Schorsing Onana is zegen voor Ajax

Foto: Schorsing Onana is zegen voor Ajax

André Onana zit deze week voor het eerst zijn schorsing uit die de UEFA hem gaf voor dopinggebruik. De 24-jarige doelman werd door de Europese voetbalbond voor 12 maanden geschorst nadat er een verboden middel in zijn urine was gevonden. Hoewel dat voor de korte termijn op sportief en financieel vlak een drama is, kan het op de lange termijn wel eens goed uitpakken voor de Amsterdammers. 

Vlak voor de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool, waar Onana nog in de fout ging, wist de doelman van Ajax het: hij had een positieve dopingtest afgeleverd. De goalie van Ajax, die normaal gesproken teveel zelfvertrouwen lijkt te hebben om in de fout te gaan, schatte een voorzet volledig verkeerd in en gaf daarmee Liverpool-speler Curtis Jones de gelegenheid om de enige treffer van de avond te maken. Daarmee was de doelman er verantwoordelijk voor dat Ajax belangrijke punt(en) misliep in het Miljardenbal. Met de wijsheid van nu, lijkt Onana door een andere blunder nóg meer miljoenen door de Amsterdamse neus te boren. 

André Onana

Onana werd op die bewuste avond in Liverpool geïnformeerd dat hij positief was getest op furosemide. Een paar maanden later kwam de UEFA dus met het vonnis na die test en moet Onana twaalf maanden van de zijkant toekijken. De Kameroense doelman mag vrijwel niet op de club komen, mag zelfs niet in het stadion zijn – zo lang er geen publiek is – en is het komende jaar veroordeelt tot voor zichzelf trainen en de sportschool. De doelman gooit daarmee niet alleen een jaar van zijn eigen carrière de prullenbak in, het kan ook verregaande gevolgen hebben voor de toekomst van de doelman. 

Onana stond al jaren op de nominatie om te vertrekken bij Ajax. De Kat uit Kameroen werd in de januari-window van 2015 voor 150.000 euro overgenomen van FC Barcelona en was in zijn eerste periode bij Ajax niet de excentrieke doelverdediger die de afgelopen jaren indruk maakte tussen de Amsterdamse palen. Sterker nog: in zijn eerste maanden in Amsterdam zorgde Onana als doelman van Jong Ajax voor veel discussie. De jonge Kameroener ging meerdere malen in de fout en de fans vroegen zich hardop af wat voor een speler hun club nu weer had gecontracteerd. 


Met die valse start in het achterhoofd ontstonden er vraagtekens op het moment dat Onana na het vertrek van Jasper Cillessen naar FC Barcelona (zomer van 2016, red.) aangewezen werd als de opvolger van de Oranje-international. Onana beschaamde het vertrouwen van de Ajax-leiding echter niet: de doelman liet zijn blunders achter zich en werkte zich op tot een betrouwbare doelman met een unieke reflex en het vermogen om mee te voetballen op het moment dat het nodig is. De afgelopen vier jaar werd hij daardoor uitgeroepen tot Doelman van het Jaar in de Eredivisie én mocht hij zich de afgelopen drie jaar ook de beste doelman van Afrika noemen. Die ontwikkeling had ook een positief gevolg voor zijn marktwaarde: op het moment dat Onana debuteerde voor Ajax in de zomer van 2016 was hij drie miljoen euro waard, tegenwoordig staat die transferwaarde op zo’n 36 miljoen euro. 

Dopingschorsing als houtgreep 

Dat Onana de aankomende twaalf maanden niet mag keepen voor Ajax en het nationale elftal van Kameroen, heeft ongetwijfeld een negatief effect op die marktwaarde. De doelman is nu samen met David Neres volgens Transfermarkt.nl de meest waardevolle speler uit de selectie van de Amsterdammers, maar het ligt in de lijn der verwachting dat zijn marktwaarde zal gaan kelderen. Het zal daarnaast lastig worden voor Onana om zijn gewenste toptransfer af te dwingen: de afgelopen jaren lag hij op polepositie om één van de doelmannen van de Europese Elite te vervangen bij een transfer, maar aangezien de keeperscarrousel de afgelopen jaren niet echt op gang kwam – alleen Chelsea zocht een eerste doelman en koos er uiteindelijk voor om Édouard Mendy van Stade Rennes over te nemen – bleef The Boss ‘gewoon’ in Amsterdam. 

In 2019 lukte het Ajax zelfs om een nieuwe overeenkomst te sluiten met de doelman door Onana tot de zomer van 2022 vast te leggen. Daar ligt ook waarschijnlijk de oorzaak waarom de Kat uit Kameroen nog steeds in Amsterdam speelt: aangezien Ajax niet zins is om haar sterspelers voor een lage prijs van de hand te doen en Onana nog amper twee jaar onder contract staat, wachten clubs wellicht op een beter (lees: goedkoper) moment om toe te slaan. Nog voordat de schorsing van Onana wereldkundig werd gemaakt, sijpelde er berichten uit Duitsland door dat Borussia Dortmund de doelman op de korrel had. De Duitse topclub zou echter geen hoofdprijs willen betalen en de international van Kameroen voor zo’n tien miljoen euro willen overnemen van de Amsterdammers. 


In dat opzicht neemt de schorsing van Onana vooral voor Ajax een nadelig gevolg met zich mee. Niet alleen kunnen de Amsterdammers de komende twaalf maanden geen beroep doen op hun sterspeler, op het moment dat de schorsing erop zit (5 februari 2022) is Onana vrij om met andere clubs in gesprek te gaan over een transfervrije overgang na het aflopen van zijn contract in de zomer van 2022. Het is daarom van groot belang (voor Ajax) om de band tussen club en speler goed te houden, iets wat Edwin van der Sar ook lijkt te begrijpen. 

Schorsing als zegen

De algemeen directeur van Ajax sprak direct nadat de UEFA de jaarschorsing uitsprak zijn steun uit aan de doelman. Hoewel de beredenering van Onana de nodige vraagtekens opriep binnen de nationale voetbalmedia – de doelman verklaarde dat hij een verkeerd pilletje had genomen en dat hij in plaats van een aspirine de medicatie van zijn zwangere vrouw had geslikt – kent de belangrijkste Ajax-bestuurder geen enkele twijfel en gelooft de lezing van Onana, zo verklaarde hij meerdere malen. 

Of dat ook zijn oprechte waarheid is, is een tweede. Natuurlijk vindt Van der Sar het zuur voor Onana, maar de situatie is nog penibeler voor Ajax zelf. De club investeerde de afgelopen jaren flink in de ontwikkeling van de doelman in de hoop daar een mooie transfersom aan over te houden en nu kunnen zij waarschijnlijk niet eens de vruchten daarvan plukken. Het is voor Ajax dus een noodzaak om alle zeilen bij te zetten om Onana in deze tijd bij te staan, zowel op mentaal als sportief vlak, om er zo voor te zorgen dat de doelman zijn handtekening onder een nieuw contract zet. 


De doelman zal er eerst alles aan doen om zijn naam te zuiveren, maar wanneer hem dit niet lukt dan zal het voor de Kat uit Kameroen lastig worden om een betere club dan Ajax te vinden. Wanneer je één jaar volledig uit beeld bent verdwenen, hebben clubs andere doelmannen op de radar die dan eerder in aanmerking komen dan een ‘dopingzondaar’ die een jaar lang geen training heeft bijgewoond. Daar kan Ajax echter wel van profiteren: op de korte termijn zullen de kwaliteiten van de doelman gemist worden, maar op de lange termijn kan Ajax wellicht méér genieten van Onana dan het op voorhand dacht.

Ajax moet Onana nieuw contract aanbieden

  • Ja, kans is groot dat hij bijtekent
  • Nee, geen plaats voor dopingzondaars
  • Eerst interesse afwachten
  • Nee, koop andere doelman
3186+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

06:38
159+
‘Verrassende naam op trainerslijst Ajax’
23:45
133+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
129+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
48+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
70+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
350+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
73+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
106+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
338+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
92+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
1440+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
185+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
50+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
540+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
826+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
125+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
226+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
48+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
337+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
13+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie