PSV vreest vertrek van goudhaantje

De joker van PSV heet dit seizoen Mauro Júnior. De Braziliaanse aanvallende middenvelder was in de voorbereiding nog de eerste keus als linksback van PSV-trainer Roger Schmidt, maar verhuisde na de komst van Philipp Max (Augsburg) weer naar zijn vaste plek in de selectie van de Eindhovenaren: richting de reservebank. Hoewel de 21-jarige creatieveling tegen FC Emmen doorslaggevend was voor zijn ploeg, wordt het komende half jaar belangrijk voor zowel club als speler.

In de voorbereiding op het huidige voetbalseizoen werd al duidelijk dat Mauro Júnior er goed op stond bij Roger Schmidt. De Braziliaanse aanvallende middenvelder leek aanvankelijk een heel nieuw avontuur aan te gaan binnen de club waar hij sinds de zomer van 2017 speelt. De Duitse oefenmeester gebruikte de balbehendige linkspoot in de voorbereiding vooral als linksback en was in die tijd complimenteus over de kwaliteiten van de Braziliaan, die het seizoen daarvoor bij Heracles Almelo Eredivisie-ervaring had opgedaan en afgelopen zomer terugkeerde om zijn kans in Eindhoven te grijpen.

Mauro Júnior

Dat laatste lukt dit seizoen in ieder geval méér dan voor zijn periode bij Heracles Almelo. De Braziliaanse aanvallende middenvelder werd weer naar de bank verwezen op het moment dat Philipp Max door PSV werd overgenomen van FC Augsburg, waardoor de jonge PSV’er zich niet langer hoefde te richten op een positie in de verdediging en zijn borst nat kon maken voor de concurrentiestrijd voor een plekje in de voorhoede van de Eindhovenaren.

Ook daar geldt dat Mauro Júnior tegenover een enorme hoeveelheid kwaliteit staat. Desalniettemin kwam de Braziliaan dit seizoen al vijftien keer in actie in de Eredivisie, maar mocht hij van alle flankenspelers en aanvallers van PSV het minst vaak in de basis starten (negen keer) en speelde hij gemiddeld 51 minuten per duel mee. Ondanks dat hij nog steeds geen onbetwiste basisspeler is, mag hij dus wel genoeg ruiken aan eerste elftal-voetbal van Schmidt.

Het is algemeen bekend dat de 21-jarige aanvallende middenvelder een teamspeler is en zich gemakkelijk wegcijfert voor het belang van het elftal. Mede door dat gegeven is hij een droom voor elke trainer en heeft hij daarnaast ook nog de kwaliteiten om meerdere positie goed in te vullen. Zo gebruikte Schmidt de jonge Braziliaan dit seizoen al als centrumspits, schaduwspits, linker- en rechter aanvallende middenvelder én stond hij zowel als linker- als rechtervleugelverdediger opgesteld.
Mauro Júnior is blij dat hij zijn team op die manier kan helpen. “Ik geef alles voor het team, het belangrijkste zijn die drie punten. Soms denk ik meer aan het team dan aan mijzelf”, zegt hij tegenover Voetbal International. “De coach geeft mij vertrouwen als ik als linksback speel, als middenvelder of als winger. Ik kan alles aan. Ik ben blij dat ik drie posities kan invullen.”

Moordende concurrentie

Dat die multifunctionaliteit, ondanks zijn beslissende rol in de overwinning tegen FC Emmen (doelpunt en assist bij een 0-2 overwinning, red.), op dit moment de grootste kwaliteit van Mauro Júnior genoemd wordt, legt ook meteen de vinger op de zere plek voor de Braziliaan. Schmidt heeft opties te over als het gaat om aanvallend ingestelde spelers waardoor Júnior van goeden huize moet komen om in aanmerking te komen voor een basisplek. Door verschillende corona-gevallen binnen de selectie van PSV en het feit dat de ziekenboeg van de Eindhovenaren overvol blijft, krijgt de Brazliaan zijn kansen. Op het moment dat alle aanvallers van PSV fit zijn, is dat nog maar zeer de vraag.

Als je gaat kijken naar de aanvallende impact van Mauro Júnior, dan moet hij het praktisch op elk vlak wel afleggen tegen één van zijn concurrenten. De aanvallende middenvelders en aanvallers van PSV moeten uitblinken in het maken van individuele acties, doelpunten scoren, kansen creëren, assists geven en persoonlijke duels winnen (grond, lucht en dribbels) zodat er ruimte komt om te voetballen en/of de tegenstanders keuzes moeten maken en de organisatie van de opponent uit elkaar valt.

Tussen wal en schip

Zijn doelpunt tegen FC Emmen ten spijt: Mauro delft op dit moment het onderspit als het gaat om doelpunten maken. Op het gebied van doelpuntenconversie scoort Mauro (40%) alleen lager dan Mario Götze (42%), maar aangezien Mauro 0,6 schoten per negentig minuten lost heeft hij gemiddeld vier wedstrijden nodig om één doelpunt te maken. Ter vergelijking: Götze schiet 1,1 keer per negentig minuten op doel en doet dit voornamelijk van binnen de zestien, waar de kans is dat je scoort hoger is en de Duitser, ondanks de defensief ingestelde tegenstander, heel vaak de ruimte vindt om zijn schot tegen het net te werken. Cody Gakpo, Noni Madueke en Mohamed Ihattaren doen dit beduidend minder dan de Duitse aanvallende middenvelder én Mauro Júnior, maar vinden zichzelf wel vaker terug in schotpositie waardoor het aantal doelpunten per negentig minuten ook hoger uitvalt dan bij de Braziliaan.

Dat spelers zoals Ihattaren en Gakpo gemakkelijker in schietpositie komen, ligt voor een groot deel aan het aantal geslaagde individuele acties. Gakpo (2,6 geslaagde acties per negentig minuten, 75% totaal) en Ihattaren (3,1 geslaagde acties per negentig minuten, 65% van het totaal) komen daardoor vaker en gemakkelijker in de gevaarlijke posities in het veld dan Mauro Júnior (1,6 geslaagde acties per negentig minuten, 60% van totaal). Om die reden zorgen zij er ook voor dat een groter percentage van hun passes in een kans eindigt: Mauro geeft gemiddeld 44,7 passes en creëert daaruit 1,2 kans per negentig minuten (2,7%). Daarmee verstuurt de Braziliaan niet alleen de minste passes per negentig minuten; Gakpo (4,2%) en Ihattaren (3,4%) hebben ook hier het voordeel.

Toch is het grootste minpunt voor Mauro Júnior de persoonlijke duels. De Braziliaan is niet groot of sterk, waardoor hij het leeuwendeel van zijn persoonlijke grond- (4,6 gewonnen per negentig minuten, 46% totaal) en luchtduels (0,9 gewonnen per negentig minuten, 37% totaal) niet winnend weet af te sluiten. Dat neemt voor PSV een groot risico met zich mee: op het moment dat Mauro zo’n duel verliest, raken de Eindhovenaren de bal kwijt en kan de tegenstander er, wanneer PSV in voorwaartse beweging is, een snelle tegenaanval om de oren krijgen.

Persoonlijke ambitie

Hoewel iedereen het hem lijkt te gunnen, lijkt het onwaarschijnlijk dat Mauro Júnior écht in aanmerking komt voor een basisplaats bij de Eindhovenaren. Daarvoor is het kwaliteitsverschil tussen hem en de rest van de aanvallende opties van Schmidt op dit moment nog te groot voor. Daardoor is het nog maar de vraag hoe lang Mauro zich nog in zijn rol wil schikken. De Braziliaan heeft een contract tot de zomer van 2022 en zal de komende maanden met de club om tafel moeten om een toekomstbeeld te schetsen.

Wanneer daar geen duidelijk perspectief op een basisplaats uit voortvloeit, kan het zomaar zijn dat de Braziliaan de deur van het Philips Stadion aankomende zomer achter zich dichttrekt. De 21-jarige aanvallende middenvelder verliet vorig seizoen Eindhoven al tijdelijk om wekelijks in actie te kunnen komen en hij heeft op dit moment een leeftijd bereikt waarop het belangrijk is om vaker negentig minuten te spelen. Dat lukte hem, ondanks de blessures in de selectie, dit jaar bij PSV nog niet. Hoewel de Brazliaan niet de persoon lijkt om naar buiten te treden dat hij wil vertrekken, zal hij intern met de vuist op tafel slaan om zijn persoonlijke ambities te kunnen verwezenlijken. Als dat niet bij de Eindhovenaren is, dan zullen er genoeg clubs (in Nederland en het buitenland) zijn die wel een basisplek voor de sambaterriër in het verschiet hebben.