Ajax gaat de felle strijd aan voor transfervrije Premier League-speler

Foto: Ajax gaat de felle strijd aan voor transfervrije Premier League-speler

Coronacrisis of niet, komende zomer dreigt hoe dan ook een behoorlijke leegloop bij Ajax. En dus kijkt technisch directeur Marc Overmars al naar potentiële opvolgers voor spelers als Donny van de Beek en Hakim Ziyech. In dat kader is nu Matthew ‘Matty’ Longstaff van Newcastle United in beeld. Een speler met een bijzonder verhaal.

De roodharige middenvelder van Newcastle United zette dit seizoen zijn eerste stappen in de Premier League. Het momentum van de vuurdoop van Longstaff kon wel tellen. Als 19-jarige mocht hij in oktober als basisspeler opdraven in de thuismatch tegen Manchester United, en dat aan de zijde van zijn oudere broer Sean (22). Het werd een wedstrijd om nooit te vergeten. Zowel voor Matthew, Sean als de supporters van The Magpies. The Reds werden met 1-0 verslaan, en dat via een doelpunt van … jeugdproduct Matthew Longstaff. De achterban van Newcastle ontdekte meteen een nieuwe parel. (Lees verder onder de video).

CONTRACTVOORSTEL GEWEIGERD

Na dat droomdebuut posteerde manager Steve Bruce zijn nieuwste goudhaantje nog twee opeenvolgende wedstrijden in de basiself. Sindsdien schipperde de jongste Longstaff echter tussen de bank en de tribune. De balans van zijn eerste jaar in de Premier League: zes basisplaatsen en één invalbeurt. Te weinig oordeelde de talentvolle Longstaff, wiens contract bij Newcastle afloopt eind dit seizoen. De clubleiding schotelde hem in januari alsnog een contractverlenging voor dat de Engelse jeugdinternational (2 caps U20) weigerde. Daarna kwam er geen tweede voorstel meer vanuit clubzijde, maar duiken er wél steeds meer geïnteresseerde partijen op.

BIJTERTJE MET MOOIE STIJL

Ajax, Club Brugge, Everton, Arsenal en enkele Italiaanse clubs werden genoemd als kandidaat-overnemers van de transfervrije Longstaff. De centrale middenvelder heeft een mooie stijl, vooral zijn lange passes – doorgaans puur getrapt op gevoel én met de wreef – zijn een lust voor het oog. Longstaff lijkt ook een ‘bijtertje’ te zijn. Wel met een goede pass, een gericht vizier én een prima dribbel. Op 20-jarige leeftijd is Longstaff uiteraard nog geen afwerkt product, en heeft hij daarom nog een aantal werkpunten voor de boeg. Op vlak van duelkracht, dreigende passes en recuperaties mag er bijvoorbeeld nog wat progressie worden verwacht.

WEEKLOON VAN 970 EURO
Maar bovengenoemde clubs interesseren zich vooral in zijn sterke punten. Met name zijn efficiëntie voor doel. Ook al speelde Longstaff amper zeven competitiewedstrijden, hij kon wel al twee doelpunten scoren. Bovendien had hij daar amper drie pogingen voor nodig, waardoor hij één van de meest efficiënte spelers is van de ganse Premier League. Ook qua dribbels en balbezit behoort Longstaff tot de beste spelers op zijn positie. Die kwaliteiten wil Longstaff graag op wekelijkse basis ontplooien, en net daarom weigerde hij een eerste voorstel van Newcastle. Volgens Britse media wordt Longstaff nog steeds betaald op basis van zijn jeugdcontract (970 euro per week) dat hij in 2018 ondertekende. Speelminuten primeren duidelijk op geldgewin bij Longstaff, het is een aspect dat ongetwijfeld doorslaggevend wordt in de contractbesprekingen. Met Ajax?

Moet Ajax hem halen?

  • Ja, doen
  • Nee, niet doen..
3223+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie