Voormalig Ajax-topscorer gaat cruciale periode in

Foto: Voormalig Ajax-topscorer gaat cruciale periode in

Quincy Promes kreeg zaterdagavond van Erik ten Hag weer eens de kans om vanaf de aftrap mee te doen. Het was zijn vijfde basisplaats in de Eredivisie, vooral afkomstig van de wedstrijden aan het begin van het seizoen. Sinds half oktober kiest de oefenmeester echter voor andere namen, waardoor Promes het moet doen met een plaats op de reservebank. Daar lijkt de komende periode geen verandering in te komen.

Vanwege het vertrek van Donny van de Beek moest Ajax hard op zoek naar vervangend materiaal als aanvallende middenvelder. Al vroeg bleek dat Jürgen Ekkelenkamp niet in staat was om die rol dit seizoen al in te vullen, dus besloot Ten Hag om Promes een kans te geven in de as van het veld. Hoewel de voetballer in aanvallend opzicht zijn steentje kon bijdragen aan de Amsterdamse aanvallen, bleek Promes in de tegenaanval niet in staat om de balans op het middenveld te behouden. Na het verlies tegen FC Groningen moest Promes plaatsmaken voor Mohamed Kudus en later Zakaria Labyad.


Normaliter zou dit voor Promes geen probleem zijn, aangezien de aanvaller gewoon weer op de vleugels kon spelen. Maar ook daar vonden afgelopen zomer wat verschuivingen plaats. Waar Antony het uitstekend doet aan de rechterkant van de aanval, is Dusan Tadic dit seizoen steevast aan de linkerkant te vinden – behalve in de Champions League. Daardoor is er voor Promes nauwelijks ruimte om zichzelf in het basisteam van de Amsterdammers te vechten. Bovendien verkeert Promes niet in de grootste vorm, waardoor zijn concurrenten weinig van hem hoeven te vrezen.

Ziyech



Het is vooropstaand opvallend dat Promes in de huidige vorm verkeerd, aangezien het huwelijk tussen de Oranje-international en Ajax eerder zeer succesvol was. De aanvaller was vorig seizoen goed voor 16 doelpunten in alle competities, waardoor hij samen met Tadic gedeeld clubtopscorer was. Promes was een grote plaag in het strafschopgebied van zijn tegenstanders. Dat kwam vooral door de explosiviteit en gevoel voor ruimte dat Promes in zich had. Hij wist precies waar de bal zou vallen en was er als de kippen bij om deze vervolgens achter de doelman te krijgen.

De vormdip van Promes is deels te verklaren met het vertrek van Hakim Ziyech. De Marokkaan vertrok afgelopen zomer naar Chelsea, waar hij momenteel laat zien dat hij ook het niveau van de Premier League goed aankan. In het seizoen 2019/2020 was hij echter een gevreesd duo met Promes, die hij nog goed kende uit jeugdwedstrijden. Jaren later bleek hij nog altijd een uitstekende klik met Promes te hebben, wat zo zijn uitwerking had in de assists en doelpunten die beide voetballers in de statistieken lieten zien.


Verschillende doelpunten van Promes ontstonden vanuit dezelfde situatie. Ziyech ontving de bal aan de rechterkant van het veld en kapte naar zijn linkerbeen, waarna hij net deed alsof hij op doel ging schieten. Vervolgens gaf hij een afgemeten hoge bal achter de verdediging van de opponent, een bal die uitsluitend Ziyech in zijn voeten had. Dit was het moment dat Promes in de rug van zijn directe tegenstander wegliep en precies op tijd was om de bal tegen de touwen aan te jagen. Het bleek voor tegenstanders nauwelijks te verdedigen. 

Forceren



Niet alleen het gemis van Ziyech speelt voor Promes een belangrijke rol, ook de situatie waarin hij momenteel zit helpt niet mee. De voetballer was vorig seizoen met zijn snelheid vooral op de linkervleugel gevaarlijk, maar daar lijken dit seizoen voor hem beduidend minder kansen te liggen. Ten Hag sprak zich aan het begin van het seizoen daarom positief uit over Promes als ‘nummer 10’, waar hij hem ook uitprobeerde. In die rol vragen de Amsterdammers echter andere aspecten dan in de rol van vleugelspeler, die Promes niet b;eel te limmem invullen.

Het bracht de Oranje-international al snel behoorlijk uit vorm, waardoor Ten Hag besloot om hem een tijdje rust te geven. Promes moest het doen met uitsluitend invalbeurten, waarin hij hard zijn best deed om zichzelf te bewijzen. Daar slaagde hij echter ten delen in, want zijn overenthousiastme zorgde in de gekregen speelminuten vooral voor zinloze afstandsschoten. Zo zag hij zijn teamgenoten tegen VVV-Venlo maar liefst 13 maal doel treffen, terwijl Promes’ schoten van grote afstand maar niet het gewenste resultaat hadden.

In het thuisduel met FC Twente lukte het Promes wederom niet om een onuitwisbare indruk achter te laten. Het was misschien wel een van zijn mindere duels dit seizoen, omdat hij nauwelijks opviel in de Amsterdamse aanvallen. Hoewel een van de grootste krachten van Promes is om op het juiste moment op de juiste plaats te staan, waren het zijn medeaanvallers Tadic, Labyad en Lassina Traoré die de grootste mogelijkheden voor Ajax creëerde. Daarom zullen de zorgen van Ten Hag na het verloren duel niet minder zijn.

Pinchhitter



Ondanks zijn mindere vorm heeft Promes na het duel met FC Groningen toch nog vier doelpunten gemaakt voor de Amsterdammers, wat bovenal te maken heeft met het moment dat de voetballer binnen de lijnen komt. Ten Hag gebruikte Promes namelijk de afgelopen maanden als invaller in de tweede helft, wanneer de tegenstander beduidend minder lucht had achterin. Met de snelheid van Promes heeft Ajax een wapen in huis die de wedstrijd alsnog open kan breken of de score verder kan verruimen.


Op die manier hoopt Ten Hag dat Promes snel in zijn oude vorm terugkeert. Het geluk voor de Amsterdammers is dat uit de statistieken van de voetballer blijkt dat hij nog nooit een minder seizoen qua doelpuntenproductie had. Uitsluitend in het seizoen bij Sevilla kwam Promes tot beduidend minder treffers, maar dat was logisch. De Nederlander speelde in dat jaar namelijk niet als aanvaller, maar op de positie van opkomende rechtsback. Daardoor kreeg hij in Spanje nauwelijks mogelijkheden om zelf treffers te maken.

De komende periode is het voor Promes zaak om rustig te blijven, want die gaat bepalend zijn voor zijn toekomst bij Ajax. De voetballer moet, hoe moeilijk dat ook is, de rust in zijn hoofd bewaren en de kansen grijpen die Ten Hag hem biedt. Wanneer hij het voor elkaar krijgt om tijdens zijn invalbeurten zijn waarde voor Ajax aan te tonen, komt er vanzelf een moment dat de oefenmeester niet meer om hem heen kan. Hopelijk komt dat moment voor Promes spoedig, want de komende twee maanden wachten wedstrijden tegen concurrenten PSV, Feyenoord en AZ.

Ondertussen zal Frank de Boer de situatie met Promes met bovengemiddelde belangstelling in de gaten houden. De bondscoach van Oranje zal zich realiseren dat de voetballer specifieke kwaliteiten in huis heeft om voor het Nederlands elftal belangrijk te zijn, maar dan moet Promes wél zijn speelminuten bij Ajax maken. Het is een belangrijke stok achter de deur voor Promes, die het Europees kampioenschap van komende zomer niet zal willen missen. Daarvoor is de komende periode dan wel van cruciaal belang.

Is Promes goed genoeg voor het basisteam?

  • Ja, hij heeft de kwaliteiten
  • Nee, hij is niet in vorm
  • Nee, hij is sowieso niet goed genoeg
263+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
62+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
70+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
30+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
43+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
274+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
58+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
95+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
239+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
83+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
840+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
165+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
46+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
374+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
763+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
201+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
326+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
11+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
347+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie