Ajax ondanks overwinning op irritant Getafe uitgeschakeld

In navolging van AZ is ook Ajax donderdagavond uitgeschakeld in de Europa League. De Amsterdammers wonnen in eigen huis van Getafe, maar de 2-1 uitslag volstond niet na de 2-0 nederlaag op Spaanse bodem.

Ajax-trainer Erik ten Hag gaf na de heenwedstrijd aan niet te vrezen voor een Spaanse treffer in Amsterdam. Dat zou betekenen dat zijn ploeg sowieso vier goals zou moeten maken, maar al in de vijfde minuut sloeg het noodlot toe in de Johan Cruijff Arena. Lisandro Martínez liet zich verschalken door Jaime Mata en doelman André Onana had vervolgens geen kans op diens afronding: 0-1.

Getafe bleek zéér dreigend in de Johan Cruijff ArenA, maar ook Ajax zorgde in tegenstelling tot de heenwedstrijd voor gevaar. Donny van de Beek stuitte echter op doelman David Soria. Toch viel de gelijkmaker al in de tiende minuut. De middenvelder verzorgde ditmaal het voorbereidende werk en bij de tweede paal wist basisdebutant Danilo Pereira simpel binnen te schuiven.

De Spanjaarden kozen net als in de heenwedstrijd voor een bijzonder irritante speelwijze, waardoor het spel vaker stil lag dan er werd gevoetbald. Dat zorgde zelfs voor een woedende Erik ten Hag, die net als collega-trainer José Bordalás geel kreeg vanwege een opstootje. Ten Hag mocht echter van geluk spreken dat Getafe voor rust niet opnieuw de leiding nam. Zowel Mata als Deyverson raakte in één minuut tijd het aluminium.

Ajax koos er halverwege voor om Quincy Promes te brengen en dat resulteerde na een klein uur spelen in een kans voor Dusan Tadic. Vijf minuten later was het wél raak voor Ajax. Carel Eiting draaide een vrije trap gevaarlijk in en met dank aan Getafe-verdediger Mathías Olivera viel de bal binnen: 2-1. Daardoor had Ajax twee treffers nodig met nog een half te gaan.

Getafe kreeg na de 2-1 echter de beste kansen. Nemanja Maksimovic had de pech dat hij de binnenkant van de paal raakte en een eigen doelpunt van Sergiño Dest werd afgekeurd vanwege buitenspel. Ook liet Getafe na om de 2-2 binnen te werken nadat de uitgekomen Onana al was omzeild.

Scoreverloop: 0-1 (5′) Jaime Mata, 1-1 (10′) Danilo Pereira, 2-1 (63′) Mathías Olivera (eigen doelpunt)

Welk cijfer geef je Ajax in Europa dit seizoen?