Hidde Jurjus

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Hidde Jurjus

Hidde Jurjus is een Nederlandse doelman. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van De Graafschap naar FC Groningen.

  • Jurjus speelt momenteel voor FC Groningen
  • De doelman promoveerde in 2024 naar de Eredivisie
  • Eerder wist hij dit al te realiseren met De Graafschap
  • Jurjus heeft ook een verleden bij PSV, Roda JC en KFC Uerdingen 05
  • In 2016 keepte hij twee duels voor Jong Oranje

Clubcarrière Hidde Jurjus

Jurjus zag op 9 februari 1994 het levenslicht in Lichtenvoorde. Al op jonge leeftijd kwam hij onder de lat te staan. Zowel bij amateurclub Longa ’30 als de Gelderse KeepersSchool deed hij ervaring op, waardoor De Graafschap hem op achtjarige leeftijd aan de jeugdopleiding besloot toe te voegen. In Doetinchem doorliep de doelman het gehele traject.

Doorbraak bij De Graafschap

In de zomer van 2014 besloot trainer Jan Vreman om Jurjus te promoveren tot eerste doelman van De Graafschap. De getalenteerde sluitpost maakte op 8 augustus van dat jaar zijn debuut als profvoetballer in de uitwedstrijd tegen FC Emmen (1-1). Door een rugblessure bleef zijn debuut beperkt tot één helft. Jurjus moest een aantal maanden geblesseerd toekijken, maar keerde eind oktober terug in het elftal. Mede dankzij diens reddingen wisten De Superboeren via de play-offs te promoveren naar de Eredivisie.

Jurjus maakte zijn Eredivisie-debuut op 11 augustus 2015 in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen (3-1 nederlaag). In het seizoen 2015-2016 verscheen de doelman in totaal 39 keer binnen de lijnen, waaronder in de play-offs om promotie/degradatie. De formatie uit Doetinchem wist zich hierin te ontdoen van MVV Maastricht, maar Go Ahead Eagles bleek in de finaleronde alsnog te sterk. Hierdoor daalde De Graafschap al na één seizoen weer af naar de Eerste Divisie.

Transfer naar PSV

Voor ongeveer een half miljoen euro maakte Jurjus in de zomer van 2016 een transfer naar PSV. In Eindhoven moest hij de concurrentie aangaan met Jeroen Zoet en Remko Pasveer. Gedurende het seizoen 2016-2017 fungeerde hij steevast als reservedoelman, waardoor een debuutwedstrijd in de hoofdmacht uitbleef. Wel mocht de rechtspoot regelmatig zijn wedstrijden afwerken in Jong PSV, waaronder beide krachtmetingen met De Graafschap.

PSV besloot Jurjus medio 2017 te verhuren aan Roda JC Kerkrade. Op 13 augustus maakte de doelman zijn debuut voor de Limburgers, die een 4-2 nederlaag slikten op het veld van PEC Zwolle. Zijn tijdelijke werkgever degradeerde door toedoen van Almere City FC (play-offs) uit de Eredivisie. Na dit seizoen sloot hij zich opnieuw aan bij De Graafschap, dat hem uiteindelijk voor twee seizoenen huurde. Jurjus vierde zijn rentree in Doetinchem met een 2-0 zege op Feyenoord, maar kon een nieuwe degradatie niet verhinderen.

Via Uerdingen terug naar Doetinchem

In de zomer van 2020 vertrok Jurjus transfervrij bij PSV. Het Duitse KFC Uerdingen 05 besloot de doelman zijn eerste avontuur buiten Nederland te gunnen. Op 24 oktober maakte hij zijn debuut in de 3. Liga tijdens de uitwedstrijd tegen MSV Duisburg (0-2 zege). In de volgende maanden behield hij het vertrouwen van de technische staf, maar in de laatste maanden van het seizoen keerde Lukas Königshofer weer veelal terug onder de lat. Het aandeel van Jurjus bleef daardoor beperkt tot vijftien wedstrijden.

Na één seizoen nam Jurjus weer afscheid van KFC Uederingen 05. Opnieuw liet de doelwachter zich overtuigen om zich aan te sluiten bij De Graafschap. Een terugkeer naar de Eredivisie werd het grote doel op De Vijverberg, maar al in de eerste ronde van de play-offs bleek FC Eindhoven te sterk. In het seizoen 2022-2023 wisten De Superboeren zich überhaupt niet te kwalificeren voor de play-offs. Jurjus nam na zijn 207e wedstrijd in het keeperstenue van De Graafschap andermaal afscheid.

Hidde Jurjus
Als doelman van FC Groningen (Pro Shots)

Promotie met FC Groningen

Jurjus tekende in de zomer van 2023 een tweejarig contract bij het gedegradeerde FC Groningen. Trainer Dick Lukkien koos na de voorbereiding voor Michael Verrips als nummer één, maar hij kon niet overtuigen. Na een dramatische competitiestart werden de verhoudingen omgedraaid. Op 23 november maakte de doelman dan toch zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen (0-0). Jurjus behield zijn basisplaats en had een belangrijk aandeel in de promotie naar de Eredivisie. In de laatste speelronde wist de Trots van het Noorden de tweede plek af te dwingen dankzij een zege op directe concurrent Roda JC Kerkrade.


Interlandcarrière Hidde Jurjus

Bondscoach Fred Grim liet Jurjus op 28 maart 2016 debuteren voor Jong Oranje. In de oefeninterland tegen de leeftijdsgenoten van Servië (1-0 overwinning) verscheen hij negentig minuten tussen de palen. Mickey van der Hart kreeg in de daaropvolgende EK-kwalificatieduels de voorkeur, maar op 15 november mocht Jurjus nogmaals aantreden voor de hoogste jeugdploeg van Nederland. Tegen Portugal -21 wist men een 1-1 gelijkspel neer te zetten.

Laatste update: 31 mei 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie