N’Golo Kanté

Age: 31
Speler nieuws Speler info

Het laatste nieuws over N’Golo Kanté

N’Golo Kanté is uitgegroeid tot een van de beste controlerende middenvelders ter wereld. Sinds 2016 komt de Fransman uit voor Chelsea.

Kanté werd in 1991 geboren als zoon van Malinese ouders in Parijs. In het westen van deze stad speelde hij tien jaar bij het onopvallende JS Suresnes. Dat hij zo lang bij een laag geklasseerd team speelde lijkt te danken aan zijn lengte en frivole speelstijl. Bij de club Clairefontaine werd hij geweigerd. Hoewel hij goed presteerde lukt het in eerste instantie niet om hogerop te komen. De toenmalig voorzitter van Sureness en een van de beste vrienden van Arsène Wenger, reed zelfs hoogstpersoonlijk langs diverse clubs om zijn speler aan te bieden.

Doorbraak in Frankrijk

Uiteindelijk debuteerde Kanté in het profvoetbal bij Boulogne. In 2012 kwam hij daar als wisselspeler binnen de lijnen in een wedstrijd uit de Ligue 2. Opvallend is dat hij wel meteen basisspeler werd, maar het jaar er op een heel seizoen uitkwam op het derde niveau. Het stapje terug bleek een investering in de toekomst, want hij mocht het jaar er op opdraven bij Caen, de club uit de tweede divisie waar hij derde mee werd en zodoende promoveerde. 

In 2013 speelde Kanté een heel seizoen voor Caen. Hierin stond hij alle 38 wedstrijden in de basis en samen met de nieuwe sterspeler werd Caen verrassend derde in de competitie. Dit betekende promotie naar het hoogste niveau. Ook het jaar in de Ligue 1 verging het Kanté en zijn Caen meer dan prima. Hij speelde alle wedstrijden, op eentje na. 

Leicester City

De tijd dat de kwaliteit van Kanté over het hoofd werd gezien door topclubs was nu voorbij. De nog jeugdige speler werd gescout door het Leicester City van Steve Walsh, die ook al verantwoordelijk was voor de komst van Jamie Vardy en Riyad Mahrez. Kanté tekende op 3 augustus 2015 een contract dat hem vier jaar zou verbinden aan Leicester. Hij zou zo’n acht miljoen euro hebben gekost.

Vijf dagen na het tekenen van het contract zou hij debuteen. In de laatste acht minuten van de wedstrijd mocht hij Vardy vervangen in de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen Sunderland. Kanté zou uitgroeien tot een steunpilaar van het elftal. Met name zijn structureel goede spel viel op, waarbij zijn tackles en balveroveringen konden rekenen op heel veel lof uit binnen en buitenland. Met Kanté schreef Leicester City geschiedenis door kampioen van Engeland te worden, iets wat lange tijd voor onmogelijk werd gehouden.

Chelsea

In juli 2016 tekent Kanté voor maar liefst vijf seizoenen bij Chelsea. Het zou gaan om een deal van zo’n 35 miljoen euro. Er ontstonden relletjes rondom de transfer en Kanté zou diverse doodsbedreigingen hebben ontvangen. Bovendien was er veel te doen over het jaarsalaris van de nieuwe topspeler. Chelsea zou bovendien hebben aangebonden om het salaris van Kanté te storten op een rekening ergens in een belasting paradijs. Dit aanbod sloeg hij echter af. Voetballend ging het echter goed met Kanté en het Franse tijdschrift L’Équipe noemde hem bij de beste zes voetballers van 2016. Zijn goede spel zou hem ook tot de nominatie voor de Ballon d’Or brengen in 2017.

Op 23 februari speelde Kanté zijn tweehonderdste wedstrijd tegen Atlético Madrd in de Champions League. Hij werd in dit seizoen sowieso geprezen om zijn optreden in de Champions League. Ook in de competitie bleef de Fransman goed presteren, waardoor hij werd uitgeroepen tot UEFA’s beste middenvelder van het jaar. De verkiezing tot beste speler moest hij overlaten aan nota bene zijn teamgenoot, Jorginho. 

Interlandcarrière

Hoewel zijn ouders afkomstig zijn uit Mali en dit land een verwoede poging deed om hem in 2015 uit te laten komen in de Afrika Cup, besloot Kanté voor Frankrijk te kiezen. Dit besluit zette zich meteen om in een uitverkiezing voor de nationale ploeg, toen hij in 2016 mocht opdraven voor de oefenwedstrijden van Frankrijk tegen Nederland en Rusland. Tegen Nederland maakte hij ook zijn debuut. Grote indruk maakte hij tijdens het EK van 2016, toen hij tegen Roemenië opviel met zijn vele slidings, balveroveringen en passes.

Ook op het WK van 2018 gooide Kanté hoge ogen en speelde hij alle zeven wedstrijden op het toernooi in Rusland. Onder bondscoach Didier Deschamps was hij dus zeker van zijn plaats en ook tijdens de finale tegen Kroatië begon hij aan de start van wat het hoogtepunt in zijn carrière zou worden: wereldkampioen. Frankrijk begon met veel vertrouwen aan het EK in 2021, maar strandde al in de achtste finale.

Kanté moest het WK van 2022 missen door een blessure.

Laatste update: 14 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie