Rapport: Hoogste Feyenoord-cijfers achterin, Amsterdamse voorhoede valt tegen

Foto: Rapport: Hoogste Feyenoord-cijfers achterin, Amsterdamse voorhoede valt tegen

Het niveau van de Klassieker was zondagmiddag niet om over naar huis te schrijven, maar spannend was het duel zéker. Door het doelpunt van Ryan Gravenberch voor rust won Ajax uiteindelijk de wedstrijd. Desondanks kan Feyenoord voldoende vertrouwen meenemen uit het duel in de Johan Cruijff Arena, want de ploeg van Dick Advocaat leverde een puike wedstrijd af. Wie waren de smaakmakers? En welke spelers vielen tegen?



André Onana – 7,5



Het eerste half uur leek het erop dat André Onana een rustige middag tegemoet ging. De Rotterdammers kwamen nauwelijks over de middenlijn en moesten vooral tegenhouden. Het laatste uur veranderde dat en moest de Kameroense doelman meermaals in actie komen om zijn ploeg op de been te houden. Dit bleek geen enkel probleem voor de doelverdediger.



Noussair Mazraoui – 6,5



De laatste maanden is Noussair Mazraoui weer helemaal terug. De rechtsback stoomt als vanouds aan de rechterkant op en levert uitstekende voorzetten af op Sébastien Haller. Tijdens het overwicht van Feyenoord kwam Mazraoui echter eveneens in de problemen en lukte het hem niet om de leiding op het veld te nemen. In de tweede helft ging hij naar de kans voor Perr Schuurs.



Jurriën Timber – 5,5



Tegen Feyenoord gaf Erik ten Hag wederom Jurriën Timber de voorkeur boven Perr Schuurs. De centrale verdediger begon echter onzeker aan zijn eerste Klassieker en leidde meermaals balverlies. Na rust kon de talentvolle defensieve kracht niets anders dan de linies achterin gesloten te houden, wat maar gedeeltelijk lukte.

Daley Blind – 6



Aangezien de Rotterdammers in de eerste helft verdedigend goed stonden, keken de Amsterdamse ogen vooral naar Daley Blind. De centrale verdediger is als geen ander in staat om zijn ploeggenoten te bereiken en daardoor ruimte te creëren voor zijn medespelers. Dat lukte hem in de eerste helft meermaals, maar na rust stichtte Blind nog maar weinig gevaar.

Nicolas Tagliafico – 5,5



Al het hele seizoen heeft Nicolas Tagliafico allerminst zijn goede niveau te pakken. De Argentijn is onnauwkeurig in balbezit en laat ook in verdedigend opzicht steekjes vallen. Dat was eveneens het geval tegen Feyenoord. Zijn directe tegenstander Steven Berghuis kreeg meermaals de gelegenheid om vrij door te lopen, al lukte het de buitenspeler niet om te scoren.



Davy Klaassen – 5



Evenals zijn ploeggenoten begon Davy Klaassen sterk aan de wedstrijd tegen Feyenoord, maar dat draaide een kwartier voor de rust volledig om. Ook Klaassen ging steeds verder achteruitlopen en leed op gevaarlijke plekken op het veld meermaals balverlies. Gelukkig voor Ajax bleven de gemaakte fouten onbestraft.



Ryan Gravenberch – 7



De ploeg van Erik ten Hag hoopte in de eerste helft ruimte te vinden om de bevrijdende openingstreffer te maken. Dat lukte na een geweldige kapbeweging van Gravenberch, die vervolgens hard in de linkerhoek raakschoot. De middenvelder speelde verder ook een uitstekende wedstrijd. Helaas voor Ajax moest hij in de rust in de kleedkamer achterblijven vanwege een blessure.



Quincy Promes – 6



Mohammed Kudus kon tegen Feyenoord niet van de partij zijn, waardoor Quincy Promes wederom de plaats van aanvallende middenvelder bekleedde. De Oranje-international werkte hard voor zijn ploeg, maar was niet gelukkig in de kleine ruimtes. Daardoor lukte het hem niet om de score te verruimen. In de slotfase haalde Erik ten Hag hem naar de kant voor Edson Álvarez.

Antony – 6,5



Dick Advocaat bereidde zijn ploeg overduidelijk voor op de kwaliteiten van Antony. De Braziliaan kreeg van de Feyenoorders geen ruimte om te voetballen en raakte zichtbaar geïrriteerd. Het talent kwam daarom maar niet in zijn spel. Desondanks leverde hij nog wél enkele gevaarlijke voorzetten af op onder meer Sébastien Haller, maar de spits kopte niet raak.



Sébastien Haller – 6,5



Tegen FC Twente was Sebastién Haller heer en meester in de lucht, maar dat was in de Klassieker een ander verhaal. Marcos Senesi had Haller, vooral in de tweede helft, volledig onder controle, terwijl het de aanvaller maar niet lukte om de bal bij zich te houden. Erik ten Hag besloot dan ook om Haller tien minuten voor tijd naar de kant te halen voor Brian Brobbey.



Dusan Tadic – 6



De komst van Sébastien Haller doet Dusan Tadic duidelijk goed. De Serviër heeft vaker de mogelijkheid om de bal voor te geven en is daardoor zijn tegenstander nóg meer de baas. Tadic begon dan ook goed aan de wedstrijd. Toen zijn elftal echter in de problemen kwam, lukte het hem niet om zijn teamgenoten bij de hand te nemen.


Nick Marsman – 7



Feyenoord kreeg in de eerste helft de nodige kansen tegen, maar Nick Marsman slaagde erin om verschillende pogingen te weren. Hoewel hij moest toestaan dat Ryan Gravenberch de openingstreffer maakte, bleef de doelman sterk keepen en behoedde hij zijn ploeg verschillende keren voor meer tegentreffers.

Lutsharel Geertruida – 5,5



Ajax probeerde in het eerste half uur om de buitenkanten te bereiken, zodat Dusan Tadic óf Antony een voorzet kon afleveren richting de penaltystip. Het was dan ook de taak van Lutsharel Geertruida om het de Serviër onmogelijk te maken om voor te geven, maar daar slaagde de verdediger lang niet altijd in. De tweede helft van Geertruida was een stuk beter.

Uros Spajic – 7



Zeker in de tweede helft bleef Uros Spajic uitstekend staande tegen de sterke aanvallers van Ajax. Waar de Ajacieden normaliter in staat zijn om met vlot combinatiespel tot kansen te komen, had Ajax daar overduidelijk moeite mee. Het kwam mede door het slimme spel van Spajic dat Feyenoord vaak weer snel naar voren kon.

Marcos Senesi – 7,5



Feyenoord vreesde vooraf voor Sébastian Haller die in de wedstrijden tegen PSV en FC Twente al liet zien beresterk te zijn. Verrassend genoeg had Marcos Senesi de Amsterdamse aankoop in de Johan Cruijff Arena volledig in de tas. Zeker in de tweede helft had Haller niets meer te vertellen en zag hij toe hoe Feyenoord verschillende kansen creëerde.


Tyrell Malacia – 6,5



De bezoekers hadden met Ridgeciano Haps een buitenspeler die ook zijn verdedigende werk deed, wat Tyrell Malacia goed uitkwam. De linksback kon vrijuit voetballen en wanneer de kans kwam zelfs mee naar voren opstomen. Het resulteerde in enkele gevaarlijke voorzetten die in het strafschopgebied terechtkwamen.

Jens Toornstra – 7



Vlak na rust maakte Jens Toornstra een prachtige loopactie, waarna hij de bal op Nicolai Jörgensen gaf. Hoewel de spits zijn kans afmaakte, bleek Toornstra net buitenspel te staan. Toornstra had gedurende de wedstrijd meer van deze loopacties. Daardoor creëerde hij vakkundig ruimte voor zijn ploeggenoten om tot kansen te komen.

Leroy Fer – 6,5



Sinds de terugkeer van Leroy Fer heeft Feyenoord overduidelijk meer overwicht op het middenveld. De ervaren speler zet de lijnen uit en coacht zijn ploeggenoten veelvuldig, wat een positieve uitwerking heeft op het Rotterdamse spel. Hij was dan ook medeverantwoordelijk voor het sterke spel van de tweede helft, waarbij Feyenoord de wedstrijd domineerde.

Mark Diemers – 6,5



Het was voor Mark Diemers zijn eerste Klassieker, waardoor hij aan het begin van het duel de nodige spanning had. Naarmate de wedstrijd vorderde kwam de voormalig speler van Fortuna Sittard steeds beter in de wedstrijd en durfde hij zelfs het nodige risico in zijn spel te leggen. Daardoor verdiende Diemers een ruime voldoende.

Steven Berghuis – 5,5



Juist in de wedstrijd tegen Ajax was het de taak van Steven Berghuis om de kansen die hij kreeg te verzilveren. De buitenspeler stelde Dick Advocaat echter teleur. De Oranje-international kreeg in de tweede helft een aantal grote kansen om de gelijkmaker binnen te schieten, maar daarin slaagde hij niet. Ook verschillende voorzetten kwamen niet bij een ploeggenoot aan.


Nicolai Jörgensen – 5



Al maanden hoopt Feyenoord dat Nicolai Jörgensen eindelijk weer gaat scoren. De Deen kwam ook tegen Ajax echter nauwelijks aan het voetballen. Na rust leek de centrumspits dan eindelijk de gelijkmaker binnen te schieten, maar de arbitrage keurde het doelpunt af vanwege buitenspel van Jens Toornstra. De rest van de tweede helft kwam Jörgensen nauwelijks in het spel voor.



Ridgeciano Haps – 5,5



Dick Advocaat besloot tegen Ajax met Ridgeciano Haps aan de linkerkant van de aanval te starten. De coach hoopte van zijn snelheid gebruik te maken, maar de keuze zorgde niet direct voor extra gevaar vanaf de linkerkant. In plaats daarvan bemoeide Haps zich meer met verdedigende aspecten, wat hij naar behoren deed.

Verdiende Feyenoord meer in de Klassieker?

  • Ja, een overwinning was terecht
  • Ja, een gelijkspel was terecht
  • Nee, Ajax won terecht
737+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
62+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
70+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
30+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
43+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
275+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
58+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
95+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
240+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
83+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
843+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
165+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
46+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
375+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
763+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
201+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
326+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
11+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
347+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie