Depay kan superaanval compleet maken

Foto: Depay kan superaanval compleet maken

Memphis Depay leek lange tijd op weg naar FC Barcelona, maar de financiële situatie van de Catalanen zorgden ervoor dat een overgang niet doorging. De 26-jarige spits, die in het bezit is van een aflopend contract bij Olympique Lyon, kan daardoor in januari alsnog naar Spanje verhuizen, maar de vraag is of de club van Ronald Koeman, Frenkie de Jong en Sergiño Dest dan wél de financiële mogelijkheden heeft om de aanvaller aan te trekken. 

Memphis Depay was er aan het begin van dit seizoen duidelijk over: zijn contract bij Olympique Lyonnais, dat in de zomer van 2021 afloopt, zal hij niet gaan verlengen. De Franse topclub bood hem een vluchtroute na Memphis’ mislukte avontuur bij Manchester United, maar een dikke transfersom houdt de Franse topclub daar waarschijnlijk niet aan over. Ook wanneer Depay in de aankomende transferperiode vertrekt (januari) zal het waarschijnlijk geen winstgevende transfersom opleveren voor de Ligue 1-club. 

Memphis Depay

FC Barcelona wil in januari toch een poging wagen om Memphis alsnog naar het Camp Nou-stadion te halen. Zoals bekend staat de Oranje-ster open voor een dienstverband bij de Catalaanse vereniging, al is het nog maar de vraag of de club van Ronald Koeman de financiële middelen heeft om überhaupt een transfersom op tafel te leggen. 


Verschillende Spaanse media schrijven echter dat er snode plannen zijn gemaakt in de bestuurskamer van Barcelona. Net als bij Eric Garcia (Manchester City) wil Barcelona in januari de gesprekken over de overgang een vervolg geven. Aangezien Memphis en Barça deze zomer al een akkoord hadden, lijkt dat geen problemen op te leveren. Daarna wil de club werkgever Olympique Lyon nog één kans geven om iets van de zestien miljoen euro kostende transfersom uit 2017 terug te zien. 

FC Barcelona

Ten minste: mocht Barcelona de financiële mogelijkheden hebben om een dergelijke som überhaupt op tafel te brengen. De Catalanen zitten zoals bekend in een benarde situatie en daar kwamen afgelopen week twee extra kostenposten bij: zo werden de clausules in de overgangscontracten van Pedri (Las Palmas) en Frenkie de Jong (Ajax) geactiveerd, waardoor er weer een miljoenensom uit de clubkas vloeide omdat deze spelers een minimaal aantal wedstrijden in het eerste hebben gespeeld. 

Feitelijk verandert er op dat gebied voor Barcelona helemaal niets ten opzichte van vorige zomer: de club moet eerst spelers verkopen voordat het mag denken aan een speler contracteren in de winterse transferperiode. Sterker nog: het zal scheve gezichten opleveren als de Catalanen een transfersom en een riant salaris uitdelen op het moment dat de huidige spelersgroep (opnieuw) een salarisoffer moet maken omdat bezuinigingen nodig zijn om de continuïteit van de club te garanderen. 


Daarnaast lijkt Barcelona eerder op een centrale verdediger te hopen dan op een extra aanvaller. Koeman beschikt in zijn selectie over genoeg spelers die in de punt van de aanval en op de linkerflank uit de voeten kunnen, terwijl de keuze in de centrale verdediging beperkt is. Gerald Piqué en Clement Lenglet zijn de eerste keus van de Nederlandse trainer, maar de twee centrale verdedigers worden vaak op snelheid geklopt, iets wat onhandig is op het moment dat je als team hoog staat en veel druk op de tegenstander wil zetten. Maar ook hiervoor geldt: eerst moet Barcelona spelers, bijvoorbeeld de Fransman Samuel Umtiti, verkopen voordat er een nieuwe centrale verdediger gehaald kán worden. 

Andere keuzes 

Je zou bijna kunnen stellen dat Barcelona zich eerst grootverdieners zoals Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé en/of zelfs Lionel Messi moet lozen om de komst van Depay te kunnen financieren. Aangezien de eerste twee spelers sinds hun komst bij Barcelona nooit hun oude niveau hebben gehaald en Messi aan het einde van het seizoen pas lijkt te vertrekken – waar ook een gouden handdruk betaald moet worden – lijkt daarom een overgang in januari een lastig verhaal te worden. 

Daarmee komt Barcelona in de situatie die het deze zomer eigenlijk wilde ontlopen: Memphis kan dan wel transfervrij worden binnen gehengeld aan het einde van het seizoen, vanaf januari mag hij met elke club een overeenkomst sluiten voor het volgende voetbaljaar. Stukstaren op een overgang naar FC Barcelona doet Memphis (dan) in ieder geval niet, zo vertelde hij in gesprek met het Algemeen Dagblad


“Ik ben 26 en bijna transfervrij, dan mag je toch verwachten dat andere clubs interesse tonen? (..) We zien in januari wel weer of Barcelona komt, het is niet dat ik zeker weg ga (in de winterstop, red.)”, zei de aanvaller een kleine maand geleden. Daarmee zet Memphis zichzelf eigenlijk in de markt én sluit hij niet uit dat hij, in januari of aan het einde van dit seizoen, bij een andere club dan Barcelona tekent. 

Europese Elite

Het moge wel duidelijk zijn dat Memphis voor de allergrootste clubs in Europa gaat. In de zomerstop was er ook sluimerende interesse van onder meer Borussia Dortmund en ook AC Milan zou de 26-jarige aanvaller op de korrel hebben, maar dat waren clubs die niet in het toekomstplaatje van Memphis pasten. Hij droomt alleen maar van de Europese Elite, zo liet hij eerder dit jaar al weten. 

De aanvoerder van Olympique Lyon, die de band ook tijdens de laatste interlands van het Nederlands elftal mocht dragen, hoeft daarvoor wellicht Frankrijk niet eens voor te verlaten. Het land waar Memphis de renaissance van zijn carrière inzette, heeft één club die boven de rest uitsteekt en tegenwoordig meedoet in de eindfase van de Champions League: Paris Saint-Germain. 


Memphis poseerde onlangs op Instagram met de steraanvallers van de Parijzenaren – Kylian Mbappé en Neymar – en onderhoudt naar verluidt een warme relatie met de laatstgenoemde. Omdat het voor de rest angstvallig stil blijft rondom de Europese Elite-clubs en Depay, kan hij zijn Braziliaans makker misschien om een vriendendienst vragen en hem aanprijzen bij de Qatarese eigenaren van PSG. Een mogelijkheid op een droomaanval met Neymar, Depay en Mbappé zullen hun oren waarschijnlijk wel doen spitsen.

Memphis moet…

  • In januari bijtekenen in Lyon
  • Einde van het seizoen naar Barça
  • Andere club kiezen dan Barça
  • Neymar om gunst vragen voor PSG-transfer
384+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:57
10+
Opmerkelijke actie Ziggo Sport tijdens Dodenherdenking
20:41
12+
Girona geeft Barcelona van katoen, Real Madrid kampioen
20:37
0+
Wederopstanding Haaland: vier goals tegen Wolves
20:28
56+
‘Sensationele ‘terugkeer’ Erik ten Hag’
19:48
358+
‘Nieuwe trainer Ajax bekend’
19:34
255+
‘Feyenoord krijgt jackpot voor Slot en co’
19:28
180+
‘Ajax verkoopt volgende miskoop’
19:15
499+
‘Stunt in EK-selectie Oranje’
18:49
36+
Bakayoko over ploeggenoot: “Hij heeft niet veel gespeeld, maar echt bizar”
18:35
87+
Rensch gaat in op vraagstuk wie volgende Ajax-trainer wordt
18:20
59+
Hancko: “Op zijn leeftijd had ik twee gebroken benen, kijk waar ik nu sta”
18:04
129+
Hélène Hendriks slaat mea culpa: “Die vertrouw ik nu nooit meer”
17:50
67+
Lof voor Eredivisie-uitblinker die op lijstje PSV staat: “Smullen”
17:36
292+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
17:22
585+
Veerman gaat in op vraag of hij volgend seizoen nog bij PSV speelt
17:09
45+
Milan van Dongen onthult van welke tafelgast hij enorm genoot
16:45
96+
Liverpool-legende waarschuwt Slot: “Hij moet het vertrouwen winnen”
16:33
43+
Tottenham Hotspur-transformatie op komst
16:07
52+
Justin Kluivert is ‘ready’ voor Oranje
15:46
830+
‘Van Bommel naar Eredivisie’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie