SC Freiburg

Freiburg

Prijzenkast

4x Tweede Bundesliga

Het laatste nieuws over SC Freiburg

SC Freiburg is een Duitse voetbalclub uit Freiburg im Breisgau. Thuiswedstrijden van Die Breisgauer worden afgewerkt in het Europa-Park Stadion.

  • SC Freiburg ontstond in 1912 als fusieclub
  • Het Europa-Park Stadion is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Die Breisgauer’
  • Het team won viermaal Tweede Bundesliga-titels

Van Amateurliga naar Bundesliga

SC Freiburg ontstond op 3 maart 1912. De voetbalclub zag het levenslicht dankzij een fusie tussen SV 04 Freiburg en FC Union Freiburg, die allebei in 1904 waren opgericht. In december 1919 besloot men zich aan te sluiten bij de Freiburger Turnerschaft 1844, hoewel dat besluit in de jaren twintig onder druk alweer terug werd gedraaid. Het team stond in die tijd in de schaduw van Freiburger FC, dat in 1907 zelfs een landstitel veroverde.

In 1920 promoveerde SC Freiburg naar de hoogste klasse van Baden. Zeven jaar later eindigde men als derde in de Bezirksliga Baden, maar in de Zuid-Duitse eindronde speelde men slechts een bijrol (vijfde). Het team wist zich in de daaropvolgende seizoenen niet te verbeteren. In 1933 kwam de NSDAP, de partij van Adolf Hitler, aan de macht in Duitsland. Het nieuwe regime besloot de zogeheten Gauliga’s in te voeren.

SC Freiburg degradeerde in het eerste seizoen uit de Gauliga Baden. De club wist in de Bezirksliga Oberbaden-Süd driemaal als nummer één te eindigen, maar wist vervolgens geen promotie af te dwingen. Na de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog mocht men opnieuw in de Gauliga aantreden, hoewel dat opnieuw geen rol van betekenis opleverde.

Fans SC Freiburg
Fans van SC Freiburg tonen het clublogo (Pro Shots)

Amateurstatus

In 1945 kwam de Tweede Wereldoorlog ten einde. Alle sportorganisaties in Duitsland werden ontbonden. Als VfL Freiburg maakte de voetbalclub een doorstart in de nieuwe Oberliga Südwest. In 1949 koos men opnieuw voor de naam SC Freiburg, maar een jaar later degradeerde men opnieuw. Door een reorganisatie van het Duitse voetbal kwam men zelfs terecht op het derde niveau (Amateurliga Südbaden).

Tussen 1950 en 1978 speelde SC Freiburg onafgebroken in de Amateurliga Südbaden. Driemaal eindigde de club aan kop, maar pas na het kampioenschap van 1978 leidde dat daadwerkelijk tot promotie naar de Tweede Bundesliga. Op het tweede niveau van Duitsland fungeerde de club geruime tijd als middenmoter. Pas na de uitbreiding met Oost-Duitse clubs kwam Freiburg beter voor de dag. In 1993 promoveerde men als kampioen naar de hoogste klasse.

Tussen 1978 en 1989 speelde Joachim Löw voor SC Freiburg. Hij speelde tussentijds weliswaar ook voor VfB Stuttgart, Eintracht Frankfurt en Kalsruher SC, maar alleen bij de voetbalclub uit de deelstaat Baden-Württemberg voelde hij zich echt senang. De latere bondscoach van Duitsland speelde in totaal 252 competitiewedstrijden voor Die Breisgauer (81 doelpunten). In 2010 werd de geliefde linkspoot benoemd tot ere-aanvoerder van de club.

Eerste Bundesliga-jaren

SC Freiburg debuteerde in het seizoen 1993-1994 met een vijftiende plaats op de ranglijst. Het daaropvolgende seizoen verliep aanmerkelijk beter met een derde plaats achter Borussia Dortmund en Werder Bremen. Dit is nog altijd de beste prestatie uit de clubgeschiedenis. Een UEFA Cup-ticket was de beloning voor dit topseizoen. Freiburg wist het succes echter niet te evenaren en degradeerde in 1997 na vier seizoenen uit de hoogste klasse van Duitsland.

Als runner-up keerde SC Freiburg in 1998 terug op het Bundesliga-niveau. In 2001 verdiende de club opnieuw een UEFA Cup-ticket door als zesde te eindigen, maar een jaar later degradeerde men opnieuw. Het team wist een snelle rentree af te dwingen door de Tweede Bundesliga-titel van 2003 te grijpen. Freiburg wist het ditmaal welgeteld twee seizoenen vol te houden.

Stabiele Bundesliga-club

In het seizoen 2012-2013 beleefde SC Freiburg een relatief topseizoen. Niet alleen eindigden Die Breisgauer als vijfde in de Bundesliga, maar men wist ook voor het eerst door te dringen tot de halve finale van de DFB-Pokal. VfB Stuttgart dwarsboomde een historische finaleplaats. Twee jaar later degradeerde de club voor de vierde keer uit de clubgeschiedenis in de Bundesliga, maar opnieuw keerde men in rap tempo terug dankzij het kampioenschap in de Tweede Bundesliga.

Spelers SC Freiburg
Spelers van SC Freiburg vieren een treffer (Pro Shots)

Sinds 2016 is SC Freiburg onafgebroken actief in de Bundesliga. In het tweede seizoen na de promotie flirtte de club nog wel met degradatie, maar een vijftiende plaats volstond om uit de gevarenzone te blijven. Het team wist in het seizoen 2021-2022 voor het eerst de finale van de DFB-Pokal te bereiken door met 1-3 te winnen bij Hamburger SV. Ultiem bekersucces bleef evenwel uit door toedoen van RB Leipzig (na strafschoppen). Missers van Christian Günter en Ermedin Demirovic bleken fataal.

Rivaliteit

Kalsruher SC en VfB Stuttgart zijn de voornaamste rivalen van SC Freiburg. Wedstrijden met eerstgenoemde club staan bekend als de Baden-Derby, waar de andere krachtmetingen worden betiteld als de Baden-Schwaben-Derby.


Europees voetbal

SC Freiburg debuteerde in het seizoen 1995-1996 op het Europese strijdtoneel. In de eerste ronde van de UEFA Cup werd de Bundesliga-club meteen uitgeschakeld door Slavia Praag (1-2 thuis, 0-0 uit). Het tweede Europese avontuur verliep iets florrisanter door een tweetal ronde’s te overleven. In het seizoen 2001-2002 verloor men uiteindelijk van de latere winnaar Feyenoord, mede dankzij een wereldgoal van spits Pierre van Hooijdonk.

De UEFA Cup maakte in 2009 plaats voor de Europa League. SC Freiburg mocht in de seizoenen 2013-2014, 2017-2018 en 2023-2024 deelnemen aan dit toernooi. In het eerstgenoemde seizoen sneuvelden de Duitsers al in de groepsfase, waar men in de overige seizoenen werd uitgeschakeld in de achtste finale. Respectievelijk Juventus en West Ham United waren daarvoor verantwoordelijk.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van SC Freiburg gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Ellery Cairo (2003-2005)Samuel Koejoe (2005-2006)
Harry Decheiver (1996-1997)Guus Til (2020-2021)
Mark Flekken (2018-2023)Vincent Vermeij (2021-2023)

Het stadion

Tussen 1953 en 2021 speelde SC Freiburg in het Schwarzwald-Stadion, dat een capaciteit heeft van 21.000 plaatsen. Het vrouwenteam van de club is nog steeds actief op deze locatie. De A-selectie van de mannen verhuisde in 2021 naar het Europa-Park Stadion, dat plaats biedt aan 34.700 mensen. Een deel van deze capaciteit bestaat uit staanplaatsen.

Het Europa-Park-Stadion staat ook wel bekend als het Mooswaldstadion. Laatstgenoemde naam werd geïntroduceerd door de achterban van SC Freiburg, aangezien ook de vorige stadions verwezen naar het aangrenzende stadsdeel Mooswald. Men wilde geen roulerende naam met het oog op commerciële belangen. Desalniettemin sloot de Duitse club een deal met het gelijknamige attractiepark.


Veelgestelde vragen over SC Freiburg

Wanneer is SC Freiburg opgericht?

Op 3 maart 1912

Wat is het adres van het Europa-Park-Stadion?

Europa-Park-Stadion
Achim-Stocker-Straße 1, 79108 Freiburg im Breisgau
Duitsland

Wat is de capaciteit van het Europa-Park-Stadion?

34.700 plaatsen

Wat is de website van SC Freiburg?

Klik hier om SC Freiburg online te bezoeken

Waar kan ik SC Freiburg vinden op sociale media?

SC Freiburg is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 26 april 2024

Populaire spelers over SC Freiburg

Ritsu Doan

Ritsu Doan

Age: 25
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie