Oranje zeker van EK-vervolg na zege op Oostenrijk

Het Nederlands elftal is nu al zeker van de achtste finales van het EK. De 2-0 overwinning op Oostenrijk in de Johan Cruijff ArenA volstond zelfs om groepswinnaar te worden.

Scheidsrechter Orel Grinfeld wees in de eerste helft twee penaltyclaims af. De valpartij van Andreas Ulmer na een duel met Denzel Dumfries werd door de VAR gesteund als correct gefloten, maar even later werd er aan de andere kant wél ingegrepen. David Alaba ging diezelfde Dumfries op de voet staan op randje strafschopgebied en daardoor mocht Memphis Depay vanaf elf meter voor de 1-0 zorgen.

Eigenlijk had Oranje het tweede groepsduel op het EK al in de eerste helft kunnen beslissen. Vlak voor rust kreeg de ploeg van Frank de Boer twee enorme kansen om de voorsprong naar 2-0 te tillen. Eerst kreeg Memphis een 100% kans cadeau van Wout Weghorst, maar mede vanwege een stuit lukte het hem niet om de bal in het praktisch lege doel te werken. Georginio Wijnaldum raakte op zijn beurt het lichaam van Ulmer terwijl de goalie al was geklopt.

Oranje vergat hier om het duel definitief naar eigen hand te zetten, maar bij vlagen bleef het oppassen geblazen in het warme Amsterdam. De Oostenrijkers zorgden óók voor dreiging. Matthijs de Ligt, die na twee duels afwezigheid als gevolg van een liesblessure terugkeerde, hield Christoph Baumgartner tot twee keer toe van scoren af door goed in te grijpen.

In de tweede helft golfde het spel heen en weer, maar het duurde een kwartier voordat er weer echt een kans ontstond. Een hoekschop van het Nederlands elftal had eigenlijk de 2-0 moeten opleveren. Stefan de Vrij stuitte van korte afstand op doelman Daniel Bachmann, die het geluk had dat de rebound van De Ligt via een Oostenrijkse verdediger net naast hobbelde.

Na ruim een uur spelen besloot De Boer om in één klap Owen Wijndal, Nathan Aké en Donyell Malen in te brengen. Vooral de beslissing om de PSV-aanvaller te brengen bleek een juiste. Slechts drie minuten na zijn wissel ontsnapte Malen aan de aandacht van de Oostenrijkse defensie en in plaats van eigen glorie gunde hij clubgenoot Denzel Dumfries een niet te missen kans: 2-0.

Scoreverloop: 1-0 (11′) Memphis Depay, 2-0 (67′) Denzel Dumfries