan een rentree in het profvoetbal, wacht hem eerst een revalidatie en een onzekere tijd of zijn lichaam nog wel geschikt is voor professioneel voetbal. 

Alleen wanneer dat licht op groen staat, kan de droom van Ajax-fans veranderen in de hoop op een werkelijke terugkeer. Maar nog steeds: op het moment dat Internazionale Eriksen niet mag gebruiken, zal er nog een lange weg afgelegd moeten worden voordat de Deense spelmaker weer in het shirt van ‘zijn’ Ajax speelt.

0 Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

06:38
106+
‘Verrassende naam op trainerslijst Ajax’
23:45
119+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
112+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
46+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
62+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
335+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
68+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
104+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
306+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
89+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
1236+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
181+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
49+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
487+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
816+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
125+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
217+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
48+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
336+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
12+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie