Terugkeer Guus Til ligt voor de hand

Foto: Terugkeer Guus Til ligt voor de hand

Het wil voor PSV nog niet echt vlotten in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Eindhovenaren speelden de afgelopen weken tegen Vitesse en Willem II al gelijk, en zaterdag verloor de club ook nog eens van Eintracht Frankfurt. Duidelijk is dat er bij PSV nog wat moet gebeuren voordat de speelwijze van Roger Schmidt goed wordt uitgevoerd. In die uitvoering kan Guus Til een belangrijke rol gaan vervullen.

De thuiswedstrijd tegen Eintracht Frankfurt was bepaald niet om over naar huis te schrijven. Kersverse hoofdtrainer Schmidt verwacht van zijn elftal veel druk naar voren, maar daarvoor zijn wel de juiste spelers nodig. Tegen de Duitsers was de nummer vier van vorig seizoen regelmatig slordig na balverlies, waardoor Frankfurt eenvoudig door het middenveld en de verdediging van PSV heen sneed. Met grote kansen tot gevolg. Het is daarom niet voor niets dat Schmidt bij het Eindhovense bestuur heeft gevraagd om een aanvulling op zijn selectie.


Versterkingen

De Nederlandse topclub is volgens Voetbal International op zoek naar een meevoetballende doelman, een linksback, een rechter centrale verdediger én een middenvelder. Drie van de vier posities zijn niet bepaald toevalligerwijs de essentiële onderdelen binnen de speelwijze van Schmidt. Zeker de middenvelders, in het bijzonder de aanvallend ingestelde middenvelder, kunnen de tactiek van de oefenmeester komend seizoen maken of breken.

Hoewel de aanvallend ingestelde middenvelder klinkt als dé speler die zich vooral in aanvallend opzicht met het spel bemoeid, is dat in de tactiek van Schmidt wel even anders. De speler is namelijk het eerste onderdeel van het elftal die drukzet nadat PSV de bal kwijt is. Als het bij hem verkeerd gaat, door bijvoorbeeld de verkeerde ruimtes af te dekken, zal het hele elftal een stapje te laat zijn en daarmee de tactiek volkomen chaotisch zijn.


Interesse

Aangezien het drukzetten zeker voorin veelvuldig misgaat in de voorbereiding, is Schmidt op zoek naar een aanjager in zijn elftal. Maar bovendien een speler met de nodige ervaring in het nationale en internationale topvoetbal. PSV kwam daarbij terecht bij Guus Til, die pas sinds afgelopen seizoen bij Spartak Moskou speelt. Waar Til in Rusland aan het begin van de competitie een basisplaats had, werd dit wedstrijd na wedstrijd steeds minder. 

Sinds het vertrek van coach Oleg Kononov en de komst van diens opvolger Domenico Tedesco zijn de prestaties van Til alleen maar meer neerwaarts gegaan. Ondanks het hoge prijskaartje van Til (18 miljoen euro) wil Spartak Moskou de Nederlander dit seizoen verhuren. PSV lijkt voor Til de juiste optie te zijn, ondanks er eveneens interessante clubs uit Engeland en Duitsland zijn die de voetballer graag een jaar aan de selectie toevoegen.


Terugkeer

Til, die in zijn kindertijd in Zambia, Mozambique en de Bijlmer woonde, lijkt na een teleurstellend seizoen in Rusland vooral op zoek naar speeltijd om zijn loopbaan nieuw leven in te blazen. En waar anders kan dat beter dan bij PSV, waar voetballers als Marco van Ginkel en Luuk de Jong hem voorgingen. Jongens die eveneens een teleurstellend jaar achter de rug hadden, maar zich in Eindhoven weer hervonden. De Jong dwong zelfs een transfer naar Sevilla af en was afgelopen week de gevierde man door in de finale van de Europa League twee van de drie doelpunten voor de Spanjaarden te maken.

Natuurlijk klinkt een avontuur in Duitsland of Engeland als een ideale stap, maar is dat ook daadwerkelijk zo? De kans dat de talentvolle voetballer direct een basisplaats in de Bundesliga of Premier League weet te bemachtigen, lijkt namelijk zeer klein. Het betekent in de praktijk dat Til op de bank terechtkomt en een grote kans heeft op opnieuw een verloren seizoen. Dát kan voor een speler van zijn leeftijd een cruciale rem op zijn ontwikkeling betekenen.


PSV

Wanneer Til zijn zinnen zet op een transfer naar PSV, kan de middenvelder zomaar eens zorgen voor een kanteling in de prestaties van het elftal van Schmidt zorgen. Vergelijk het met Ajax in het voorseizoen van 2016. De net aangestelde Peter Bosz was toen ook bezig met een tactiek waarbij hoog werd drukgezet, en ook dat ging niet altijd even goed. Maar toen Hakim Ziyech de Amsterdammers kwam versterken, draaide het opeens wél.

Nu is Til als type voetballer zeker niet te vergelijken met Ziyech, maar het harde werken van de Marokkaanse international kan Til wél als voorbeeld nemen. Ziyech nam destijds het elftal als rechter aanvallende middenvelder op sleeptouw, gooide er tackles uit en was na balverovering direct gevaarlijk voor het doel. Ook Til heeft bij AZ laten zien dat hij over een uitstekende doelpuntenproductie bezit. De voetballer werd in zijn laatste seizoen in Alkmaar zelfs topscorer van zijn club. Samen met Donyell Malen, Sam Lammers, Cody Gakpo en Mohamed Ihattaren kan Til het elftal van PSV daarmee meer dan ooit laten swingen.

Moet PSV Guus Til halen?

  • Ja, hij is een perfecte aanvulling
  • Nee, ik zou hem niet halen
714+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
44+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
58+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
22+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
39+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
260+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
53+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
89+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
220+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
82+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
770+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
163+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
45+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
354+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
751+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
200+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
323+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
340+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie